Ytringsfrihet i Norge
Norsk PEN følger med på ytringsfrihetssituasjonen i Norge.
Norsk PEN etablerte i 2015 “Norsk prosjekt for ytringsfrihet og ytringsansvar”. Prosjektet er i dag en integrert del av Norsk PENs virksomhet og sikrer en deltakelse i norsk ytringsfrihetsdebatt.
Hovedformålet er bevisstgjøring i allmennheten om verdien av fri norsk debatt og ytringskultur der vi ønsker å bidra til å høyne kvaliteten og kunnskap i den offentlige debatt. I Bergen holder PEN avdeling Vestlandet til, de arrangerer spennende debatter med tema ytringsfrihet. Se mer om deres arbeid her.
For å følge opp ulike fagområder, har vi opprettet flere utvalg med ansvar for hvert sitt område. I sammensetningen av gruppene har det vært viktig å søke allianser og samarbeidspartnere i organisasjoner og miljøer som dekker en bred faglig kompetanse. Ett styremedlem er representert i hvert utvalg, mens øvrige deltakere i gruppene er hentet blant våre medlemmer.
Ytringsfrihet for unge
Et av delprosjektene i Norsk PENs «Norsk prosjekt for ytringsfrihet og ytringsansvar» er å bevisstgjøre ungdom i Norge på hvorfor det er viktig å forsvare retten til ytringsfrihet og hva det innebærer å bli fratatt denne. Vi ønsker å gi unge mennesker i Norge en overordnet innføring i hva ytringsfrihet er, hvordan den praktiseres og fungerer i Norge og i verden, og utfordre dem til å reflektere rundt spørsmål som: Trues ytringsfriheten i Norge i dag? Hvor bør grensen gå mellom retten til å provosere og å vise ytringsansvar? Hva gjør internett og sosiale medier med ytringsfriheten? Hvor store personlige omkostninger skal man tåle for å forsvare egen og andres frihet og retten til å ytre seg?
Ungdommens ytringsfrihetsråd
Inspirert av Ytringsfrihetskommisjonen som ble oppnevnt av Kulturdepartementet i 2020, har Norsk PEN sammen med Fritt Ord etablert et «Ungdommens ytringsfrihetsråd», som skal diskutere og vurdere ungdoms utfordringer og muligheter i dagens ytringsfrihetsklima. Ungdom i Norge deltar sjelden i offentlige debatter, viser Medietilsynets undersøkelse av kritisk medieforståelse (2019). Mange får nyheter via sosiale medier, og tidsbruken på sosiale medier er langt høyere enn tiden ungdommer bruker på tradisjonelle medier. Å delta i debatter på sosiale medier kan både være inkluderende og positivt, og samtidig en nådeløs opplevelse. Blir stemmene til ungdommer i Norge virkelig lyttet til?
Norsk PEN og Fritt Ord har derfor etablert et ungdomsråd for skoleåret 2020/2021 som skal diskutere og vurdere ungdoms utfordringer og muligheter i dagens ytringsfrihetsklima. Rådet blir ledet av forfatter og menneskerettighetsforkjemper Nancy Herz og består av 16 deltakere, som sammen skal diskutere og komme med konkrete forslag til hvordan ungdom og unge voksne kan bli bedre rustet til å delta i samfunnsdebatten. Hvilke utfordringer står de overfor? Hvem kommer til orde? Hvem blir utsatt for hatefulle ytringer og hersketeknikker? Hvilke muligheter har ungdom og unge voksne til å påvirke det offentlige ordskiftet?
Unge mellom 16 og 26 år fra hele landet ble invitert til å søke seg til Ungdommens ytringsfrihetsråd. Da fristen gikk ut 1. juli 2020, hadde det kommet inn 119 søknader. Seksten deltakere ble valgt ut, hvorav ti jenter, fem gutter og én ikke-binær transperson. Deltakerne er valgt for å sikre bred representasjon på kjønn, alder, funksjonsvariasjon, geografi, bakgrunn og erfaring.
Gjennom fire helgesamlinger i løpet av høsten 2020 og våren 2021 vil deltakerne møte engasjerte innledere og tilegne seg kunnskap om ytringsfrihet og deltagelse i det offentlige ordskiftet. Det vil være opplæring i debatteknikk og hvordan skrive kronikker og debattinnlegg, og alle skal være med å utarbeide og presentere gode råd og løsningsforslag til samfunnsdebatten.
Mer informasjon om deltakerne i Ungdommens ytringsfrihetsråd finner du her.
Les også intervjuet med Nancy Herz i Framtida.no, der hun forteller mer om prosjektet.
Ytringsfrihet for alle
Som et viktig ledd i Norsk PENs nasjonale prosjekt ble det våren 2016 produsert i alt tre skoleforestillinger om ytringsfrihet, rettet mot elever den videregående skole. Deltakere i programmet er fribyforfattere og norske kolleger med et særskilt engasjement for ytringsfrihet. Fritt Ord og Norsk Forfattersentrum har gitt økonomisk støtte til en skoleproduksjon om ytringsfrihet. Forfatter og regissør Lene Therese Teigen har vært kunstnerisk ansvarlig for produksjonene. Det er utarbeidet et tekst- og oppgavehefte som skolene kan bruke som del av undervisningen i forkant eller etterkant av forestillingene. Sammen med norske forfatterkollegaer besøkte fribyforfattere videregående skoler for å fortelle om sine erfaringer med forfølgelse og hva det innebærer å bli fratatt sin ytringsfrihet, og hvorfor ytringsfrihet er en rett det er så viktig å kjempe for. Medvirkende i prosjektet har vært Asieh Amini, Ingrid Storholmen, Guro Sibeko, Sahar Bayati og Lene Therese Teigen. Etter ca. 70 forestillinger totalt i perioden 2016-2018, fordelt på videregående skoler over store deler av landet, er dette prosjektet nå avsluttet.
Medvirkende i skoleforestillingen “Ytringsfrihet for alle?”. Bilde til venstre: Guro Sibeko og Asieh Amini. Bilde i midten: Sahar Bayati og Lene Therese Teigen (begge foto: Norsk PEN). Bilde til høyre: Asieh Amini og Ingrid Storholmen (foto: Javad Montazeri, bakgrunnsbildet av mannen på fjellet er tatt av Kim Søderstøm.)
Pressefrihetsutvalget
Medlemmer: Thomas Spence (leder), Kjersti Løken Stavrum, Annette Groth, Mina Liavik Karlsen, Siri Gedde-Dahl, Nina Kristiansen, Hege Ulstein og Erik Inderhaug.
Pressefrihetsutvalget skal overvåke det publisistiske miljøets vilkår og virksomhet. Utvalget fokuserer på politiske, teknologiske, økonomiske eller andre faktorer som endrer, truer eller på annen måte berører ytringsfriheten. De har et særlig fokus på enkeltpersoner eller grupper av mennesker med små ressurser til å forsvare og fremme muligheten til å ytre seg. Utvalget følger og reagerer på negative trekk ved utviklingen i internasjonale massemedier og vilkårene for ytringsfriheten.
Varslerutvalget
Medlemmer: Kai Sibbern (leder), Tarjei Leer-Salvesen, Rune Ottosen og Trond Strøm.
Norsk PENs varslerutvalg skal skape oppmerksomhet om varsling og varsleres forhold i Norge og utlandet.
Utvalget følger opp arbeidet med varslerinstituttets stilling i Norge etter lovendring. Varslerutvalget mener at det er fortsatt behov for en uavhengig instans, eventuelt et varslerombud eller varslerhus som i Amsterdam for å sikre varslernes rettsikkerhet. Varslerutvalget skal fortsette å sette søkelys på varsleres vilkår på ulike sektorer feks kommune, helse, politi/domstol og undervisning.
Varslerutvalget arbeider med å støtte internasjonale varslere som Edward Snowden, Chelsea Manning og Julian Assange. I tillegg bidrar utvalget til offentlig debatt gjennom seminarer, offentlige markeringer og ved å avgi uttalelser som høringsinstans i aktuelle saker.
Utvalg for litteratur og kunst
Medlemmer: Kari Brænne, Ingeborg Volan, Arne Svingen, Gerd Johnsen og Andreas Hatlevik.
Utvalget for litteratur og kunst skal styrke og beskytte den kunstneriske friheten i Norge, og ved behov internasjonalt, innenfor litteratur og kunst. Utvalget deltar i den løpende diskusjonen om ytringsfrihetens kår innen litteratur og kunst og formidling. Utvalget arrangerer debatter, samtaler og andre aktiviteter knyttet til aktuelle saker og problemstillinger.
Assange-utvalget
Medlemmer: Rune Ottosen (leder), William Nygaard, Erling Borgen, Thorbjørn Jagland, Mads Andenæs, Annette Groth og Eva Stenbro.