Still det iranske regimet til ansvar!
Av Asieh Amini og Dag Larsen, Komiteen for fengslede forfattere, Norsk PEN
Fire måneder er gått siden opprøret staret i Iran. Det ble utløst av drapet på Jina (Masha) Amini. Fortsatt kommer nyheter om overgrepene og den massive undertrykkelsen som regjeringen i den islamske republikken utfører mot sitt eget folk. Norsk PEN har i denne tida fulgt nøye med på situasjonen for forfattere, journalister og bloggere i Iran, og nyhetene er ikke blitt bedre. Henrettelsene og utstedelse av dødsdommer er blitt flere.
En lang liste med overgrep
Vi kan ikke presentere hele den verifiserte lista med overgrep. Den er altfor lang. Men her er noen eksempler:
- I skrivende stund er 476 mennesker drept av regimet. 64 av dem var under atten år. I tillegg er 220 forfattere, kunstnere, journalister utsatt for trakassering, kidnappinger og arrestasjoner. Flere er blitt truet med at slektninger vil bli drept. Mange er blitt torturert. De som allerede var fengslet før opprøret startet, har fått dårligere soningsforhold.
- Den islamske republikken har de fire siste månedene forsøkt å forhindre spredning av nyheter ved å begrense internett og ved ytterligere å sensurere media og sosiale nettverk. Også den fiendtlige behandlingen av medlemmene av Iranian Writers Association fortsetter. De siste ukene har sikkerhetsagenter raidet husene til fire medlemmer av foreningen, Ali Asadollahi, Aida Amidi, Alireza Adineh og Rouzbeh Sohani. De ble utsatt for vold og arrestert, men senere løslatt. Fra før har Reza Khandan, Arash Ganji og Keyvan Mohtadi, også medlemmer av Iranian Writers Association, allerede fått lange fengselsstraffer for sin innsats for ytringsfriheten. Og det vil aldri bli glemt at dikteren Bektash Abtin mistet livet i fengsel fordi han ikke fikk tilgang til medisinsk hjelp i tide da han fikk covid i januar 2022.
- Iransk tv har publisert tvungne tilståelser fra noen av de arresterte, som den berømte rapperen Toomaj Salehi, selv om sporene etter tortur var tydelige i ansiktet hans. Han står i fare for å bli tiltalt for å være «en fiende av Gud», slik tiltalen mot rapperen Saman Yasin også lød, før han ble dømt til døden. Vi er også urolige for skjebnen til skuespillere og scenekunstnere som Taraneh Alidoosti og Ketayoun Riyahi. De ble arrestert for å ha fjernet hijaben og for å ha uttrykt sin støtte til folket.
- Flere forfattere som har publisert eller framført sanger eller dikt på Instagram, er truet eller arrestert.
- Uventet ble forfatter og kunstner Mehdi Bahman arrestert 13. oktober 2022, og dømt til døden av den islamske republikkens domstol, anklaget for “spionasje”, på grunn av sitt intervju med israelske Channel 13. De siste 20 årene har Bahman arbeidet med å belyse den religiøse litteraturens betydning for fredelig sameksistens mellom religioner.
- Den iranske regjeringen fortsetter sin forfølgelse av tilhengere av andre religioner, bl.a. Baha’iene. Nylig ble to iranske Baha’iere , Mahvash Sabet og Fariba Kamalabadi, dømt til fengsel igjen, denne gang for 10 år. De har allerede sonet flere år i fengsel. Mahvash Sabet ble i 2019 tildelt Ord i Grenseland-prisen.
- Etter mange år i fengsel er Norsk PENs æresmedlem, forfatteren og journalisten Narges Mohammadi dømt igjen, til 10 års fengsel, en stor bot og 150 piskeslag. Hun er nektet medisinsk hjelp og kontakt med sin familie.
Reaksjonene må bli sterkere
Det er ingen rettssikkerhet i dagens Iran. De som blir tiltalt har ingen rett til forsvar, og heller ikke advokat etter eget valg. Fanger blir tvunget til å avgi falske tilståelser. Tortur, langvarige fengselsstraffer eller dødsstraff er vanlig praksis. Regimet setter alt inn på å kvele folkebevegelsen som samles om slagordet «Kvinne, Liv, Frihet».
Vi ber om at Storting og regjering sørger for en grundig gjennomgang av norsk eksport via andre land til Iran. Det iranske regimet må stilles til ansvar, bl.a. ved å kutte vår egen og andre lands handelsforbindelser til landet, samt ved å forsterke økonomiske sanksjoner som kan ramme iranske myndigheter, deres familier og støttespillere. Vi ber om at Storting og regjering forsterker arbeidet for å støtte opposisjonen i Iran, praktisk og økonomisk, og å styrke hjelpen til dem som flykter fra landet.
Norsk PENs oppgave
er å vokte, reagere og aksjonere der ytringsfriheten kommer under direkte eller indirekte press. Ethvert folk og ethvert individ skal ha rett å si sin mening uhindret. Det er kravet om at denne grunnleggende demokratiske rettigheten skal kunne bli praktisert som fører til at folk blir drept, forfulgt eller trakassert. I dag blir det iranske folket straffet for å kreve ytringsfrihet.