Fra venstre: Ann-Magrit Austenå (Norsk PENs styreleder), Thomas Spence (leder av Norsk PENs pressefrihetsutvalg), og Jørgen Watne Frydnes (Norsk PENs generalsekretær)
Norsk PEN møtte Israels ambassadør om pressefrihet og journalist-sikkerhet i Gaza
Tirsdag 9. april møtte Norsk PEN Israels ambassadør til Norge, Avi Nir-Feldklein. I møtet tok vi opp våre sterke bekymringer for pressefrihet og drap på journalister og andre sivile i Gaza.
I forkant av møtet la Norsk PEN ned blomster for de israelske gislene, hvor de 134 gjenværende har vært holdt fanget av Hamas i et halvt år. Møtet var en oppfølging av Norsk PENs brev til den israelske ambassadøren, hvor vi også fordømmer Hamas’ terror og gisseltaking.
Som følge av den israelske krigføringen mot Hamas i Gaza har mer enn 33000 sivile blitt drept de siste seks månedene, inkludert minst 122 journalister og pressefolk. Internasjonale medier har ikke tilgang til Gaza, og lokale journalister lever og arbeider under ekstreme forhold.
Norsk PEN ser med stor bekymring på loven som nylig ble godkjent av den israelske nasjonalforsamlingen som gir regjeringen myndighet til å stoppe Al Jazeeras sendinger i Israel.
– Denne krigen har gått fra vondt til verre, og særlig har Israel iverksatt tiltak som struper pressedekningen og informasjonsflyten inn og ut av Gaza. At så mange lokale journalister har blitt drept, at internasjonale journalister ikke får tilgang til Gaza og at Al Jazeera nå risikerer å bli utestengt er uakseptabelt, og det er et tydelig brudd på pressefriheten. Det er uhyre viktig at verden får et sannferdig bilde av brutalitetene som utspiller seg, og det gjorde vi klart i vårt møte med ambassadøren, sier Ann-Magrit Austenå, Norsk PENs styreleder.
Ambassadør Avi Nir-Feldklein avviste i møtet at Israel dreper uavhengige journalister, og viste til at noen påståtte pressefolk er terrorister eller har befunnet seg blant Hamas-folk og dermed blitt angrepet.
Angående loven som kan forby Al Jazeera og andre internasjonale medier, påpekte Nir-Feldklein at han er for uavhengig journalistikk, men han avskrev Al Jazeera som en nyhetsformidler og mente deres arabiske utgave er redskap for muslimbrødrene og bare skaper kaos i Midtøsten.
I møtet med ambassadøren la Norsk PEN frem fire krav israelske myndigheter:
- Iverksette umiddelbare tiltak for å sikre at journalister og andre sivile ikke blir drept, arrestert eller angrepet i Gaza og på Vestbredden.
- Instruere israelske militære styrker til å beskytte journalister og sikre pressefrihet i samsvar med internasjonale lover, og informere offentligheten om hvilke tiltak som vil bli iverksatt. Å definere trygge tilfluktssteder for journalister som dekker krigen bør være et tiltak.
- Tillate internasjonale medier, inkludert Al Jazeera, å operere og rapportere fritt i Israel, Gaza og Vestbredden.
- Åpne grensene til Gaza for internasjonale medier. Kunngjøre tiltak for å respektere og beskytte dem mens de utfører arbeidet sitt.
Avslutningsvis i møtet utfordret ambassadøren Norsk PEN til å bidra til en balansert debatt som verner om den lille norske jødiske minoritet, snarere enn å gjøre dem til skyteskiver for kritikk mot Israelske myndigheter.
Les Norsk PENs brev til ambassadør Avi Nir-Feldklein, med bekymringer og krav til israelske myndigheter, og ambassadørens svar til brevet:
Svar fra Avi Nir-Feldklein, Israels ambassadør til Norge, til Norsk PENs brev:
18. april 2024
Kjære PEN.
Takk for møtet. Jeg tror at diskusjon er viktig for gjensidig forståelse, også i en tid hvor norske medier hyppig skriver artikler og lager reportasjer basert på informasjon fra Hamas-kilder, informasjon som blir trykket uten noen form for verifisering. Men møtet i seg selv var et godt initiativ.
Krig er en forferdelig ting, hvert eneste uskyldige liv som går tapt er en tragedie. Og Israel prøver å gjøre sitt ytterste for å forhindre tap av menneskeliv. Vi setter pris på medienes viktige rolle, og i motsetning til anklagene mot oss: Israel angriper aldri journalister med overlegg.
Det er en viktig påminnelse om at flere mennesker i Gaza dessverre har to typer jobber:
1) UNWRA-ansatt og Hamas-terrorist
2) “Journalist” og terrorist
Noen av dem som utga seg for å være journalister og noen av de UNWRA-ansatte deltok også i massakren 7. oktober, som også inkluderte kidnapping av israelske gisler.
Dersom noen virkelige journalister som ikke er aktive i terrorvirksomhet har blitt drept, beklager vi det, for det er isåfall tragisk.
Som dere kanskje vet: Israel er vertskap for det største antallet utenlandske journalister i Midtøsten. Alle kan operere uten begrensninger. Likevel er det ekstremt farlig å reise inn i Gaza i disse dager, mens krigen fortsatt pågår. Selv om det er farlig kan de reise inn, men i et begrenset antall, og gjennom koordinering for i størst mulig grad å unngå utilsiktede hendelser der journalister kan komme til skade.
Hva gjelder Al Jazeera: Kanalen fungerer som et farlig verktøy for det muslimske brorskapets propaganda. De sprer kaos over hele Midtøsten, og det er ingen overraskelse at de befinner seg i Qatar, det samme landet som er vertskap for ledelsen i Hamas. Samme ledelsen som er ansvarlige for den verste forbrytelsen mot det jødiske folket siden Holocaust.
Med dette vil jeg avslutte med å si:
Vi setter pris på dialogen, og vi vil sørge for å vidersende bekymringene deres til hovedkvarteret.
Avi Nir- Feldklein
Israels ambassadør til Norge