Uholdbart punktum i Nygaard-saken
Hvis Riksadvokat Jørn Maurud lar saken om attentatet på William Nygaard gå til arkivene, er det en fallitterklæring overfor alle dem som verden over kjemper for fri ytring, og som ikke kan velge å gi opp.
«Utålelig og uforståelig», sier Aschehoug om Statsadvokatens henleggelse av Nygaard-saken. Et «knefall for krefter som vil begrense ytringsfriheten», mener Forfatterforeningen. Forfatterforbundet m.fl. omtaler henleggelsen som «et stort tilbakeskritt for demokratiet», Norsk forleggerforening er «sjokkert», og melder at «slett politiarbeid ikke kan dekkes over med unnfallenhet». Raftostiftelsen understreker bestemt at ufravikelige verdier bør forsvares, «uansett hvor lenge det måtte ta og hvor vanskelig det måtte være å avdekke sannheten».
Flere internasjonale aktører har også reagert i kjølvannet av Statsadvokatens beslutning 9. april. Dansk PEN skriver at norsk rettssystem har «lidt en knæk», PEN i Sverige skriver, sammen med rekke av landets skribentorganisasjoner, at de mottok beskjeden med «stor oro». Verdens største ytringsfrihetsorganisasjon, PEN International, uttrykker på linje med Norsk PEN dyp skuffelse og bekymring for norske påtalemyndigheters beslutning. – Those who sought to murder William Nygaard must not be allowed to act with impunity, avslutter de i sin uttalelse.
Et samlet skribent- og ytringsfrihetsfelt protesterer. Vil Riksadvokaten lytte?
En kraftig advarsel
Attentatet mot William Nygaard i 1993 er det første i Norge etter andre verdenskrig hvor noen ble skutt for å bruke ytringsfriheten sin. På gårdsplassen, utenfor sitt eget hjem, ble den daværende forlagssjefen i Aschehoug truffet. – I ryggen, tre ganger, av ekspanderende kuler. Mordforsøket lignet en regelrett henrettelse.
Heldigvis overlevde Nygaard, men tilbakeslaget for ytringsfriheten står igjen som en kraftig advarsel.
Drapsforsøket kom som følge av en religiøs dødsdom mot oversettere og utgivere av Salman Rushdies bok Sataniske Vers, og dreier seg om langt mer enn et angrep på en enkeltperson. Det var et anslag mot selve fundamentet for et demokratisk samfunn.
Desto viktigere er det at offentligheten har tillit til at myndighetene har gjort hva de kan for å oppklare den. Det er langt fra situasjonen vi er i, over tretti år etter.
Aldri vært nærmere svar
I løpet av sakens historie har det vært få lyspunkter å spore med tanke på en løsning. Det er vanskelig å oppsummere etterforskningen bedre enn hva Harald Stanghelle gjør i sin kommentar i Aftenposten 30. april, som «organisert amatørskap» der «tabbene står i kø».
Men i 2018, rett før saken ble foreldet, blåste Kripos’ siktelse av to personer liv i håpet om oppklaring. Siden har vi også gjennom media blitt kjent med de to siktedes identitet. Beslutningen om henleggelse på bevisets stilling er derfor en stor skuffelse.
Aldri har vi vært nærmere å få stilt noen til ansvar.
Tillit til sentrale samfunnsverdier
Statsadvokatens henleggelse kommer til tross for at Oslo Statsadvokatembete selv understreker i et bakgrunnsnotat at «Saken har derfor dimensjoner ut over en ordinær og alvorlig straffesak. Attentatet er et angrep på grunnleggende demokratiske samfunnsverdier».
En situasjon der punktum settes lenge før vi har uttømt alle muligheter for oppklaring, er uholdbar – ikke bare for William Nygaard selv, men for alle som ønsker å bevare tilliten til nettopp slike verdier.
Norsk PEN og en rekke andre organisasjoner stiller seg derfor bak bistandsadvokat Halvard Helles klage på Statsadvokatens henleggelse. Mange, har som oss også sendt formelle klager på beslutningen i retning Riksadvokaten.
Vi etterlyser svar på hvorfor det i løpet av de seks årene som har gått ikke er gjort substansielle forsøk på å komme i kontakt med de siktede i saken, samt hvorfor de ikke er etterlyst internasjonalt. Vi krever også en uavhengig granskning av politiets etterforskning dersom klagen ikke tas til følge, og en umiddelbar gjenopptakelse av saken.
Vi vet hva det kan koste
Norsk PENs oppgave er å vokte, reagere og aksjonere der ytringsfriheten kommer under press. Vi jobber for fengslede og forfulgte kollegaer internasjonalt, samtidig som vi holder et våkent overblikk over ytringsfrihetssituasjonen i Norge. Attentatet mot William Nygaard er kanskje unikt i nyere norsk sammenheng, men det inngår i en himmelvid og mørk historie om undertrykking av ytringer som på en eller annen måte truer aktører med makt.
Internasjonalt øker angrepene på forfattere og forsvarere av det frie ord. Trenden gjelder ikke bare i samfunn i konflikt eller i autoritære stater, men også i demokratiske land. Vi som jobber med enkeltmennesker og organisasjoner fra hele verden som må leve i ufrihet på grunn av sine ytringer, vet hva det kan koste å stå opp for «grunnleggende demokratiske samfunnsverdier».
Derfor oppleves det ekstra sørgelig at Statsadvokaten, tilsynelatende med letthet, har valgt å sette punktum for etterforskningen i Nygaard-saken nå.
Uten å ha overbevist offentligheten om at alle verktøy i politiets verktøykasse er tatt i bruk – og uten garanti for at faktoren tid ikke vil kunne bidra til en løsning.
Riksadvokaten må lytte
Sammen med et enstemmig organisasjonsliv som året rundt jobber for å vokte det frie ord, kan vi ikke annet enn å forstå beslutningen om å henlegge Nygaard-saken som en resignasjon overfor kampen for ytringsfriheten og en seier til dem som ønsker å fortsette å undergrave den.
Mordforsøket på Salman Rushdie for under to år siden, der han ble stukket 12 ganger med kniv under en sceneopptreden i New York, er nok et eksempel på viktigheten av å ikke lukke øynene.
Å velge bort en sjanse for at de ansvarlige for attentatet på William Nygaard en gang i fremtiden kan stilles til ansvar, og med det å velge å slutte å kjempe mot dem som er villige til å ty til vold mot fri ytring, er en hån mot alle dem som ikke har valget om å gi opp.
Nå ber vi om at Riksadvokaten lytter. Og velger rett.
Norsk PEN har registrert protester fra følgende organisasjoner/Redaksjoner/enkeltpersoner (listen er ikke uttømmende):
Norsk PEN, Rafto-stiftelsen, Den Norske Helsingforskomité, Aschehoug forlag, Forfatterforbundet, inkludertNorske Barne- og Ungdomsbokforfattere, Den norske Forfatterforening, Dramatikerforbundet, Norsk Oversetterforening, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, Den Norske Forleggerforening, Subjekt, Harald Stanghelle, kommentator, Aftenposten, Bernard Ellefsen, bokansvarlig, Morgenbladet, PEN International, Dansk PEN, og Dansk Forfatterforening og Svensk PEN med støtte fra Natur & Kultur, Bonnierforlagen, Hedlund Agency, Bookmark, Karavan Förlag, og Norstedts Förlagsgrupp.
Nygaard-saken henlagt: Ytringsfrihet på prøve
Norsk PEN inviterer til samtale om Nygaard-saken onsdag 15. mai, kl. 20.00, på Litteraturhuset i Oslo.
Henleggelsen av William Nygaard-saken 9. april i år har møtt kraftige reaksjoner fra et samlet ytringsfrihetsfelt. Norske skribentorganisasjoner, forlag og menneskerettighetsorganisasjoner omtaler beslutningen en stor skuffelse og et nederlag for det frie ord. Hvor står saken nå? Hva vet vi om politiets innsats? Hva skal til for at Riksadvokaten tar Nygaards anke til følge, og hva har det å si for ytringsrommet i Norge dersom punktum nå er satt?
- Odd Isungset, gravejournalist og forfatter av boken «Blodspora frå Dagaliveien: Rushdie-saka og attentatet mot William Nygaard»
- Trine Skei Grande, direktør i Forleggerforeningen
- Mahmoud Farahmand, stortingsrepresentant, Høyre
- Thorbjørn Jagland, tidl. statsminister i Norge og generalsekretær i Europarådet
- Harald Stanghelle, kommentator og tidl. redaktør