– Journalistikken vil vinne til slutt, friheten vinner til slutt.
Journalistikk er ikke en forbrytelse, sier den tidligere BBC-korrespondenten i møte med Norsk PEN.
Onsdag 11. september var Tamer Almisshal, produsent og programleder for undersøkende programmer i Al Jazeera, i møte med Norsk PEN. Almisshal, som har dekket Palestina-Israel-konflikten for Al Jazeera og tidligere jobbet for BBC, er et av de mest kjente ansiktene i den arabiske verden. Han har også rapportert fra krigene i Libya og Syria.
Hos Norsk PEN snakket Almisshal om det økende antallet dødelige angrep på journalister og mediefolk på den konfliktfylte Gazastripen:
«Det er en veldig vanskelig situasjon, og det er på tide å si at det er nok nå. Journalistikk er ikke en forbrytelse. Vi ber om støtte og beskyttelse for våre journalister og kolleger på Gazastripen.»
Han fortalte at mer enn 170 journalister har blitt drept, 200 skadet, 50 arrestert og 40 torturert siden konflikten mellom Hamas og Israel begynte i oktober i fjor.
«Mediene arbeider under strenge restriksjoner. Vi oppfordrer journalister utenfra til å komme og dekke konflikten. Det er en journalistisk rettighet å dekke en krigssone. Det er ikke akseptabelt å stenge grensen for journalister,» sier han.
Vi oppfordrer alle organisasjoner og alle som arbeider for å beskytte journalister og menneskerettighetene, til å gjøre mer. Det de gjør er bra, men det er ikke nok. Det har ikke endret det som skjer på bakken. Det er en økning i antall drepte journalister og forbrytelser mot journalister i Gaza. Vi støtter ethvert initiativ, innsats eller tiltak for å hjelpe og beskytte våre kolleger på bakken i Gaza.
Almisshal snakket også om mangelen på sikkerhet og medisinsk utstyr for journalister som arbeider i Gaza.
«Mangelen på grunnleggende nødvendigheter som beskyttelsesutstyr, tilgang til medisinsk behandling og tilstrekkelig mat gjør forholdene enda mer bekymringsfulle.»
Han fremhevet den humanitære krisen i regionen, der journalistene ikke har tilgang til medisinske fasiliteter, står overfor alvorlig matmangel og ofte overlever på bare ett måltid om dagen mens de bor i tilfluktsrom eller telt, men likevel fortsetter arbeidet sitt under disse vanskelige omstendighetene.
«Til tross for alle utfordringene tror vi at journalistikken vil vinne. Historien viser dette. Journalistikken vil vinne til slutt. Friheten vil vinne til slutt», sa han.
Han gjentok sin oppfordring og appellerte til den israelske regjeringen om å gi utenlandske journalister adgang til Gaza.
Norsk PEN støtter Almisshals appell og oppfordrer israelske myndigheter til umiddelbart å oppheve restriksjonene på utenlandske korrespondenters adgang til Gaza, og til å sørge for sikkerheten til de lokale journalistene som arbeider der med begrensede ressurser.
Norsk PEN er solidarisk med det journalistiske miljøet som er berørt av den pågående konflikten mellom Hamas og Israel, og vil fortsette å overvåke situasjonen.