Hver dag blir utallige forfattere, journalister og andre ytrere fengslet, trakassert, forfulgt eller til og med drept for å utøve sitt yrke. Gjennom det internasjonale PEN-nettverket og her hjemme øker vi bevisstheten rundt deres saker, kjemper mot overgrep og driver påvirkningsarbeid overfor myndigheter for å få fengslede forfattere løslatt.
Vi krever undersøkelser av saker som tortur, forsvinninger og drap. Vi viser solidaritet, gir oppmuntring og håp til forfulgte forfattere og deres familier. Ved å utnytte kraften til våre medlemmer og støttespillere, arbeider vi for en verden der retten til ytringsfrihet respekteres overalt.
Rød tråd i PENs historie
Kampen for enkeltpersoners frihet går som en rød tråd gjennom PENs historie, ikke minst gjennom den såkalte Writers in Prison Committee. Den ble etablert i 1960 som et svar på økende forsøk på å undertrykke opposisjonelle stemmer ved å fengsle forfattere og journalister.
Å forsvare og fremme forfulgte og fengslede ytrere er en av Norsk PENs viktigste oppgaver. Det gjør vi blant annet gjennom Fribyordningen, i Norsk PENs Komité for fengslede forfattere, og i ulike typer internasjonalt arbeid, som når vi støtter frie ytrere i Afghanistan, Eritrea, Belarus og Tyrkia.
Slik jobber Norsk PEN for forfulgte og fengslede ytrere:
Komiteen for fengslede forfattere
Norsk PENs komité for fengslede forfattere støtter forfattere, kunstnere og journalister som sitter fengslet rundt om i verden. Norsk PENs Komité for fengslede forfattere tilhører et internasjonalt nettverk organisert av PEN Internationals “Writers in Prison Committee”, som kartlegger, deler informasjon, og initierer kampanjer i en felles front for fengslede forfattere. Komiteen er også del av et nordisk PEN-samarbeid for forfulgte forfattere.
Komiteen avholder arrangementer og aktiviteter som løfter frem enkeltland og ytrere som trues og straffeforfølges. Ofte innebærer arbeidet også å presentere og gi en scene til eksilforfattere og -kunstnere bosatt i Norge.
Fribyordningen: En trygg havn for forfulgte ytrere
Fribyordningen har i flere tiår gitt beskyttelse til forfattere og kunstnere som forfølges for sine ytringer. Ordningen skal sikre forfulgte ytrere muligheten til å utøve sin kunsteriske virksomhet fra Norge.
- Les mer om Norsk PENs rolle i fribyordningen.
Rettssikkerhet i Tyrkia
Norsk PEN har i 30 år jobbet for ytringsfrihet i Tyrkia, blant annet gjennom å følge og observere rettssaker mot forfattere, journalister, redaktører og andre aktivister og ytrere som straffeforfølges for sitt virke.
Støtte til frie ytrere i Afghanistan, Belarus og Eritrea
I tillegg til Tyrkia, er Afghanistan, Belarus og Eritrea land Norsk PEN har og har hatt fokus på. Blant annet gjennom støtte og samarbeid med PEN Eritrea, PEN Belarus og PEN Afghanistan i deres arbeid for å forsvare og fremme fri ytring.
Afghanistanutvalget
Afghanistan-utvalget arbeider for åpenhet og offentlig oppmerksomhet om situasjonen for ytringsfrihet i Afghanistan. Utvalget støtter Afghansk PEN og Forfatternes Hus i Kabul som et fristed og en viktig arena for forfattere, andre skrivende og kunstnere med ulik etnisitet, språklig bakgrunn og politisk ståsted. Videre vier utvalget rettighetene til kvinnelige ytrere spesiell oppmerksomhet.
Kinautvalget
Norsk PENs Kina-utvalg arbeider for offentlig bevissthet om ytringsfrihetssituasjonen i Kina, og for å påvirke norsk politikk og søke allianser i Norge. De arrangerer og deltar i debatter, skriver kronikker og pressemeldinger, kommer i dialog med sentrale politikere og andre relevante aktører om Kina og situasjonen for enkeltpersoner og grupper under særlig press fra kinesiske myndigheter.
Norsk PENs æresmedlemmer
Norsk PENs æresmedlemmer er nåværende eller tidligere forfulgte og fengslede ytrere vi har forpliktet oss til å følge opp spesielt.
Pr. 2025 har Norsk PEN syv æresmedlemmer:
- Aslı Erdoğan, Tyrkia (i eksil)
- Can Dündar, Tyrkia (i eksil)
- Edward Snowden, USA (i eksil)
- Julian Assange (fengslet)
- Ilham Tohti, Kina (fengslet)
- Ilhan Çomak, Tyrkia (løslatt)
- Khadija Ismayilova, Aserbajdsjan (løslatt)
- Narges Mohammadi, Iran (fengslet)
- Salman Rushdie, USA
- Ales Bjaljatski, Belarus (fengslet)
Les mer om Norsk PENs æresmedlemmer.