19.02: Larry Siems presenterer «Dagbok fra Guantanamo»
Litteraturhuset i Oslo, torsdag 19. februar kl 19.00
Lokale: Amalie Skram, 2. etg.
Larry Siems presenterer
«Dagbok fra Guantánamo»
og samtaler med Anders Heger
Skuespiller Sigmund Sæverud leser utdrag fra boken.
Dagbok fra Guantánamo er den første og eneste dagboken skrevet av en nåværende fange i den beryktede Guantánamo-leiren, og den internasjonale lanseringen i januar intet mindre enn en internasjonal forlagsbegivenhet.
Mohamedou Ould Slahi har vært fengslet i leiren siden 2002 uten at USA på noe som helst tidspunkt har siktet ham for konkrete lovbrudd. En føderal dommer ba om at han måtte løslates, men amerikanske myndigheter anket avgjørelsen, og så langt er det ingenting som tyder på at USA har tenkt å slippe ham løs.
Etter tre år i fangeleiren begynte Slahi å føre dagbok hvor han forsøkte å nøste opp livet fra tiden før han forsvant inn i amerikansk fangenskap, fra alle avhørene og forflytningene som ledet fram til leiren, og fra hverdagen som fange i Guantánamo. Slahis dagbok er ikke bare en sterk skildring av et justismord men en dypt personlig selvbiografi – skremmende, mørk, humoristisk, og overraskende taktfull.
Dagbok fra Guantánamo er et historisk dokument av stor betydning, men like viktig en medrivende og avslørende leseopplevelse. Tekstene er redigert av den amerikanske forfatteren og PEN-profilen Larry Siems. Siems vil presentere boken og fortelle om sitt arbeid med den påLitteraturhuset i Oslo torsdag 19. februar kl 19.00.
Uttalelser om boka:
«Et innblikk i helvete, verre enn Orwell, verre en Kafka: evig tortur på resept fra de gale doktorene fra Washington.»
John le Carré
«Dette er et utrolig stykke dokumentasjon, og en helvetes god historie.»
Steve Kroft, 60 Minutes
«Alle som leser Dagbok fra Guantánamo – og alle amerikanere med et snev av samvittighet burde gjøre det – vil reagere med skam og vemmelse. Mohamedou Ould Slahis krav om grunnleggende rettferdighet burde være en vekker for oss alle. For det som står på spill her, er ikke kun én manns skjebne, men fremtiden til vårt demokrati.»
Glenn Greenwald, Overvåket: Edward Snowden, NSA og overvåkningsstaten
«Endelig er den her, den rystende og bevegende historien som amerikanske myndigheter i årevis har prøvd å dekke over. Mohamedou Ould Slahis prøvelser er et sjokk for samvittigheten, det er det ingen tvil om. Men disse sidene viser også noe annet: en usvikelig tro på vår alles menneskelighet, og på sannhetens evne til å overstige fengselsmurer og bygge broer. Med knusende skarphet og ikke så rent lite vidd, minner Dagbok fra Guantánamo oss om hvorfor vi har noe som vi kaller for menneskerettigheter.»
Anthony Romero, direktør for American Civil Liberties Union