4. mars: Stans kneblingen av Tyrkias frie stemmer!
Norsk PEN vil i samarbeid med en rekke organisasjoner gjennomføre en markering på Eidsvolls Plass utenfor Stortinget 4. mars kl. 15.00. Dette er på dagen 100 dager siden fengslingen av journalistene Can Dündar og Erdem Gül.
Dündar og Gül ble løslatt 25. februar etter dom i Tyrkias høyesterett som erklærte fengslingen ulovlig. Men siktelsen mot journalistene står ved lag, de risikerer fortsatt livstidsdom for høyforræderi.
Innledning ved Hege Newth Nouri, generalsekretær Norsk PEN
Appeller ved:
William Nygaard, leder Norsk PEN
Ege Dündar, student og sønn av Can Dündar
Harald Stanghelle, leder Norsk Redaktørforening
Vidar Strømme, styremedlem Den internasjonale juristkommisjonen, norsk avdeling
Vi stiller foran Stortinget for å oppfordre Storting og regjering til å sende skarpe protester til sin allierte Nato-partner og medlem i Europarådet; Tyrkia. Myndighetene i Tyrkia forfølger borgere som i skrift eller tale kritiserer presidenten og regjeringen. Dommere, akademikere, forfattere og journalister fengsles.
Blant dem er sjefredaktøren for Cumhuriyet, Can Dündar, og lederen av avisens Ankara-kontor, Erdem Gül, som avslørte tyrkiske våpenleveranser til IS i Syria. Påtalemyndighetene har nå lagt ned påstand om dobbelt livstidsfengsel for høyforræderi.
Mange journalister er fengslet på grunn av sine kritiske artikler, og enda flere avventer dommer for å ha utført sin samfunnsoppgave.
Påtalejurister som har etterforsket påstander om grov korrupsjon i president Recep Tayyip Erdogans familie og blant hans medarbeidere, har mistet sine stillinger og blitt straffeforfulgt. Dommere har blitt fengslet for avgjørelser de har truffet.
Akademikere som ber regjeringen starte på nytt fredsprosessen med det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) blir beskyldt for å støtte terrorisme.
Myndighetene i Tyrkia blir sterkt kritisert av ledende internasjonale menneskerettighetsorganisa
Vi oppfordrer den norske regjeringen og andre politiske aktører til å agere kraftfullt for å bidra til at Tyrkia kan ha en plass blant Europas demokratiske rettsstater. Norge bør sammen med andre land ta initiativ til en statsklage til Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) om systematiske brudd på ytringsfriheten og domstolenes uavhengighet.
Følgende organisasjoner står bak markeringen:
Norsk PEN
Norsk Journalistlag
Norsk Redaktørforening
Mediebedriftenes Landsforening
Norsk Presseforbund
Den norske Forleggerforening
Den norske Helsingforskomité
Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere
Dommerforeningen – Juristforbundet
Advokatforeningen
Den internasjonale juristkommisjonen (norsk avdeling)
Den norske Forfatterforening
Norsk Oversetterforening
Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening
Dramatikerforbundet
Norsk Bibliotekforening
Human Rights House Foundation
Kurdisk PEN
Det norske råd for kurdernes rettigheter RKR