Tyrkianytt nr. 10, november 2017
Nr 10/november 2017
Fjerde høring i Cumhuriyet-saken – ingen løslatelser
Den fjerde høringen i denne saken fant sted i Istanbul 31. oktober. Medlemmer i Norsk PENs Tyrkia-gruppe, Jørgen Lorentzen og Eugene Schoulgin, var til stede som observatører. I kronikken Saken mot journalistene i Cumhuriyet faller fra hverandre i Aftenposten 3. november, skriver Lorentzen blant annet:
Finnes det noe stadium etter verre enn verst? Etter dypere enn dypest? Jeg har allerede sagt at det kan ikke bli verre enn dette. Hvordan skal man da uttrykke seg? Jeg er på den fjerde høringen i rettssaken mot den kjente, uavhengige avisen Cumhuriyet som foregår i det beryktede rettspalasset Caglayan i Istanbul. Rettssalen er proppfull av advokater, journalister, internasjonale observatører, familie og tilhørere. Av de 17 tiltalte journalistene og styremedlemmene i avisen sitter fremdeles fire i fengsel uten dom mens denne farseaktige rettssaken fortsetter.
Bakvaskelseskampanje mot tyrkisk filantrop i regjeringsmedier
Hemmelighetsskremmeriet rundt arrestasjonen av Osman Kavala, en utrettelig og sjenerøs støttespiller for det sivile kurdiske og tyrkiske samfunn i Tyrkia, fortsetter. Han ble anholdt på Istanbuls Ataturk-flyplass den 18. oktober. Etter 13 dagers varetekt er han nå formelt arrestert og saken er oversendt til retten.
Svertekampanjen mot den fremtredende forretningsmannen og filantropen fortsetter for full styrke. Aydin Unal, en skribent for den regjeringstro avisen Yeni Safak, sammenliknet Kavala med Fethullah Gulen, den Pennsylvania-baserte imamen som er anklaget for å forsøke å styrte den tyrkisk presidenten, Recep Tayyip Erdogan. Kilder med nære forbindelser til regjeringen mener at Kavalas fengsling er knyttet til den pågående heksejakten i det tyrkiske sivile samfunn. «Anklager mot disse gruppen illustrerer de tyrkiske myndighetenes pågående praksis med å omtale normal samfunnsaktivitet som terroristkriminalitet,» skrev Nate Schenkkan fra New York-baserte Freedom House.
Gülmen og Özakça fortsatt ikke løslatt
Den andre høringen i saken mot akademikere og lærere Nuriye Gülmen, Semih Özakça og Acun Karadağ er blitt holdt i Sincanfengselet. Gülmen og Özakça har sultestreiket i 205 dager, og krever jobbene sine tilbake.
De to lærerne var ikke til stede på den første høringen den 14. september i Ankara på grunn av «sikkerhetsgrunner, utilstrekkelig personell og helsemessige forhold, samt risiko for kidnapping.» Ozakça, som holdes i fengselshospitalet, ble brakt til den andre høringen i rullestol. Tre dager før høringen ble Gülmen overført til intensivavdelingen og ble ikke tatt med til høringen. Høyesterett skrev til fengselet for å få Gülmen til høringen. «Saksøkte er medisinsk uegnet til å delta i høringen,» svarte fengselet.
Rettssak mot 19 personer på grunn av angrep under begravelse
En søksmål er innlevert mot 10 personer i forbindelse med angrepet under begravelsen av Hatun Tuğluk, moren til HDP-politikeren Aysel Tuğluk.
Anklagen krever en fengselsstraff på opptil 10 år for å «hindre bruken av tros-, tanke- og viljefrihet», «organisere ulovlige møter og demonstrasjoner» og «fornærmelser.” Anklagemyndigheten hevdet at «de tiltalte har sett HDP-parlamentarikere inne på kirkegården og trodd at det var en terroristbegravelse på grunn av de store sikkerhetstiltakene.»
En kriminell klage fra Aysel Tuğluk mot sikkerhetsoffiseren som forsømte seg i tjenesten ved ikke å spre eller gripe inn mot angripergruppen, ble lagt til side. Anklagemyndigheten hevdet at «det er ikke noe bevis på klagen unntatt immaterielle krav».
Myndighetene i Ankara utsteder nye forbud i forbindelse med unntakstilstanden
Omfanget av forbud mot offentliggjøring av uttalelser fra pressen, samt gjennomføring av møter og demonstrasjoner i Ankara etter unntakstilstanden, er blitt større. Myndighetene hevder at ulike frivillige organisasjoner organiserer ulovlige protester under navnet «presseuttalelser” og forstyrret den offentlig orden. Alle møter, demonstrasjoner og protester er nå forbudt i Tyrkias hovedstad.
RTÜK fjerner 3 TV-kanaler fra Türksat
Den første sanksjonen fra Ankara mot den irakisk-kurdiske regionale folkeavstemningen var å sensurere tre TV-kanaler. Mens folkeavstemningen for uavhengighet pågikk, besluttet “Radioen og Fjernsynets øverste råd” (RTÜK) å fjerne Rudaw TV, Kurdistan24 TV og Waar TV fra Türksat, som leier ut satellitt-linjer til de fleste TV-stasjonene i Tyrkia. Alle de tre kanalene kringkastet direkte fra den irakiske Kurdistan-regionen. Avgjørelsen ble basert på fare for «PKK og YPG propaganda» og «kringkastingsprogram mot Republikken Tyrkia.»
Dommen mot læreren Ayşe Çeliks godkjent
I fjor ringte læreren Ayşe Çelik fra Diyarbakır til innringningsprogrammet “Beyaz Show” på Kanal D og krevde oppmerksomhet i forbindelse med den pågående volden i Tyrkias østlige og sørøstlige byer: «Er dere klar over hva som foregår i øst i landet? Det som skjer reflekteres ikke i mediene. Vær ikke tause. Forsøk å se på dette med mer følsomhet, og som et medmenneske. Se oss, hør oss og rekk ut en hånd. Det er synd! Folk skal ikke dø, barn skal ikke gråte, mødre skal ikke gråte.» Ayşe Çelik ble dømt til 15 måneder i fengsel for disse ordene og nylig ble dommen mot henne godkjent. Andre som var delaktige i hennes «forbrytelse» for solidaritet ble frikjent i den siste rettshøringen.
38 intellektuelle, kunstnere, journalister og forfattere sto på tiltalebenken sammen med Çelik, for å ha støttet henne. De ble alle frikjent. 11 av de frikjente har protestert mot frifinnelsen etter at dommen mot Çelik ble bekreftet. De vil nå sende saken videre til Konstitusjonsdomstolen, deretter til Den europeiske menneskerettighetsdomstol, hvis deres søknader ikke gir resultater.
Mer enn 160 advokater, kunstnere, forfattere og rettighetsforkjempere har bedt Konstitusjonsdomstolen (AYM) om å stoppe den pågående juridiske “massakren” av Ayşe Çelik. De påpekte, i sin henvendelse til retten, at enkeltpersoner ikke kan straffes fordi de uttrykker sine meninger i et sivilisert samfunn og at dommen er uakseptabel. De minnet også retten om at Çelik, som for tiden er gravid, vil bli fengslet med sitt lille barn dersom den juridiske massakren ikke stoppes.
HDP MP Besime Konca mister plass i parlamentet
Talsperson Besime Konca i kvinneutvalget til “People’s Democratic Party” (HDP) har mistet sitt sete i parlamentet på grunn av den fengselsstraffen hun har fått. Konca ble arrestert 13. desember 2016 sammen med HDP-gruppens nestleder Çağlar Demirel og ble løslatt 3. mai 2017 under såkalt domstolskontroll. Konca ble imidlertid fengslet igjen 29. mai 2017 etter at anklagemyndighetene anket avgjørelsen, men ble løslatt igjen den 28. juli 2017. Regionaldomstolen godkjente 2 år og seks måneders fengselsstraff fort Konca, grunnet «ulovlig organisasjonspropaganda. » HDP-parlamentsmedlemmene Figen Yüksekdağ, Nursel Aydoğan, Faysal Sarıyıldız og Tuğba Hezer Öztürk har mistet sine plasser i parlamentet så langt. HDP har nå 54 plasser igjen i parlamentet av de 59 plassene de vant i valget. Ni HDP-parlamentsmedlemmer er fortsatt arrestert.
ECHR har dømt Tyrkia til å betale 258 millioner TL i erstatning i løpet av 12 år
Den europeiske menneskerettighetsdomstol har felt 485 dommer i saker mot Tyrkia i løpet av de siste fem årene. Det tyrkiske justisdepartementet måtte svare på det parlamentariske spørsmålet fra det republikanske folkepartiets (CHP) Tahsin Tarhan og Zeynep Altıok, vedrørende begrensning av grunnleggende rettigheter og friheter, noe som altså har ført til at Tyrkia har måttet betale 258 millioner TL (ca. 565 millioner kroner etter dagens kurs) i erstatninger de siste 12 årene som følge av rettskraftige dommer i ECHR. Tyrkia ble funnet skyldig 117 ganger i 2012, 118 ganger i 2013, 94 ganger i 2014, 79 ganger i 2015 og 77 ganger i 2016.
Free Journalists Initiative lanserer septemberrapport
Ifølge rapporten fra Free Journalists Initiative (ÖGİ) ble tre journalister tatt i varetekt og to ble arrestert siste måned. Fire arresterte journalister ble løslatt. Rettsakene for 53 journalister fortsatte og fire ble dømt til totalt 7 år, 8 måneder og 20 dager fengsel i disse tilfellene. 176 journalister er fortsatt i fengsel i Tyrkia. OGIs talsmann Hakkı Boltan påpekte at antall arresterte journalister i Tyrkia overstiger totalt antall arresterte journalister i resten av verden.
Første høring i “MIT Trucks Case” holdt mot Aydınlık og Cumhuriyet
Den første høringen i søksmålet vedrørende de publiserte bildene fra «National Intelligence Agency (MIT) Trucks”, som omhandler transport av ammunisjon til Syria, er nå blitt avholdt. MP Enis Berberoğlu og journalistene Can Dündar, Erdem Gül, Orhan Bozkurt og Mustafa Yücel er tiltalte i saken. Den første høringen ble stengt for publikum, og saken ble så utsatt til 20. desember 2017. Berberoğlu er blitt arrestert og dømt til 25 års fengsel for «å formidle konfidensiell informasjon om innenlandske og internasjonale politiske interessene, samt statens militære sikkerhet….. .»
Minnesmerke fjernet i Mehmed Uzun Park
Myndighetene i Diyarbakır har besluttet at et navneskilt i en park og det tilhørende minnesmerket skal fjernes. Parken er oppkalt etter en av de viktigste kurdiske forfattere, Mehmed Uzun; og minnesmerket inkluderte et vers fra ‘Hilbe Agrî’-hymnen, samt kurdisk bokstaver. Uzun bodde i eksil i Sverige i mange år. Forfatteren İrfan Babaoğlu reagerte på situasjonen ved å påpeke at 11. oktober 2017 er tiårsjubileet for Uzuns død, og at Uzun tidligere hadde uttalt: «Jeg er forfatter av et forbudt språk.»
Etterforskningen av arresterte rettighetsforkjempere avsluttes etter tre måneder – appellretten avviser dommen mot de arresterte
Istanbul-domstolen reverserte dommen mot de arresterte rettighetsforkjempere som ble tatt i varetekt i forbindelse med en workshop i sommer, blant annet lederen for Amnesty i Tyrkia. Retten uttalte at “hvis en hemmelighet allerede er blitt avslørt, vil det ikke være straffbart å omtale den på nytt.”
HRW lanserer Tyrkia-rapport
Human Rights Watch (HRW) har lansert en 43-siders rapport med tittelen «Tyrkia: Fornyet tortur i politiets varetekt, bortførelser.» Rapporten inneholder bevis på 11 forskjellige tilfeller av alvorlige menneskerettighetsbrudd som tortur, kidnapping og frihetsberøvelse. «Som bevis på at tortur i politiets varetekt igjen forekommer i Tyrkia, må regjeringen raskt undersøke og stoppe det,» uttalte organisasjonens Europa og Midtøsten direktør, Hugh Williamson.
Rapporten er basert på intervjuer med advokater og familier av ofre, samt på rettsdokumenter, og understreker at «Tyrkias befestede kultur av straffrihet for offentlige tjenestemenn anklaget for alvorlige menneskerettighetsbrudd, er blitt dokumentert over mange år.» HRW krever at Tyrkia adlyder forbudet mot tortur, mishandling og andre overgrep mot innsatte, samt aktivt undersøker rettighetsbrudd, og uttalte: «Tyrkias internasjonale partnere bør sette menneskerettighetshensyn i sentrum av sitt engasjement i Tyrkia.»
Tre bøker sensurert – minnet om terrororganisasjoner
Tyrkiske myndigheter har “fjernet tre bøker fra bokhyllene” (i bibliotek og bokhandlere) etter krav fra en statsadvokat. Myndighetene mener bøkene er “har samme egenskaper som terroristorganisasjoner.» Dommen mot de tre bøkene viste at de «har kvaliteter som minner om terroristorganisasjoner.” Bøkene det gjelder er «Birakuji (Kurdernes kalde krig)» av Faysal Dağlı, «Kurdernes historie» av Aytekin Gezici og «Rojava – kurdernes tid” av Fehim Taştekin. Taştekins bok ble tidligere betraktet som “bevis på forbrytelse” i enkelte rettssaker, men det var ikke foretatt noe juridisk mot boken så langt. Taştekin reagerte på dommen, og sa: «Vår jobb er å bevitne sannheten, å beskrive virkeligheten slik den er. Jeg har ikke, og vil ikke forråde de sannheter jeg har sett og hørt.»
Wall Street Journal reporter dømt til fengsel
Wall Street Journals Tyrkia-reporter, Ayla Albayrak, ble dømt til 2 år og en måneds fengsel i Tyrkia for «å utføre PKK propaganda.» Journalisten ble dømt på grunnlag av nyheter som ble publisert i avisen med overskriften “Krigføring eskalerer i Tyrkias kurdiske områder i sørøst.» «Tatt i betraktning den nåværende atmosfæren i Tyrkia, burde denne dommen ikke ha overrasket meg; men det gjorde den fortsatt, «sa Albayrak. Wall Street Journals sjefsredaktør, Gerard Baker, reagerte på dommen og sa: «Dette er en absolutt irrelevant og upassende dom mot en balansert og uavhengig journalist.»
Menneskerettsforkjemperen Halil Savda søker asyl på Kypros
MR-forkjemperen Halil Savda har i mange år kjempet for menneskerettigheter og fred i Tyrkia. Han er blitt saksøkt mange ganger og vant saken han reiste mot Tyrkia i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Etter den siste arrestordren mot ham, søkte Savda om asyl på Kypros. «Rettighetsforsvarere, journalister og opposisjonelle politikere er under press. Det verste av alt er at rettighetsforsvarerne har absolutt ingen effekt på regjeringen. Rettighetsforsvarere blir merket som «terrorister». Det ville ikke være riktig for meg å bli i Tyrkia under disse forholdene”, sier Savda.
Og fornærmelsene fortsetter. Nå er de også morsomme, men det hjelper ikke – 13 åring dømt
Tyrkisk domstol har dømt eieren av parodi-kontoen «06melihchine» på Twitter, Ersan Taş, til totalt 1 år, 9 måneder og 20 dager fengsel for å ha fornærmet president Erdoğan og Ankaras ordfører Melih Gökçek. Dommen ble så utsatt i fem år.
«Jeg omtaler hendelsene i Tyrkia med en humoristisk vinkling,” uttalte Taş, som tidligere er blitt dømt til å betale bøter på tilsammen 7600 TL for å ha fornærmet Gökçek. Taş var i retten igjen i en annen sak 26. oktober – et Facebook-innlegg med en illustrasjon som viser Erdoğan og Gökçek som går på skøyter hånd i hånd.
En annen sak er igangsatt mot kunstneren Ferhat Tunç som også beskyldes for å ha fornærmet president Erdoğan. Twitter-innlegg fra Tunç er blitt vurdert som «bevis på forbrytelsen”. Myndighetene har etterforsket mer enn 100 saker mot kunstneren som mistenkes for «propaganda for en terroristorganisasjon» og «fornærmelser av presidenten.» «Kritikken jeg retter mot dagens utvikling (i Tyrkia) betraktes som fornærmelser som må etterforskes, og det er ikke i samsvar med kriteriene for ytrings- og tankefrihet,»uttalte Tunç.
En 13-åring er blitt dømt til 1 år og ni måneders fengsel for å ha ”fornærmet presidenten» gjennom et innlegg han delte på Facebook. På bakgrunn av en klage fra president Erdoğan, dømte ungdomsretten barnet til tre års fengsel og økte deretter straffen til 3 år og seks måneder fordi «forbrytelsen var blitt begått offentlig» – dette til tross for at Erdoğans klage var blitt trukket tilbake. Retten reduserte deretter dommen til halvparten fordi saksøkte var yngre enn 15 år.
Dette er en redigert utgave på norsk av de siste nyhetene fra våre tyrkiske kontakter og samarbeidspartner, Initiative for Freedom of Expression, Bianet og dokuz8. Nyhetsbrevene distribueres til våre medlemmer, media, etc.
Dette er en redigert utgave på norsk av de siste nyhetene fra våre tyrkiske kontakter og samarbeidspartner, Initiative for Freedom of Expression, Bianet og dokuz8NEWS. Disse nyhetsbrevene vil fortsatt bli distribuert våre medlemmer, media, etc.
En oversikt over nyhetsbrevene fra Initiative for Freedom of Expression finnes her.
Nærmere informasjon om enkeltsaker: Freedom of Expression Weekly Bulletin/Düşünce Suçuna, epost: dusunthink@gmail.com
Oversatt fra engelsk og redigert av Carl Morten Iversen