Tyrkianytt nr. 2, februar 2018
Nr. 2/februar 2018
Altan-brødrene og Nazli Ilicak dømt til livsvarig fengsel
Fredag 15. februar ble brødrene og journalistene Mehmet Altan (65), Ahmet Altan (67) og Nazli Ilıcak (73) dømt til livsvarig fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i deltagelse i kuppforsøket i 2016.
Ahmet Altan er tidligere redaktør i avisen Taraf, som ble stengt da president Erdogan innførte unntakstilstand etter kuppforsøket.
Dette er de første dommene mot journalister i rettssaker knyttet til det mislykkede kuppforsøket, og sender farlige signaler foran rettssakene mot alle de andre journalistene som er anklaget for lignende forhold. Den europeiske journalistføderasjonen (EFJ) sier dommene innebærer en opptrapping av undertrykkelsen av pressefriheten.
I samarbeid med Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Norsk PENs medieutvalg har Norsk PEN sendt et brev til president Erdogan der vi protesterer mot dommen
Freedom House: Tyrkisk presse går fra ‘delvis fri’ til ‘ikke fri’
Freedom House har lansert 2018-rapporten om status for verdens pressefrihet. Rapporten inkluderer politiske rettigheter og friheter over hele verden. Rapporten kan fortelle at demokratier blir angrepet over hele verden. Tyrkia har gått tilbake fra «delvis fri» til kategorien «ikke fri”. I løpet av denne rapportens 18-årige historie er Tyrkia blitt kategorisert “ikke fri” for første gang.
Rapporten ga Tyrkia 6 poeng mindre enn i fjorårets rapport. Tyrkia er også landet med den største nedgangen i poeng med hele 34 poeng i løpet av de siste 10 årene. Årsaken til tilbakegangen er ifølge rapporten ”de alvorlige konsekvensene av tungt press fra president Recep Tayyip Erdoğan mot opposisjonelle grupper etter det mislykkede kuppforsøket i 2016.»
Human Rights Watch 2018 World Report: «Media, aktivister og opposisjonelle mest utsatt i Tyrkia»
Human Rights Watch (HRW) lanserte nylig sin «2018 World Report» hvor menneskerettighetssituasjonen i mer enn 90 land er blitt analysert. I den 643-siders rapporten, som ble lansert av HRW for 28. gang, står det blant annet følgende om Tyrkia: «Det nye presidentvalget, som konsoliderer den sittende regjeringens maktposisjon, er et tilbakeslag for menneskerettigheter og rettstatprinsipper. Det mangler tilstrekkelige kontrollmekanismer mot misbruk fra den utøvende makt, har redusert parlamentets rolle og har gitt presidenten kontroll over de fleste rettslige avtaler.»
Tyrkiadelen av rapporten, som peker på en økning i restriksjoner mot media, opposisjonelle synspunkter og menneskerettighetsforkjempere, inkluderer tematikk som «tortur og mishandling i varetekt, gjenopptakelse av konfliktene med og opprør mot kurdisk opposisjon og Tyrkias rolle som en viktig internasjonal faktor fordi landet er vertskap for mange flyktninger», samt det ulike synet på menneskerettigheter i forholdet mellom Tyrkia og EU.
520 journalister dømt til 237 livstidsdommer og totalt 3762 års fengsel
Ifølge nettstedet BiaNets «BIA Media Monitoring Report» fra oktober til desember 2017 startet 122 journalister og mediearbeidere det nye året i fengsel. 66 av de 122 journalistene venter på rettssak, 31 av dem blir etterforsket, 21 av dem er allerede dømt og fire av dem venter på et svar da de har protestert mot straffen de fikk.
Mer enn 1000 lovbestemmelser er blitt endret under unntakstilstanden
Ifølge rapporten “Virkningen av nødlover i det juridiske lovverket” utarbeidet av Heinrich Böll stiftelsens tyrkiske representanter, er mer enn 1000 lovparagrafer blitt endret i forbindelse med innføringen av 30 nødlover.
I den 120-siders rapporten ble endringene i mikro- og makronivåene som følger av innføring av nødlover som omhandler Tyrkias politiske, sosiale og finansielle strukturer og relasjoner, analysert. Rapporten sier at endringene har ført til at den tyrkiske regjeringen har brukt nødlover til å omstrukturere politiske / juridiske / sosiale institusjoner på ulike områder, fra nasjonalt forsvar og innenlands sikkerhet til den juridiske sektoren, samt utdanning og helse.
Wikipedia fjerner innhold som “forstyrrer Tyrkia»
Wikipedia melder nå at artikler på nettsiden som “forstyrrer offisielle myndigheter” og har ført til at nettsiden ikke har vært tilgjengelig i Tyrkia, vil ble endret. Men nettstedet kan fortsatt ikke nås i Tyrkia.
Wikipedia sier de fortsatt ikke er informert om hvorfor nettsiden er blokkert, og styreleder for Wikimedia som eier Wikipedia, Katherine Maher, sier at “den tyrkiske versjonen av Wikipedia inneholder omtrent 300.000 artikler. Vi håper at brukerne fortsetter å produsere innhold, men hvis nettstedet forblir utestengt, vil våre bidragsytere bli forhindret fra å gjøre det. Vi ser frem til dagen da Wikipedia, en av de største informasjonskildene på tyrkisk, vil ha åpen tilgang igjen.
ECtHR dømmer Tyrkia for brudd på ytringsfriheten
I en sak meldt av avisen Yeni Evrensel til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECtHR) ble Tyrkia dømt for å ha krenket ytringsfriheten. De to berørte journalistene som ble dømt til bøter på grunn av artikkelen de publiserte om drapet på reporteren Metin Göktepe, vil motta en “moralsk erstatning” på totalt 5000 euro fra Tyrkia.
Göktepe ble drept den 8. januar 1996 etter å ha blitt satt i varetekt mens han var på et oppdrag. Yeni Evrensel publiserte deretter en artikkel med overskriften «Jeg må absolutt følge med på disse gutta» på den første markeringen for Göktepes død. Artikkelen inneholdt informasjon som antydet at politiet hadde slått Göktepe i hjel. Avisen ble anklaget for å «offentliggjøre identiteter til offentlige tjenestemenn som deltok i kampen mot terrorisme» i samsvar med artikkel 6/1 i antiterrorloven. Avisen ble dømt til en ukes midlertidig stenging og administrerende direktør Ali Karataş og eier Fevzi Saygılı ble ilagt bøter.
Tyrkia angriper syriske kurdere: minst 150 tatt i varetekt på grunn av omfattende anti-krigs protester
Etter angrepet gjennomført av de tyrkiske væpnede styrkene i Afrin (Syria), kom president Erdoğan med en uttalelse som truet de som har protestert mot operasjonen: «De som vil ut på gatene for å protestere, vil måtte betale en høy pris. Vi vil knuse alle dem som går mot oss i denne nasjonale kampen. Ingen kompromisser.”
Etter Erdogans uttalelse ble protester og uttalelser på sosiale medier begrenset og ofte etterforsket. Ankaras statsadvokatkontor startet etterforskning av nestleder i People’s Democratic Party (HDP), Nadir Yıldırım, talsmann Ayhan Bilgen og parlamentsmedlem Alican Önlü på bakgrunn av deres twittermeldinger i forbindelse med Afrin-angrepet. Yıldırım og Bilgen er siktet for å «anspore folk til hat, fiendskap og forbrytelser.» Önlü er siktet for å ”rakke ned på den tyrkiske nasjonen, regjeringen, den tyrkiske nasjonalforsamlingen og statlige institusjoner.»
I mange provinser er protester og demonstrasjoner blitt stanset av politiet. 11 av de 13 som ble satt i varetekt under protesten i Istanbul, ble arrestert for å ha «deltatt i en demonstrasjon uten tillatelse.» 12 personer ble arrestert for å ha «oppfordret folk til hat og fiendtlighet, samt propaganda for en terroristorganisasjon» gjennom sine innlegg på sosiale medier. Minst 150 personer ble satt i varetekt i operasjonene i 31 provinser. Dette antallet fortsetter å øke.
Mer enn 170 navn, inklusive tidligere statsråder, parlamentsmedlemmer, forfattere, intellektuelle, regissører, skuespillere, skribenter, journalister og NGOer, står bak et brev der de ber om at de tyrkiske væpnede styrkene avslutter sitt angrep på Afrin. Brevet ble sendt til alle medlemmer i parlamentet.
Erdogan: Krigsmotstandere er terrorister
I brevet står det blant annet: «Vi ønsker fred og ro i vårt land og vår region, ikke krig. Vi tror den beste måten å beskytte våre grenser på og å unngå kriger og konflikter, er å styrke vennskapet med og forholdet til våre naboland. Vi vet at det er mulig å gi oss sikkerhet gjennom gjensidig forhandling og samarbeid, i stedet for å bruke milliarder på våpen og sette våre unge borgeres liv i fare – med en krig som vil kunne etterlate titusenvis av familier uten hjem og ly.»
President Erdoğan går hardt ut mot alle som protesterer og sier at “de som sier nei til krig er terrorist-elskere”. Erdoğan er særlig ute etter uttalelsen fra Den tyrkiske medisinske unions (TTB) sentralråd om den militære operasjonen mot Afrin, med tittelen “Krig er et nasjonalt helseproblem.»
«En gruppe, den såkalte tyrkiske medisinske union, forsøker å gjennomføre en antikrigskampanje. Vi har aldri før hørt disse terrorist-elskerne si ja til fred. Disse herrene har aldri vært opptatt av problemene i dette landet”, sier Erdoğan. Som en følge av sin uttalelse er kontorene til den tyrkisk medisinske union blitt utsatt for et “raid” og flere leger er satt i varetekt. En etterforskning er nå igangsatt mot lederne i organisasjonen. President Erdoğan karakteriserer disse som «terroristprisere» fordi de ber om fred i Afrin. Åtte medlemmer av organisasjonens råd, inklusive TTBs leder Prof. Dr. Raşit Türkel, ble satt i varetekt på grunn av uttalelsen de publiserte etter den militære operasjonen i Afrin. Legene ble løslatt en uke senere, med såkalt domstolskontroll.
I Ankara har de lokale myndighetene forbudt alle protester i forbindelse med den såkalte Afrin-operasjonen. For alle offentlige og private møter, pressemeldinger, sultestreiker, demonstrasjoner, konserter, feiringer og andre aktiviteter krever nå myndighetene at det innhentes tillatelse fra lokaladministrasjonen i Ankara, De lokale myndighetene har nå
kunngjort at alle protestene som skulle organiseres var forbudt over hele provinsen, og at det ikke kunne gjennomføres protester uten tillatelse før hele Afrin-operasjonen var avsluttet.
Retorikken hardner til
Radioverten Ali Şentürk – åpenbart regimetro – kommenterer Afrin-operasjonen i en live-sending på denne måten: «Den som protesterer mot operasjonen, må bli skutt – uansett om de er journalister eller medlemmer av parlamentet. Alle som vil nøre opp under problemene i Tyrkia må bli sterkt straffet”, sier Şentürk. Ledelsen på hans stasjon, Kral FM, uttalte da at: «Det er umulig for oss å godkjenne disse irrasjonelle ytringene til denne programverten i et direktesendt program”.
Hver eneste dag blir nye mennesker satt i varetekt og arrestert på bakgrunn av sine innlegg på sosiale medier i forbindelse med Afrin-operasjonen. Innenriksdepartementet har kunngjort at 311 personer ble satt i varetekt mellom 22. og 29. desember 2017 på grunn av sine innlegg på sosiale medier, og de er alle blitt tiltalt for «ulovlig organisasjonspropaganda».
Under et gruppemøte i sitt parti, tok formannen i Nationalist Movement Party (MHP), Devlet Bahçeli, nok en gang opp uttalelsene fra TTB og deres rop om fred. «De er fiender av tyrker, en skam for medisinsk praksis. En umiddelbar rettssak mot dem må gjennomføres, ellers må organisasjonen stenges”, sier Bahçeli.
President Erdoğan uttalte også at ordet «tyrkisk» vil bli fjernet fra navnet til den tyrkiske medisinske unionen og den tyrkiske juristorganisasjonen, av ministerrådet. «De har ikke til hensikt å stå sammen med oss i vår kamp for å beskytte vår nasjon. Tvert imot har de til hensikt å beskytte terrorister og å støtte dem”, sier Erdoğan.
Anklage mot Erdogan
Talsmannen for Initiative for Freedom of Expression, musikeren Şanar Yurdatapan og professor Baskın Oran har nå innlevert en kriminalklage mot president Recep Tayyip Erdoğan. De to krever også en symbolsk “moralsk erstatning” på 1 tyrkisk lira til hver.
Yurdatapan og Oran hevder at Erdoğans tale, rettet mot intellektuelle som ber om fred, inneholder hatefulle ytringer. De to uttalte videre at med denne talen har presidenten begått «fornærmelse» og «oppfordring til hat og fiendtlighet.» «Dette er et offentlig brudd på ytringsfrihet fra presidenten, som har den høyeste myndighet, når han rakker ned på artister og intellektuelle som uttrykker sine meninger. Slike ytringer er beskyttet av grunnloven”, sier Oran.
ECtHR: Tyrkia er det landet som oftest bryter ytringsfriheten
Ifølge 2017-tallene fra Den europeiske menneskerettighetsdomstol (ECtHR) står det totalt 56.250 saker på ECtHRs dagsorden fra i alt 47 Europarådets medlemsland innen 1. januar 2018. Tyrkia er det tredje landet med flest saker imot seg med 7.518. Ifølge ECtHR utgjør sakene mot Romania, Russland, Tyrkia og Ukraina mer enn 50 prosent av rettenes totale arbeidsbelastning. Sakene mot Tyrkia utgjør 13,3 prosent av den totale saksmengden.
En teaterforestilling for barn ble forbudt fordi den var «mot krig»
Teaterstykket «Environmentalist Rascals» (Miljøskurker) på İzmir Toprak Stage Theatre, ble stanset fordi det ga uttrykk for «å være imot krig og vold.» Lokale myndigheter uttalte at «det er upassende for våre barn blir presentert for politiske uttrykk som «anti-krig» i den følsomme perioden landet er i.” Myndighetene hadde heller ikke tillatt reklame og plakater for forestillingen.
Dette er en redigert utgave på norsk av de siste nyhetene fra våre tyrkiske kontakter og samarbeidspartner, Initiative for Freedom of Expression, Bianet og dokuz8NEWS. Disse nyhetsbrevene vil fortsatt bli distribuert våre medlemmer, media, etc. En oversikt over nyhetsbrevene fra Initiative for Freedom of Expression finnes her. Nærmere informasjon om enkeltsaker: Freedom of Expression Weekly Bulletin/Düşünce Suçuna, epost: dusunthink@gmail.com
Redigert og oversatt fra engelsk av Carl Morten Iversen