Ossietzkyprisen 2018 til Ahmedur Rashid Chowdury
Norsk PEN tildeler Ossietzkyprisen 2018 til Ahmedur Rashid Chowdury, også kjent som Tutul. Han får prisen for motet han i en årrekke har utvist gjennom kompromissløst å utgi litteratur som fremmer liberale og sekulære verdier i et stadig mer ekstremistisk samfunn i hjemlandet Bangladesh.
Til tross for trusler og drapsforsøk har Tutul insistert på å forsvare ytringsfriheten gjennom å publisere bøker og artikler som han visste kunne koste ham livet. Fra sin eksiltilværelse i Norge har han med pågangsmot klart å føre videre sitt livsverk.
Det er med stor ydmykhet og glede at Norsk PEN tildeler Ossietzkyprisen 2018 til Tutul.
Om Tutul
Tutul, ble født i Bangladesh i 1973. Han er forfatter, redaktør og forlegger. Som 17-åring etablerte Tutul og noen venner det litterære tidsskriftet Shuddhashar, der han både var redaktør og utgiver. Til å begynne med var innholdet i tidsskriftet preget av litterære og språklige temaer, med tekster skrevet av unge og uetablerte forfattere i Bangladesh. Men fokus ble raskt utvidet til også å inkludere tekster som omhandlet spørsmål som den unge redaktøren selv var opptatt av – likestilling, sekularisme og demokratiutvikling. Parallelt skrev Tutul egne noveller og dikt, og han utga i 1995 sin første diktsamling.
Som en protest mot at etablerte forlag i Bangladesh sjelden eller aldri ville utgi bøker skrevet av progressive forfattere og fritenkere, utvidet Tutul i 2003 virksomheten og etablerte et forlag med samme navn som tidsskriftet. Av forfatterne som er utgitt på forlaget Shuddhashar finner vi en stor variasjon av bøker – både klassiske verk, en rekke oversettelser av internasjonal litteratur, sakprosa innen et bredt spekter av temaer, eventyr og mytologi fra urfolksgrupper, barne- og ungdomslitteratur, poesi, med mer. Blant forfatterne som er oversatt til bangla og utgitt av Tutul på Shuddhashar finner vi blant andre Pablo Neruda, Tomas Tranströmer, Hafeez, Sylvia Plath, Faiz Ahmed Faiz og Arundhati Roy.
En betydelig andel av bøkene som Tutul utga på Shuddhashar omhandler det som i Bangladesh er kontroversielle temaer som homoseksualitet, likestilling, ateisme, kvinners seksualitet, religionskritikk, vitenskap og psykologi. Dette gikk ikke upåaktet hen hos den stadig voksende gruppen av religiøse ekstremister i Bangladesh. Konsekvensene for Tutul og mange av forfatterne som han har vært forlegger for, var og er brutal. Både Avijit Roy og Ananta Bijoy Dash, begge sekulære forfattere og bloggere som Tutul har utgitt på sitt forlag, ble drept av militante islamistiske fundamentalister i 2015. I følge PEN International har minst 9 forfattere, intellektuelle og aktivister blitt myrdet i Bangladesh siden 2015. I oktober 2015 ble Tutul selv, etter flere år med trusler og trakassering, angrepet og nær drept av to personer som oppsøkte ham med macheter og skytevåpen på hans forlagskontor i Dhaka. Tutul overlevde på mirakuløst vis, mens hans kollega Faisal Arefin Dipan, som drev forlaget Jagriti Prokashoni, ble hakket i hjel med macheter bare få timer senere. Fordi faren for et nytt angrep var stor og nødvendig beskyttelse fra politi og myndigheter fullstendig fraværende måtte Tutul forlate Bangladesh, mer eller mindre direkte fra sykehusets operasjonssal. Etter et kort opphold på flukt i Nepal kom Tutul sammen med sin kone og to døtre til Norge og Skien en kald og mørk januardag i 2016, der han var blitt invitert til å få opphold og beskyttelse som byens nye fribyforfatter.
Fra sin nye tilværelse i Norge har Tutul gjenetablert Shuddhashar, foreløpig i form av et nettbasert tidsskrift, den første utgaven ble publisert i januar 2017. Til tross for knappe ressurser og manglende finansiering har han gitt ut ni utgaver av tidsskriftet på under to år. Artiklene han har publisert fra sitt hjemmekontor i Skien ligger åpent tilgjengelig på tidsskriftets nettside. De har et like stort tematisk spenn som den gangen forlaget og redaktør Tutul befant seg i Dhaka. Den røde tråden er fremdeles ytringsfrihet, menneskerettigheter og den frie tanke.
I lederen til den niende og foreløpig siste utgaven av tidsskriftet, forklarer Tutul selv hva som er tidsskriftets verdier: «We, that is to say Shuddhashar, are doing important work: promoting freedom of expression, politics, activism, and the creative use of literature to respond to our present circumstances and imagine a different future. We are working as a platform for exiled and threatened authors, where exiled writers get the opportunity to exchange socio-political ideas with their peers and with human rights activists. Shuddhashar believes that the truth is not perfect, nor is there a definitive or absolute truth. But we firmly believe that, in order to solve problems, we have to share our human rights and communicate our thoughts. So, our authors are looking to share ideas and dialogue with their peers, human rights activists and similar experts.»
Om Ossietzkyprisen
Ossietzkyprisen er Norsk PENs pris for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig til en person eller institusjon som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten. Styret i Norsk PEN beslutter hvem som skal tildeles Ossietzkyprisen.
Prisoverrekkelse
Prisen overrekkes onsdag 14. november på Litteraturhuset i Oslo.