Den britisk-egyptiske forfatteren og aktivisten Alaa Abd El-Fattah vært fengslet i over fem år i Egypt
Uttalelse
Al-Sisi på statsbesøk: Norge må kreve umiddelbar løslatelse av Egypts fengslede journalister og forfattere!
Menneskerettighetskrisen i Egypt er betydelig forverret under president Abdel Fattah al-Sisis styre. Norsk PEN forventer at norske myndigheter ikke lar presidenten unnslippe spørsmål om landets uholdbare situasjon for frie ytrere.
Norsk PEN er svært bekymret for de alvorlige angrepene på ytringsfriheten i Egypt.
Landet har lenge vært i PENs søkelys på grunn av økende og alvorlige brudd på ytringsfriheten og forfølgelse av forfattere og journalister.
Myndighetene fortsetter systematisk å straffe enhver antatt regimekritiker, undertrykker forsamlings- og organisasjonsrett og ytringsfrihet.
Journalister, menneskerettighetsforkjempere, aktivister og bloggere arresteres, holdes i langvarig forvaring uten dom, og utsettes for fabrikkerte anklager på grunn av sine kritiske meninger.
Frie ytrere og menneskerettighetsforkjempere angripes målrettet. Egyptiske myndigheter benytter en rekke undertrykkende virkemidler for å tie dem, inkludert rettslig trakassering, svertekampanjer, trusler, fysiske overgrep og reiseforbud, noe som skaper en nedkjølende effekt på ytringsfriheten i Egypt.
Norsk PEN krever at Norge bruker sin økonomiske og diplomatiske innflytelse til å presse den egyptiske presidenten.
Norsk PEN har vært i kontakt med en rekke fribyforfattere i Norge som har måttet flykte fra al-Sisis regime fordi de har brukt sin ytringsfrihet. De reagerer på besøket. En av dem sier:
– Hvis jeg noen gang skulle være så uheldig å stå ansikt til ansikt med ham, ville de eneste ordene jeg kunne presse meg selv til å si, være de som ble ropt av demonstrantene på Tahrirplassen mot Mubarak i januar 2011: Erhal – Forsvinn!
Les fribyforfatternes beskjed til al-Sisi her
Pressefrihetssituasjonen er også alarmerende. Etter at al-Sisi tok makten i 2014 har rommet for uavhengige og frie medier blitt betydelig redusert.
Siden 2017 har presidenten tatt kontroll over tradisjonelle mediekanaler, endret både det juridiske rammeverket som regulerer mediene og eierskapskartet for private mediekanaler. Samtidig har regjeringen innført restriksjoner på uavhengige nettsteder og sosiale medieplattformer, raidet kontorene til uavhengige nyhetsmedier, avhørt og arrestert journalister. Egypt har falt til 170. plass (av 180) på pressefrihets-indeksen, fire plasser ned bare siden i fjor.
Urettferdige rettssaker, tortur, mishandling, medisinsk forsømmelse og oppbevaring av samvittighetsfanger under forferdelige fengselsforhold, er standardpraksis hos Egypts myndigheter.
PEN International har dokumentert flere tilfeller av fengslede forfattere som har blitt utsatt for tortur og mishandling, inkludert den britisk-egyptiske forfatteren Alaa Abdelfattah, og de egyptiske poetene Galal El-Behairy og Ahmed Douma. I alle tre tilfeller unnlater myndighetene å etterforske påstander fremstilt om fengsling uten lov og dom, umenneskelige forhold og torturanklager.
Norsk PENs krav til egyptiske myndigheter:
- Å umiddelbart og uten forbehold løslate alle som er vilkårlig fengslet for å ha brukt sin ytringsfrihet. Blant dem er den britisk-egyptiske forfatteren Alaa Abdel Fattah, karikaturtegneren Ashraf Omar, og den egyptiske poeten Galal El-Behairy.
- Å umiddelbart stanse bruken av vilkårlig varetekt, og uten forbehold løslate alle som har overskredet den maksimale lovlige grensen for varetekt, inkludert den egyptiske poeten Galal El-Behairy.
- Å umiddelbart stoppe alle former for trakassering av forfattere, inkludert trusler, svertekampanjer, rettslig trakassering, reiseforbud og alle andre restriksjoner.
- Sørge for at de fengslede forfatterne, i påvente av løslatelse, følges opp i henhold til internasjonale standarder for behandling av fanger, inkludert tilgang til nødvendig helsehjelp og regelmessig kommunikasjon med familie og juridiske representanter.
Saker av spesiell bekymring:
Alaa Abd El-Fattah: Den britisk-egyptiske forfatteren, programvareutvikleren og aktivisten Alaa Abd El-Fattah har i over fem år vært fengslet for å bruke sin ytringsfrihet. Han ble arrestert i 2019 og dømt i desember 2021 etter to år i varetekt. Til tross for at han fullførte sin femårsstraff 29. september 2024, har egyptiske myndigheter nektet å løslate ham, og unnlatt å ta hensyn til tiden han satt i varetekt, noe som bryter med internasjonale juridiske standarder og Egypts lover. Alaas mor, den fremtredende akademikeren Laila Souief, startet en sultestreik 29. september 2024 i protest mot at sønnen fortsatt holdes fengslet til tross for at dommen er ferdig sonet. Flere detaljer finnes her: https://www.pen-international.org/doiw-2024-alaa-abd-el-fattah
Galal El-Behairy: Poeten og tekstforfatteren Galal El-Behairy nådde 5. september 2023 den maksimale lovlige grensen for forvaring uten rettssak, og står overfor grunnløse anklager om “spredning av falske nyheter” og “deltakelse i en terrorgruppe.” Til tross for at han sonet ferdig en urettferdig treårig straff i juli 2021, står han fortsatt overfor vilkårlig fengsling på grunn av ytterligere fabrikkerte anklager. Helsen hans har forverret seg kraftig på grunn av tortur og umenneskelige forhold i de årene han har vært fengslet. Han har gått betydelig ned i vekt siden han startet en sultestreik i mars 2023. Den 9. september 2023 overlevde han et selvmordsforsøk. Flere detaljer kan finnes her: https://www.pen-international.org/news/egypt-poet-galal-el-behairy-attempts-suicide
Ashraf Omar: Den egyptiske karikaturtegneren og oversetteren Ashraf Omar ble arrestert 22. juli 2024 da sikkerhetsstyrker stormet huset hans, konfiskerte eiendelene hans, bandt ham for øynene og fraktet ham til et ukjent sted. I over to døgn fikk han ikke kommunisere med verken familien eller advokaten sin. Den 24. juli stilte han for SSSP for å svare på falske anklager, inkludert “spredning av falske nyheter”, “misbruk av internett” og “medlemskap i en terrorgruppe.” Omar ble fysisk angrepet under arrestasjonen og utsatt for trakassering. Blant annet truet de med å torturere ham med elektrosjokk før han ble ført til påtalemyndighetene. Han ble spurt om arbeidet sitt med oversettelser og karikaturer, før aktor beordret forvaring. Den 4. august krevde advokaten hans at aktor skulle etterforske Omars påstander om tortur og mishandling, og gi tilbake de konfiskerte eiendelene, som politiet unnlot å inkludere i saken, inkludert EGP 339,000 (£5,390) som politiet tok med seg fra huset hans. Aktor forlenget varetektsfengslingen med ytterligere 15 dager og har fortsatt å forlenge den regelmessig.
Ahmed Douma: Poeten og aktivisten Ahmed Douma ble vilkårlig arrestert i desember 2013 i forbindelse med innføringen av en anti-protestlov. I februar 2015 fikk han en 15-års fengselsstraff. Senere samme år konkluderte FNs arbeidsgruppe for vilkårlig fengsling at fengselsstraffen var vilkårlig og at rettssaken hadde vært urettferdig. Han ble løslatt 19. august 2023, etter benådning fra presidenten. Imidlertid står han fortsatt overfor svertekampanjer, rettslig trakassering, fysiske overgrep, trusler, reiseforbud og pågående trakassering fra nasjonale sikkerhetsoffiserer på grunn av sine tekster og ytringer. Flere detaljer finnes her: https://www.pen-international.org/news/egypt-authorities-must-end-persecution-of-poet-ahmed-douma-over-his-peaceful-expression