Rapport: Eksiljournalistikk og transnasjonal undertrykkelse
26 regjeringer, også fra Amerika og Europa, anklaget for å trakassere og true journalister i eksil, viser Freedom House-rapport.
Hardhendte tiltak mot opposisjon og media fra autoritære regimer har tvunget hundrevis av journalister i eksil fra Afghanistan, Belarus, Kina, Hong Kong, Iran, Myanmar, Nicaragua, Pakistan, Saudi-Arabia og Russland. Imidlertid befinner journalistene seg i fare også i eksil. En alarmerende rapport fra Freedom House avslører at minst 26 regjeringer har målrettet trakassert journalister i utlandet, noe som setter deres sikkerhet og arbeid i alvorlig fare.
Særlig er Saudi-Arabia, Iran, Kina og Russland beryktet for å målrettet angripe journalister og deres familier. Imidlertid er det også mange tilfeller fra land som Afghanistan, Belarus, Myanmar og Pakistan.
Freedom House dokumenterte 112 tilfeller av transnasjonal undertrykkelse mot journalister mellom 2014 og 2023.
“Transnasjonal undertrykkelse mot journalister inkluderer angrep, fengsling, kidnapping og ulovlig deportasjon, samt alvorlige begrensninger på bevegelsesfriheten som følge av trusler. Det innebærer også trakassering av journalisters familiemedlemmer, digital trakassering, sverte-kampanjer, og andre forsøk på å forhindre sannferdig rapportering,” sier rapporten.
“Journalister i eksil trenger juridisk, økonomisk og operasjonell støtte fra vertsnasjoner, sivilsamfunn og medieorganisasjoner for å fortsette å avdekke brudd på menneskerettighetene over hele verden.”
Rapporten avslører at kildene til eksiljournalister også står overfor trusler, noe som gjør det utfordrende å opprettholde viktige kontakter som hemmer deres evne til å fortsette uavhengig rapportering.
I intervjuer med Freedom House avslørte over et dusin journalister i Europa og Nord-Amerika hvordan transnasjonal undertrykkelse påvirker deres fysiske og psykiske velvære når de rapporterer om hjemlandene sine.
London-politiet ble tilkalt for å beskytte kontorene til organisasjonen Iran International etter at personalet mottok dødstrusler for deres dekning av protester i Iran. I løpet av sommeren mottok den russiske journalisten Galina Timchenko, som grunnla det Latvia-baserte nettmediet Meduza, en melding fra Apple om at “statsstøttede angripere” rettet seg mot telefonen hennes; senere kom det rapporter om at telefonen var infisert med Pegasus-spionprogramvare. Timchenko tar nødvendigvis mange forholdsregler når hun reiser, bevisst på at andre russiske journalister som arbeider i Europa, har blitt forgiftet.
Rapporten inkluderer intervjuer med 16 eksiljournalister i Europa og Nord-Amerika og belyser virkningen av transnasjonal undertrykkelse på deres journalistikk.
PEN Norge slutter seg til Freedom House i oppfordringen til europeiske og amerikanske regjeringer om å øke støtten til journalister i eksil.
“Regjeringer bør snakke åpent om betydningen av eksilmedier i innsatsen for å fremme demokrati og motarbeide autoritarisme og samarbeide med likesinnede stater for å utvikle flernasjonale tiltak for deres beskyttelse.”
“Vertsnasjoner bør vurdere passende mekanismer, inkludert å tilby visa, for å hjelpe eksiljournalister. Land bør også gjennomgå asylprosessene sine for å sikre at journalister ikke nektes juridisk status som følge av illegitime kriminelle anklager reist mot dem av opprinnelseslandets myndigheter.”
Les hele rapporten her:
https://freedomhouse.org/sites/default/files/2023-12/TNR_Journalism_Report_12.2023_Digital.pdf