EN SVART DAG FOR INFORMASJONSFRIHETEN
Storbritannia utleverer Julian Assange til USA.
– Vi er overrasket og sjokkert over utfallet. Det er et hardt slag mot retten vi har til å bli informert om makt og myndigheters handlinger. Krigsforbrytelsene i Irak og Afghanistan ville ikke blitt kjent uten Assange, sier Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk PEN.
Norsk PEN legger til grunn at norske myndigheter fortsetter å jobbe for å ivareta verdiene vi styrer våre demokratier etter.
– Hele prosessen mot Assange har vært uverdig, slår Stavrum fast.
Stavrum snakket med TV2 Nyhetsstudio i formiddag.
– Denne saken har i alle disse årene gjort skade på journalistikk og kildevern, fordi USA har vært på jakt etter ham. Det er viktig å ha klart for oss, sa Stavrum til TV2.
Rune Ottosen gjestet NRKs nyhetsstudio noen timer senere.
– En veldig alvorlig sak for både ytringsfriheten og informasjonsfriheten. Spørsmålet er: skal man kunne dømmes etter en spionlov for å publisere noe allmennheten trenger å vite, som i ettertid forandrer vårt syn på historien? Ikke en eneste av de som har begått krigsforbrytelsen er siktet eller tiltalt. Her er det budbringeren som skal tas, sa han til NRK.
Til Aftenposten kommenterer Ottosen spekulasjonene den siste tiden om Australias rolle i å stoppe utleveringen. Assange er australsk statsborger.
– Det drøyde litt med at beslutningen er blitt offentlig kjent. Jeg hadde håpet det foregikk et eller annet i kulissene, sier Ottosen til Aftenposten.
Australias nye statsminister har tidligere erklært sin støtte til Assange. Nå viser det seg at han ikke har lykkes i å påvirke Storbritannia på tomannshånd.
Utenriksminister Anniken Huitfeldt svarte tidligere idag med en skriftlig uttalelse.
– Dette er en krevende sak. Vi må respektere den pågående prosessen, inkludert de britiske domstolenes og øvrige myndigheters vurdering av saken, skrev hun til NTB.
Norsk Journalistlag bruker sterke ord i sin uttalelse om utleveringen.
– Norsk Journalistlag tar sterk avstand fra den britiske regjeringens beslutning. Dette er dramatisk dag for Assange, og et tilbakeslag for pressefriheten, sier NJ-leder Dag Idar Tryggestad.https://t.co/xAIgQzdZoE
— Journalisten (@journalisten) June 17, 2022
Julian Assanges partner og advokat, Stella Morris, kom med en uttalelse et par timer etter utleveringen ble gjort kjent:
Home Secretary Priti Patel has approved sending Julian #Assange to the country that plotted his assassination.
Shout louder. Lobby harder. Don’t stop until he is free!
Campaigning costs:https://t.co/HdfIeEL12M
Legal costs:https://t.co/eNnkLS9knQ https://t.co/HomI1UAEAn
— Stella Assange #FreeAssangeNOW (@StellaMoris1) June 17, 2022
WikiLeaks publiserte en uttalelse bare noen minutter etter nyheten kom.
“[Storbritannias innenriksminister] Priti Patel kommer alltid til å bli husket som en medløper til USAs agenda for å kriminalisere undersøkende journalistikk”, skrev WikiLeaks i sin uttalelse.
BREAKING: UK Home Secretary approves extradition of WikiLeaks publisher Julian Assange to the US where he would face a 175 year sentence – A dark day for Press freedom and for British democracy
The decision will be appealedhttps://t.co/m1bX8STSr8 pic.twitter.com/5nWlxnWqO7— WikiLeaks (@wikileaks) June 17, 2022
Av norske stortingspolikere har Sofie Marhaug fra Rødt og Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne uttalt seg. Marhaug fordømmer utleveringen.
Det er en rettspolitisk skandale å utlevere Assange. En mørk dag for demokratiet og ytringsfriheten!
Dette er et alvorlig angrep mot alle som varsler om krigsforbrytelser.https://t.co/A70KzL2t1Q
— Sofie Marhaug (@SofieMarhaug) June 17, 2022
Til VG sier Hansson at Norges regjering nå må vise at de har moralsk ryggrad, og mener troverdigheten til regjeringen i ytringsfrihetsspørsmål står på spill:
– Det vil være ødeleggende for regjeringens troverdighet hvis ikke Støre protesterer raskt og skarpt mot denne utleveringen, sier stortingspolitikeren til VG.
Ankefristen er innen to uker. Ottosen gjestet TV2 Nyhetskanalen i ettermiddag, og rettet blikket framover:
– Nå har advokatene til Assange sagt at de vil anke. Hele sakens prinsipielle betydning, nemlig retten til å publisere hemmelig materiale, kommer opp på nytt, sa han til TV2.
I Klassekampen lørdag oppsummerte Ottosen mulige hindringer til utlevering av Assange.
I følge spanske medier undersøker domstolene i Spania om de skal forfølge saken som handlet om CIAs overvåking og kidnappingsplaner mot Assange. Overvåkingen ble gjort av et spansk sikkerhetsfirma. Avisa El País skriver at dette kan sette hele utleveringen i fare.