Ett år til OL i Beijing – og bedre kår for menneskerettighetene i Kina
PRESSEMELDING
FRA NORSK PEN, AMNESTY INTERNATIONAL NORGE OG NORSK JOURNALISTLAG
– Norsk Journalistlag, Norsk P.E.N og Amnesty International Norge deler et håp om at OL i Beijing 2008 vil stå igjen i historiebøkene som et positivt eksempel på hvordan et stort, internasjonalt idrettsarrangement kan føre til bedringer i situasjonen for landets befolkning, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge på vegne av de tre organisasjonene.
Den internasjonal olympiske komité (IOC) og kinesiske myndigheter ga løfter om å bedre menneskerettighetssituasjon i landet da Kina ble tildelt OL i 2008. Det er nå bare 365 dager igjen til å oppfylle de løftene.
– Vi er bekymret over at situasjonen for menneskerettighetene i Kina er forverret på flere sentrale områder i forkant av OL. Idretten og mediene er sterke aktører som kan bidra til å snu denne negative utviklingen, fortsetter Egenæs.
Rettigheter under press
Grunnleggende rettigheter er under økt press i Kina. Ytringsfriheten er kneblet og sensuren på internett øker. Modige menneskerettighetsforkjempere møtes med økt undertrykkelse. Rettsapparatet er politisk styrt og tortur utbredt. Flere hundre tusen mennesker er lukket inne i såkalte omskoleringsleire uten dom. I mange tilfeller øker disse overgrepene som et resultat av nettopp forberedelsene til OL.
Ny rapport
Dette kommer frem i en ny rapport fra Amnesty International i dag. Rapporten viser enkelte positive tegn til endring, men fortsatt er de menneskerettslige utfordringene enorme innen de fire kjerneområdene som organisasjonen overvåker fram til august 2008: dødsstraff, fengsling uten rettssak og dom, trakassering av menneskerettighets aktivister og pressefrihet.
Utfordrer idrettsutøvere og ledere
– Vi utfordrer den nye idrettspresidenten, Tove Paule, til å gjøre det klart for IOC at idrettsnorge forventer at IOC bruker sin innflytelse overfor kinesiske myndigheter. Vi vil se bedre kår for menneskerettighetene, sier Carl Morten Iversen, generalsekretær i Norsk P.E.N.
Pressens innflytelse
– Internasjonale medier kan påvirke situasjonen i Kina i positiv retning. Norske og andre internasjonale journalister har et spesielt ansvar for å belyse menneskerettighetsspørsmål siden de – og ikke kinesiske journalister! – er gitt økt pressefrihet i forbindelse med OL. Dette gir unike muligheter både før, under og etter de olympiske lekene, sier Kjetil Haanes, nestleder og internasjonalt ansvarlig i Norsk Journalistlag. Han understreker at de tre organisasjonene vil samarbeide i hele nedtellingsåret for å sette respekt for menneskerettighetene på dagsorden frem mot OL i Beijing.