Fengslede forfatteres dag 2020
15. november 2020 markeres Fengslede forfatteres dag for 20. gang.
I år fokuserer PEN International på sakene til Sedigeh Vasmaghi, Osman Kavala, Chimengul Awut, Paola Ugaz og Kakwenza Rukirabashaija.
Du kan lese om alle sakene på engelsk her. Her kan du også se hva du kan gjøre for de forskjellige sakene.
PAOLA UGAZ
Yrke: Journalist og sakprosaforfatter
Situasjon: Trusler om rettssaker for påståtte ærekrenkelser
Land: Peru
Paola Ugaz er en peruansk gravejournalist, redaktør og forfatter. Hun er nå gjenstand for en kampanje med juridisk trakassering, trusler og søksmål om ærekrenkelse på grunn av sin etterforskning av korrupsjon, samt fysiske, psykologiske og seksuelle overgrep i den peruanske religiøse organisasjonen Sodalicio de Vida Cristiana, som hun har undersøkt siden 2010.
I 2015 ga Pedro Salinas og Paola Ugaz ut boka Mitad monjes, mitad soldados (Halvt munker, halvt soldater, Planeta 2015), som avdekket den største skandalen innen en katolsk organisasjon i Peru. Ugaz begynte å motta klager og søksmål etter kunngjøringen om at hun var i ferd med å utgi en ny bok (ennå ikke utgitt) om konsernets økonomiske styring.
I kjølvannet av sine utgivelser og sin undersøkende journalistikk står Ugaz nå overfor minst fem rettssaker. Den 2. oktober 2020 mottok hun en drapstrussel på sin Instagram-konto. Den 27. oktober 2020 ble det avholdt en ny høring der dommeren besluttet å åpne en rettslig prosess mot henne for grov ærekrenkelse. Rettsaken kommer etter en klage fra Luciano Revoredo Rojas, en tidligere kongresskandidat og direktør for den konservative, katolske nyhets- og kommentarsiden La Abeja. Revoredo skrev at han var involvert i organisasjonen på 1980-tallet. La Abeja har publisert mange artikler som forsvarer Sodalicio de Vida Cristiana. Hvis hun blir dømt, kan Paola Ugaz få tre års fengsel og store bøter med hjemmel i peruansk straffelov.
12. november 2020 vil en domstol avgjøre om det skal åpnes et nytt søksmål, anlagt av ‘Sodalicio’-medarbeider Carlos Alberto Gomez de la Torre Pretell, som har saksøkt Ugaz for ærekrenkelse etter en uttalelse hun kom med til Al Jazeera i en dokumentar kalt «The Sodalitium Scandal.»
Samtidig har Ugaz blitt utsatt for drittpakker og desinformasjonskampanjer for sitt virke som journalist, der hun uten bevis er knyttet til påståtte kriminelle nettverk, hvitvasking av penger, handel med uran og plutonium m.m. Motstanderne har også publisert private data om barna hennes, som er mindreårige, og hennes kollega Pedro Salinas, bokas medforfatter.
PEN International mener at anklager, trusler og juridisk trakassering av journalisten Paola Ugaz bryter hennes rett til ytringsfrihet, så vel som hennes sivile og politiske rettigheter. PEN ber de peruanske myndighetene om umiddelbart å stanse den juridiske trakasseringen Ugaz nå blir påført for sitt virke som journalist. PEN krever at myndighetene avviser alle anklager mot Ugaz, og ber om at de setter henne under øyeblikkelig beskyttelse.
Oversatt fra engelsk av Øivind Hånes, leder for Komitéen for fengslede forfattere.
Osman Kavala
Yrke: Forlegger, aktivist for sivile og kulturelle rettigheter.
Situasjon: Varetektsfengslet. Står ovenfor livstidsstraff.
Land: Tyrkia
Osman Kavala er forlegger og filantrop som arbeider for fred, menneskerettigheter og demokrati i Tyrkia. Kavala ble arrestert 18. oktober 2017, og siden sittet fengslet i Silivri i utkanten av Istanbul. Han ble opprinnelig siktet for å stå bak forbrytelser som angivelig ble begått av demonstranter over hele Tyrkia under Gezi Park-protestene i 2013. Så, 18. februar 2020, ble han frikjent for disse anklagene for så å få beskjed få timer senere at en ny etterforskning har blitt åpnet mot ham. Han ble derfor umiddelbart returnert i fengsel. Så, 8. oktober 2020, ble det kunngjort at staten ville åpne en ny rettssak mot ham med anklager om trusler mot ‘konstitusjonell orden’ med livstid som strafferamme, pluss ytterligere 20 års straff for ‘spionasje’. Varetektsfengslingen ble derfor forlenget.
Norsk PEN anser anklagene mot Osman Kavala for å være et direkte brudd på hans rett til ytringsfrihet og krever at siktelsen mot ham blir henlagt og at han umiddelbart blir løslatt.
Vi oppfordrer derfor norske myndigheter til å be Tyrkia stoppe rettsforhandlingene mot Osman Kavala, oppheve anklagene mot ham og løslate ham umiddelbart.
Oversatt fra engelsk av Jørgen Lorentzen, medlem av Komitéen for fengslede forfattere.
Chimengül Awut
Yrke: Redaktør og prisvinnende uigurisk poet
Situasjon: Fengslet uten rettssak i en omskoleringsleir
Land: Kina
Chimengül Awut er redaktør og poet fra Kashgar, sør i Xinjiang (Øst-Turkestan). Hun fikk sitt første dikt publisert i 1987, fjorten år gammel, og har en rik litterær produksjon. Chimengüls diktsamling vant den prestisjetunge Horse Awards for minoritetslitteratur. Da hun ble arrestert, jobbet Chimengül som redaktør hos Kashgar forlag i Xinjiang. I juli 2018 sendte sikkerhetstjenesten i Kashgar tretten ansatte fra Kashgar forlag, deriblant Chimengül Awut, til Xinjiangs “omskoleringsleir”. Chimengül ble angivelig tatt på grunn av sitt redaksjonelle arbeid med en uigurspråklig roman, Golden Shoes (Altun Kesh) av forfatteren Halide İsra’il, som også er satt i en omskoleringsleir i Xinjang.
På grunn av de utenomrettslige prosedyrene i omskoleringsleirene, ble ikke Chimengül erklært skyldig i noen forbrytelse gjennom formelle juridiske prosesser, og det eksisterer ingen løslatelsesdato. Sikkerhetstjenesten nekter henne noe kontakt med omverdenen. Man vet ingenting om hennes nåværende helsetilstand. Det anslås at opp mot 1,8 millioner mennesker som Chimengül er innesperret i et nettverk av hemmelige omskoleringsleire.
PEN International mener forfølgelsen av Chimengül Awut klart er i strid med hennes rett til ytringsfrihet og ber om at alle anklager mot henne frafalles umiddelbart og uten vilkår.
Oversatt av Mari Moen Holsve, medlem av Komitéen for fengslede forfattere.
Kakwenza Rukirabashaija
Yrke: Romanforfatter og journalist
Situasjon: Tiltalt for ett forhold; under etterforskning for et annet
Land: Uganda
Ugandiske Kakwenza Rukirabashaija er forfatteren bak The Greedy Barbarians, en roman som kretser rundt korrupsjon på høyt nivå i et oppdiktet land. I sin nyeste bok, Banana Republic: Where Writing is Treasonous, som nylig utkom, forteller han sin egen historie, blant annet om torturen han ble utsatt for av statens sikkerhetsfolk mens han satt i varetekt i sju dager i april 2020. Han ble anholdt etter anklager som angivelig kunne knyttes til COVID-19, men avhørt om innholdet i romanen. Han ble tiltalt for «med sannynlighet å ha spredt smittsom sykdom». Da aktoratet unnlot å møte i retten for å prosedere, ble saken avvist av en dommer og Rukirabashaija løslatt.
Den 18. september 2020 be han igjen pågrepet i sitt hjem i Iganga-distriktet i Kigulu fylke, av tjenestemenn fra Ugandas militære etterretning (CMI). Han ble holdt fengslet i tre dager, i strid med ugandisk lov, som krever at mennesker skal presenteres for retten innen 48 timer etter arrestasjonen. Mandag 21. september 2020 ble Rukirabashaija siktet for «oppildning til vold og fremming av sekterisme», men løslatt mot at han inntil videre melder seg ukentlig for politiet i Kireka, 240 kilometer fra der han bor. Han har rapportert om at han og hans familie til stadighet blir utsatt for utenrettslig overvåkning av personer som antas å være statens sikkerhetsagenter.
PEN International fordømmer den ulovlige arrestasjonen, varetektsfengslingen og pågående trakasseringen av Kakwenza Rukirabashaija, og ber om at alle anklager mot ham frafalles umiddelbart og uten vilkår.
Oversatt fra engelsk av Alexander Leborg, medlem av Komitéen for fengslede forfattere.