Internasjonalt arbeid
Norsk PEN forsvarer ytringsfrihetens prinsipper og vilkår for grupper og enkeltpersoner.
Vi hjelper skribenter, journalister og forleggere og andre ytrere i land der ytrings- og informasjonsfrihet er under press. Vi protesterer mot overgrep, trakassering, fengsling og i verste fall drap, på forfattere, journalister og andre frie ytrere over hele verden.
Med utgangspunkt i organisasjonens kapasitet og den kompetansen som finnes blant våre aktive medlemmer, har vi valgt å følge ekstra tett med på ytringsfrihetssituasjonen i Tyrkia, Iran, Kina, Afghanistan og Eritrea.
Det er etablert utvalg som arbeider med ytringsfrihetssituasjonen i Kina og Afghanistan. Vi har engasjert Tyrkiarådgiver i 100 % stilling.
Afghanistan-utvalget
Medlemmer: Elisabeth Eide (leder), Amund Trellevik, Amund Haave, Hasina Shirzad, Kristin Elisabeth Solberg og Bibi Musavi.
Afghanistan-utvalget arbeider for åpenhet og offentlig oppmerksomhet om situasjonen for ytringsfrihet i Afghanistan. Utvalget skal støtte Afghansk PEN og Forfatternes Hus i Kabul som et fristed og en viktig arena for forfattere, andre skrivende og kunstnere med ulik etnisitet, språklig bakgrunn og politisk ståsted. Videre skal utvalget vie rettighetene til kvinnelige ytrere spesiell oppmerksomhet. Utvalget følger den langvarige fredsprosessen og vil støtte initiativer fra kolleger som kjemper for fred uten å ofre menneskerettighetene.
Kina-utvalget
Medlemmer: Trine Angelskår (leder), Inger Bentzrud, Harald Bøckman, Torbjørn Færøvik og Kari Nøst Hegseth.
Kina-utvalget skal arbeide for transparens og offentlig bevissthet om ytringsfrihetssituasjonen i Kina, samt søke å påvirke norsk politikk og søke allianser i Norge. Utvalget skal arrangere og delta i debatter, skrive kronikker og pressemeldinger, komme i dialog med sentrale politikere og andre relevante aktører.
Øst- og Sentral-Europa-utvalget
Medlemmer: Ingrid Vik (leder), Astrid Sverresdotter Dypvik og Amund Trellevik.
Vårt Tyrkia-arbeid
Norsk PEN skal sikre kontinuerlig oppmerksomhet om status for ytringsfrihet i Tyrkia, med vekt på situasjonen for rettssikkerheten og fengslede forfattere og journalister.
Arbeidet gjøres ved rettssaksobservasjoner, seminarer og konferanser. Det er engasjert en egen Tyrkia-rådgiver som i samarbeid med administrasjon og styremedlemmer i Norsk PEN følger utvalgte rettssaker, samarbeider med et internasjonalt Tyrkia-nettverk av ytringsfrihetsorganisasjoner, lager kampanjer og tiltak.
Norsk PENs administrasjon og styre har fulgt opp Tyrkia i flere tiår, i samarbeid med tyrkiske og internasjonale organisasjoner.
Vi deltar i rettsobservasjoner, rapporterer til medier og politikere i Norge om situasjonen og samarbeider med et nettverk av allierte i Norge og internasjonalt.
Forholdene for nyhetsjournalistikk og rettssikkerhet i Tyrkia er begredelige og blir bare verre. Siden kuppforsøket i juli 2016 har 170 000 offentlige ansatte blitt avskjediget og journalister og forfattere er fengslet i et omfang som verden knapt har sett maken til. Styresmaktene kontrollerer de fleste mediehusene og har tatt over alle de tidligere uavhengige nyhetskanalene.
Mer enn 190 medie- og forlagshus er stengt, hvorav 53 aviser bare siden kuppforsøket i juli 2016. Over 150 journalister og forfattere er i fengsel, over 1000 er siktet og venter på rettssak og dom.
Tiltaler i Høyesterett: En studie av 12 tiltaler mot journalister og andre frie ytrere i Tyrkia, 2016-2019
Norsk PEN er dypt bekymret for tyrkiske statsadvokaters fremstilling av tiltaler i Høyesterett (High Criminal Court). Internasjonale rettsobservatører, menneskerettighetsadvokater i Tyrkia og NGOer kritiserer at det tar for lang tid å utarbeide tiltalene og at kvaliteten ikke holder i fht internasjonal juridisk standard.
På denne bakgrunn har Norsk PEN tatt initiativ til en studie av 12 tiltaler mot journalister og andre frie ytrere i Tyrkia som er fremmet etter kuppforsøket i juli 2016. I “The Turkey Indictment Project”
Rapportene i tiltalepropsjekter er juridiske vurderinger av 12 tiltaler, hvorav de mest fremtredende er Cumhuriyet-saken, Amnesty-saken og Gezi Park-saken. Prosjektet inkluderer en oversiktlig og illustrerende infografikk over rettssystemet i Tyrkia. Alle rapporter og artikler er publisert på nettsiden vår.
Tiltalene gjennomgås som juridiske dokumenter av juridiske eksperter i 4 land. Ekspertene avleverer rapporter som sammenfattes til en stor rapport.
Rettssaksobservasjoner
Medlemmer av styret og administrasjonen har i en årrekke reist på rettssaksobservasjoner i Tyrkia for å støtte fengslede ytrere og rapportere til omverdenen slik at disse sakene får internasjonal oppmerksomhet. Vi har i mange år prioritert å følge slike rettssaker i Tyrkia, der et altfor høyt antall journalister, forfattere, dommere, akademikere og andre intellektuelle som på en eller annen måte har ytret seg kritisk til tyrkiske myndigheter, enten er arrestert eller har urettmessige tiltaler hengende over seg.
Ilkyaz – et litterært nettsted for unge forfattere
Ilkyaz er en plattform hvor unge, tyrkiske forfattere og skribenter kan få publisert sine tekster og på den måten få komme til orde i en stadig snevrere tyrkisk offentlighet. Initiativtaker og primus motor for Ilkyaz er Ege Dündar. Norsk PEN er støttespiller for nettstedet.
Komiteen for fengslede forfattere (Writers in Prison Committee)
Medlemmer: Dag Larsen (leder), Jørgen Lorentzen, Elisabeth Solberg Holm, Sanne Mathiassen, Asieh Amini, Eystein Hanssen, Hanne Ramsdal, Hege Newth og Elisabeth Salvesen.
Komiteen følger opp saker vi får informasjon om fra PEN Internationals hovedkontor i London, for å støtte for forfattere, kunstnere og journalister som sitter fengslet, og ved å protestere overfor myndighetene i de landene som fengsler sine forfattere, kunstnere og journalister. Komiteen samarbeider med PEN Internationals Writers in Prison Committee, og er med i et nordisk PEN-samarbeid for forfulgte forfattere.
PEN-arbeidet omfatter mange land, for tida har komiteen prioritert Iran og Belarus. Sammen med Svensk PEN er det innledet et omfattende samarbeid med PEN Belarus. Komiteen har tatt initiativ til profilering i et utvalg norske biblioteker av fengslede forfattere i Iran, Belarus, Tyrkia, Myanmar, Russland, Guatemala, Kina, Rwanda, Cuba, Egypt og USA/Storbritannia.
Komiteen står også for arrangementer der vi presenterer og gir en scene til eksilforfattere bosatt i Norge.
Æresmedlemmer
Når Norsk PEN utnevner forfulgte forfattere og journalister til æresmedlemmer, betyr det at vi forplikter oss til å følge opp disse menneskene spesielt. For øyeblikket har Norsk PEN syv æresmedlemmer:
Aslı Erdoğan, Tyrkia (i eksil)
Can Dündar, Tyrkia (i eksil)
Edward Snowden, USA (i eksil)
Julian Assange (fengslet)
Ilham Tohti, Kina (fengslet)
Ilhan Çomak, Tyrkia (fengslet)
Khadija Ismayilova, Aserbajdsjan (løslatt)
Narges Mohammadi, Iran (fengslet)
Salman Rushdie, USA
Ales Bjaljatski, Belarus (fengslet)
Les mer om æresmedlemmene.