Kina retusjerer historien: Alle spor fra Beijing-massakren fjernet
Tekst av Inger Bentzrud, medlem av Norsk PENs Kina-utvalg
Siste spor etter massakren på Den himmelske freds plass i Beijing 4. juni 1989 ble fjernet fra Kinas overflate 9. september 2021. Det skjer etter at myndighetene i Hongkong har raidet byens 4. juni-museum og tømt lokalene for alle minnegjenstander. Fire av medlemmene i Hongkong Alliance, organisasjonen som sto bak museet, ble arrestert dagen før razziaen.
De kinesiske myndighetene har i alle år sensurert ytringer og markeringer som forteller om dagen da kinesiske soldater etter ordre fra kommunistpartiet rettet våpen mot fredelige demonstranter i hjertet av Beijing. Ingen vet sikkert hvor mange sivile som ble drept den dagen. 4. juni 1989 skal utraderes fra folks bevissthet. Selv tallkombinasjonen er tabu i Kina.
Unntaket har vært Hongkong. Der har det hvert år blitt arrangert minnemarkeringer på årsdagen for massakren. Og der har aktivister opprettet et museum som har fungert som en viktig informasjonskilde for yngre generasjoner og for fastlandskinesere som vil lære om den historiske hendelsen. Men nå er det altså slutt.
Bakgrunnen for razziaen mot museet er den nye sikkerhetsloven i Hongkong som ble innført av sentralmyndighetene i Beijing i 2020. Loven, som forbyr oppvigleri, løsrivelse, terrorisme og undergraving av myndighetene, brukes flittig til å slå ned på demokratiforkjempere i Hongkong. Til å kvele ytringsfriheten. Og til å designe historien i Beijings favør.