Foto: Martine Jacobsen
Kinesiske myndigheter knebler også norsk ytringsfrihet
Det er ikke lett å arrangere OL i en pandemi. Smitten sprer seg raskt. Myndighetene i arrangørlandet ønsker også å stanse spredningen av frie tanker og kritiske røster når tusenvis av utenlandske sportsutøvere og journalister kommer på besøk.
Skrevet av Trine Angelskår, leder av Kina-utvalget i Norsk PEN. Publisert i Nettavisen, 2. februar 2022
Kina rangeres nemlig blant verdens verste land når det gjelder presse- og ytringsfrihet, kun marginalt bedre enn Nord-Korea.
To fluer i ett smekk
For å hindre at viruset sprer seg har IOC og kinesiske myndigheter opprettet fysiske skiller mellom de tilreisende og lokalbefolkningen – den såkalte OL-boblen. De tilreisende må følge et strengt testregime og får kun bevege seg på et begrenset, angitt område.
Den andre utfordringen er den om spredning av fri tanke og kritiske røster. Den er blitt løst i samme slengen. OL-delegasjonene får kun omgås med hverandre – de får ikke møte kinesere eller det «virkelige» Kina utenfor boblen.
Og for å forsikre seg om at ingen av OL-gjestene skal ytre seg kritisk mot myndighetene fra innsiden av OL-boblen, minnet kinesiske myndigheter nylig på en pressekonferanse om at «oppførsel eller uttalelser som går imot den olympiske ånd, og spesielt mot kinesiske lover og regler, kan bli straffet».
Selvsensur
At man må følge lover og regler i det landet man reiser til, er i utgangspunktet ikke urimelig.
Problemet er at det kinesiske lovverket er vagt og håndheves ulikt. Når du ikke helt vet hvor grensen går for hva som er lov og ikke lov å si, er det gjerne best å være på den sikre siden og ikke ytre noe som kan provosere makthaverne. Selvsensur heter det. På den måten holdes meningsmotstandere i Kina i sjakk.
Til tross for at presse- og ytringsfrihet er nedfelt i den kinesiske grunnloven, slår myndighetene likevel hardt ned på enhver kritikk av eget styre og anser dette som en trussel mot rikets sikkerhet. Personer som ytrer seg kritisk kan tiltales for oppildning til opprør, separatisme eller undergraving av myndighetene. Dette er det harde straffer for i Kina.
Og nå har den kinesiske talsmannen minnet oss om at de utenlandske OL-gjestene også er omfattet at dette lovverket.
Hvordan er det utenfor boblen?
I kjølvannet av uttalene på pressekonferansen advarte Human Rights Watch alle deltakerne mot all form for aktivisme mens de er i Kina. De minnet også om at alle som skal til Beijing, må huske på den omfattende overvåkingen fra kinesiske myndigheter.
Organisasjonen Committee to Protect Journalists har laget en egen liste over hva journalister som skal dekke Beijing-OL bør gjøre for å sikre seg selv mens de er i Kina. Her er noen av punktene:
- Ikke ta med private telefoner eller datamaskiner til landet. Ta med en «tom» enhet eller kjøp en ny enhet for turen.
- Opprett en ny jobb e-post for arrangementet.
- Regn med at hotellrommet ditt er overvåket
- Ha med deg din pc og telefon til enhver tid – unngå å legge dem fra deg uten tilsyn
- Rens alle enheter når du kommer hjem.
Med disse advarslene til utenlandske delegasjoner som skal inn i en hermetisk lukket OL-boble i en begrenset periode, er det skremmende å tenke på hvordan forholdene er på den andre siden av OL-boblen. Det vi vet, er at Kina er det landet i verden der flest journalister blir arrestert og at personer som er av en annen politisk oppfatning enn myndighetene blir hardt straffet.
Vi var alle vitner til hvordan det gikk med fredsprisvinneren Liu Xiaobo etter at han, på fredelig vis, fremmet et forslag om demokratiske prosesser i landet. Han døde i fangenskap i 2017.
Midlertidig munnkurv
At Norges idrettsforbund sier at de ikke skal straffe utøvere som ytrer seg kritisk til Kina under OL, skulle bare mangle. Men det betyr fint lite så lenge de stilltiende tillater at kinesiske myndigheter knebler ytringsfriheten til den norske delegasjonen.
Fra norske myndigheter har vi også hørt fint lite. Det skyldes kanskje at de i 2016 lovet å unngå enhver handling som kan forsure forholdet til Kina.
Den midlertidige munnkurven den norske delegasjonen er pålagt mens de er i Kina er kanskje ubehagelig, men den er likevel bare en blek skygge av hvordan forholdene er for alle som lever sine liv utenfor boblen, men innenfor Kinas grenser. Ytrer de noe galt, kan de raskt falle inn under den vide og diffuse definisjonen av hva kinesiske myndighetene oppfatter som «trusler mot rikets sikkerhet».
Norsk PEN ber alle OL-entusiaster om å huske medaljens bakside.
Selv om det er ubehagelig å tie mens lekene pågår, er virkeligheten langt verre for de som er igjen i arrangørlandet etter at OL-gjestene har reist hjem igjen.
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Siri Berge Engerud,
Kommunikasjonsrådgiver, Norsk PEN
siri@norskpen.no