Komité for fengslede forfattere
I 2020 er det 60 år siden PEN Internationals Writers in Prison Committee (WiPC) ble etablert. WiPC undersøker og overvåker brudd på menneskerettighetene mot skribenter og forfattere.
I økende grad fengsles, forfølges og trakasseres også oversettere, journalister, avistegnere og forleggere. Så lenge det skjer, trengs WiPC.
Norsk PENs Komité for fengslede forfattere består av en valgt representant fra Norsk PEN som leder komiteen, og et valgt medlem fra Den norske Forfatterforening (DnF), Norske Barne- og ungdomsbokforfattere (NBU), Norsk Oversetterforening (NO) og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO). Komiteens leder og komitémedlemmer velges av årsmøtet etter forslag fra styret.
Representanter:
Dag Larsen – Leder
Jørgen Lorentzen (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening)
Elisabeth Solberg Holm
Sanne Mathiassen
Asieh Amini (fribyforfatter og medlem av styret i Norsk PEN)
Protestbrev
Et protestbrev, såkalt RAN (Rapid Action Network), er en melding om trakassering, overgrep, fengsling eller drap fra WiPCs etterforskere i London. RAN-meldinger sender ut til alle PEN-sentere som har en egen Komité for Fengslede Forfattere.
Den norske komitéen følger opp meldingen ved å skrive brev til myndigheter og maktpersoner i landet der den truede skribenten befinner seg. Brevene vi sender kan du se her.
Protestbrevene ved overgrep og trakassering av forfattere, er noe av det viktigste PEN gjør.
Se alle protestbrev.
Ytringsfriheten, som er nedfelt i FNs menneskerettighetserklæring, er en rett alle har, men som ikke er like selvfølgelig i alle land. International PEN har etablert Fengslede forfatteres dag som en årlig markering for å fokusere på de farer som forfattere, forleggere, redaktører, journalister og oversettere utsettes for ved å bruke sin ytringsfrihet. Dagen markeres normalt den 15. november hvert år. Norsk PEN markerer dagen med et arrangement i Oslo og deler samtidig ut Ossietzkyprisen for fremragende innsats for ytringsfriheten.
Fengslede Forfatteres Dag markeres av PEN-sentere over hele verden, vanligvis den 15. november hvert år.
Det fokuseres da på en rekke fengslede og/eller forfulgte forfattere, plukket ut av Writers-in-Prison komitéens etterforskere på PEN Internationals hovedkontor i London.
Norsk PEN og PEN-medlemmer over hele verden setter fokus på utvalgte personer og land.