Fra venstre: Agnete G. Haaland, styremedlem i Norsk PEN; Thomas Spence, leder av Norsk PENs Pressefrihetsutvalg; Iwona Woicka-Żuławska, Polens ambassadør i Norge; og Annette Groth, medlem av Norsk PENs Pressefrihetsutvalg.
Norsk PEN: Bekymringsmelding for uavhengige medier i Polen
I anledning Pressefrihetens dag 3. mai ønsker Norsk PEN, Pressefrihetsutvalget, å uttrykke vår bekymring over den negative utviklingen for frie, polske medier.
Vi er spesielt urolig over polske myndigheters forslag til ny skatt på reklameinntekter. Mange private TV- og radiokanaler og aviser gikk i svart da forslaget ble lansert. I et åpent brev til myndighetene skrev de at det var nødvendig fordi uten fri presse finnes ikke frie valg, og uten frie valg finnes ikke rettferdighet.
Vi registrerer at mange etablerte og respekterte medier som landets største avis, Gazeta Wyborcza, har protestert med “svarte sider” for å advare befolkningen om at de kan miste tilgangen til uavhengige nyhetskilder.
I et brev fra 45 ulike mediebedrifter sies det at skatten vil være en tung byrde. De legger til at de allerede betaler en rekke skatter og avgifter, og den nye skatten vil føre mange til konkurs.
Pressefrihet er en forutsetning for et åpent og ekte demokrati. Vi frykter at polske myndigheter svekker pressefriheten med begrunnelsen at staten trenger skatteinntekter.
Vi er også kjent med advarsler fra blant andre journalist og redaktør Adam Michnik om at statsapparatet, politikere fra det styrende partiet og statseide selskaper saksøker journalister som undersøker tilfeller av maktmisbruk. Slik strategisk saksøking rettet mot offentlig deltagelse er kjent som SLAPP (strategic lawsuit against public participation) og oppleves av mange som skremmeskudd for å presse kritiske medier til taushet.
Disse og andre tiltak fra polske myndigheter iverksatt blant annet gjennom medieloven fra 2015 bidrar til at Polen i 2021 faller to plasser fra 62 til 64 plass på Reportere Uten Grensers pressefrihetsindeks.
Angrepene på den frie pressen gjennom flere år har ført til at Polen har falt hardt og langt ned på RSFs statistikk de siste årene. I 2015 lå landet på 18. plass. Vi mener denne utviklingen bekrefter vår bekymring.
Norsk PEN ber i forbindelse med pressefrihetens dag om en forsikring fra den polske ambassadøren i Norge om at landet anerkjenner den frie pressen som et avgjørende bidrag til demokratiet og etterspør hvilke tiltak Polen vil gjøre for å styrke seg på RSFs World Press Freedom Index.
Med vennlig hilsen,
Kjersti Løken Stavrum, leder, Norsk PEN
Thomas Spence, leder Norsk PENs Pressefrihetsutvalg
Dette brevet ble sendt til Polens ambassadør i Norge, Iwona Woicka-Żuławska, i forbindelse med Verdens Pressefrihetsdag 2021.