Salman Rushdie i Berlin, 2019. Foto: CK, C.C 4.0-lisens fra Commons.wikimedia.org.
Fredag ettermiddag ble Salman Rushdie knivstukket i New York. Gjennom helgen har Norsk PEN vist vår støtte til Rushdies og hans kamp for ytringsfrihet.
– Historien Rushdie er jo fortsatt en historie vi forteller i tilknytning til spørsmålet om ytringsfrihet og hvilken pris noen må betale, sa styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum, til TV2 kort tid etter hendelsen.
– Dette er tragisk for Salman Rushdie, men dette er også et angrep på ytringsfriheten, slo hun fast til VG samme ettermiddag.
Dagen etter knivstikkingen snakket Stavrum om det store bildet i saken til NRK Radio.
– Ytringsfriheten i Norge kan bli påvirket av angrepet i går kveld. Vi vil merke en slik hendelse. Han er et ikon for ytringsfrihet, og det vil få dramatiske ringvirkninger.
– Det slår kjølig inn i vår egen ytringsfrihet. Sånn blir det i praksis. For mange kommer til å bli redde for å ytre seg kritisk, for eksempel mot islam, sa hun til NRK Radio .
Angrepet kom over 30 år siden Irans revolusjonsleder ayatollah Khomeini ustedte en fatwa mot den indiskfødte forfatteren. Fatwaen er en dødsdom, og det ble også lovet en dusør til dem som klarte å ta livet av Rushdie.
Stavrum utdypet religionsaspektet i et intervju med avisa Klassekampen.
– De aller færreste vil jo mene at det er verdt å dø eller bli alvorlig skadet for retten til å drive religionskritikk. Angrepet er dessuten synd for islam, for det er viktig at religioner får muligheten til å utvikle seg i takt med resten av samfunnet, sier Stavrum.
Hun trekker en parallell til kristendommens historie i Norge.
– Den hadde også godt av å bli utfordret gjennom det offentlige ordskiftet, sier Stavrum.
Det er ikke mulig å trekke tilbake fatwaen, slik enkelte har fremmet krav om. Kun personer som har utstedt dødsdommen kan trekke den tilbake, ifølge doktrinen. Irans religiøse leder ayatollah Khomeini døde kort tid etter han erklærte fatwaen. Nesten ti år senere, i 1998, ble Storbritannia og Iran enige om at Iran ikke lenger skulle gjøre aktive grep for å ta livet av Rushdie. I årene som fulgte var det regimetro iranske medier som har vært pådriver for fatwaen.
Konservative iranske medier hyllet lørdag formiddag angrepet.
William Nygaard ble også intervjuet av en rekke medier i helgen. Nygaard var styreleder i Norsk PEN fra 2013 til 2019. I 1993 ble han selv angrepet for å gi ut den norske utgaven av Rushdies «Sataniske vers».
– Dette angår ikke meg, dette angår Salman Rushdie, sa Nygaard til TV2.
– Vold er alltid noe som bringer en i affekt og jeg syns dette er veldig trist. Han er en venn og sånn sett er dette sterkt, sa han.
– Et angrep på forfatteren Salman Rushdie er et angrep på den frie litteraturen i en tid hvor kunstnerisk åpenhet er et bærende redskap for dialog mellom land og religioner, viktigere enn på lang tid, sa Nygaard i en pressemelding fra Norsk PEN på lørdag.
Salman Rushdie var i 1993 en av initiativtakerne til fribyordningen, og la dermed grunnlaget for det verdensomspennende nettverket av byer som tar i mot forfulgte forfattere, journalister og kunstnere. Norsk PEN har siden opprettelsen av ordningen hatt ansvar for å koordinere fribyarbeidet som gjøres i Norge.