Appell – FNs internasjonale dag mot straffefrihet for forbrytelser mot journalister
Til alle som støtter opp om ytringsfrihet, fri og uavhengig journalistikk og journalisters sikkerhet: Kondolerer. Det er en trist dag vi i dag markerer FNs internasjonale dag mot straffefrihet for forbrytelser mot journalister. Så langt er 2024 – ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ) – den dødeligste periode for journalister på over 30 år. Ikke siden organisasjonen startet datainnsamling i 1992 har så mange journalister blitt drept.
Ekstra trist – og opprørende – er det å starte denne markeringen i dag foran Israels ambassade. Det gjør vi fordi tre av fire av de 134 journalister og mediearbeidere som er drept i 2024, er drept i Gaza. Dette ifølge tall fra International Federation of Journalists (IFJ) og CPJ.
Norsk PEN fordømmer drapene. Vi utfordrer Israel til å etterforske drapene, slik de er forpliktet på gjennom internasjonal lovgivning. Lovgivning som anerkjenner journalisters rett til tilstedeværelse i krigs- og konfliktområder som nøytral tredjepart.
Genevekonvensjonen – ofte omtalt som «krigens folkerett» – fastslår i artikkel 79:
Journalister som tar farlige yrkesoppdrag i områder med væpnet konflikt, skal ansees som sivilpersoner og dermed beskyttes som sivilpersoner.
Dette forutsatt at de ikke foretar seg noe som på ugunstig måte påvirker deres status som sivilpersoner.
Norsk PEN opplever at israelske myndigheter i sin krigføring i Gaza og Libanon gjør dette unntaket til hovedregel.
Den 9. april i år – seks måneder etter det grufulle terrorangrepet fra Hamas på sivile i Israel 7. oktober 2023, møtte representanter for Norsk PEN den daværende israelske ambassadøren Avi Nir-Feldklein. Dødstallene i Gaza var ekstremt høye. Over 120 journalister og mediearbeidere var rapportert drept og mange mediehus ødelagt.
Ambassadørens respons på Norsk PENs bekymring var urovekkende. Han avviste at Israel hadde drept uavhengige journalister. De som var drept var enten terrorister eller journalister som hadde valgt å oppholde seg blant Hamas-folk – og dermed blitt drept.
I et brev til Norsk PEN kort tid etter, datert 18. april i år, sammenliknet ambassadøren journaliter med påståtte terrorister blant ansatte i FNs hjelpeorganisasjon UNWRA.
Sitat: «Flere mennesker i Gaza har dessverre to typer jobber. De er «journalist» og terrorist. Noen av dem som utga seg for å være journalist, deltok også i massakren 7. oktober 2023.
Dersom, la ambassadøren til, noen virkelige journalister – som ikke er aktive i terrorvirksomhet – har blitt drept, beklager vi det. For det er i så fall tragisk.
Det er denne dehumaniseringen av palestinske journalister som må opphøre. Det er dette – i utgangspunktet – likhetstegn mellom journalist og terrorist som ser ut til å gi de israelske militære styrkene fritt leide til å drepe, skade, fengsle eller forfølge palestinske journalister. Samtidig som israelske myndigheter nekter internasjonale journalister uavhengig tilgang til Gaza.
Norsk PEN mener israelske myndigheter på denne måten er ansvarlige for en dødelig retorikk og at israelske styrkers drap på journalister er krigsforbrytelser.
Norsk PEN krever umiddelbare tiltak for å stanse en dehumaniserende, dødelig retorikk mot palestinske journalister. Vi krever stans i drap, forfølgelse og fengsling av journalister i Gaza, på Vestbredden og i Libanon.
Norsk PEN krever at israelske myndigheter instruerer sine militære styrker til å etterleve Genevekonvensjonen. Vi krever at isralske myndigheter etterlever sitt ansvar og etterforsker og straffeforfølger de ansvarlige for drap på journalister i Gaza og på vestbredden. Og at de samarbeider med libanesiske myndigheter om etterforskning og straffeforfølgelse av journalister i Libanon.
Det er en trist dag vi markerer. Men det er en viktig markering mot straffefrihet for forbrytelser mot journalister.