Dette fikk vi til sammen i 2023!
Arbeidet for ytringsfriheten har aldri føltes viktigere. Norsk PEN er svært stolte over det vi fikk til i 2023 – sammen med våre gode medlemmer, støttespillere og samarbeidspartnere.
Ytringsfrihet – og lytteplikt?
Internasjonalt utfordres ytringsfrihet og offentlig debatt. Ekstrem politisk og religiøs retorikk begrunner kriger, politisk maktkamp og undertrykkende maktutøvelse.
Selv om den prinsipielle oppslutningen om ytringsfrihet som en viktig felles samfunnsverdi fortsatt er høy i de fleste vestlige demokratier, viser ytringsklimaet i offentlig debatt svakhetstegn det er grunn til å ta på alvor. I mange land er den offentlige debatt blitt mer polarisert og politisert.
Enkeltpersoner og grupper trekker seg tilbake fra det offentlige ordskiftet og viser til økt netthets, rasisme og trakassering. Andre klager på at de ikke slipper til, og mener rammene for den offentlige samtalen er blitt for trange og at takhøyden for annerledes tenkende og utfordrende synspunkter har blitt for lav.
I Norge viser Fritt Ord-studier av status for ytringsfriheten i perioden 2013-2020 noe av samme tendens. Særlig blant unge, som samtidig viser en tydeligere kjønnsdeling i opplevelse av ytringsklima. Den felles prinsipielle oppslutningen om ytringsfrihet er stabil. Men unge kvinner, som i større grad sympatiserer med den politiske venstresiden, oppgir mer bekymring for, og ønsker å begrense, ytringer som sårer og krenker minoriteter. Mens unge menn i større grad sympatiserer med den politiske høyresiden og mener politisk korrekthet legger urimelige begrensninger på offentlig debatt.
Norsk PEN ser en polarisering og politisering av offentlig debatt som en reell utfordring for et sunt demokrati og et ytringsklima som rommer åpne diskusjoner om best mulige løsninger på de samfunnsutfordringer vi i fellesskap står overfor. Derfor vektlegger vi ikke bare retten til å ytre seg, men samtidig retten til å bli hørt, eller vår felles plikt til å lytte, uten å latterliggjøre, stigmatisere eller usynliggjøre synspunkter vi måtte mislike.
Å oppleve tilhørighet i det samfunnet en lever i, er grunnleggende for livskvalitet og mulighet for utvikling og engasjement til beste for fellesskapet. Derfor ønsker Norsk PEN å styrke arbeidet for og med unge ytrere. I samarbeid med PEN International og andre organisasjoner og institusjoner nasjonalt og internasjonalt, vil Norsk PEN bidra til å skape nettverk og møteplasser for unge stemmer.
Felles arenaer for åpne, utfordrende samtaler er nødvendig for å sikre at unge både vil og kan bidra offentlig med sine synspunkter – noe som er avgjørende for demokratiets framtid.
Ann-Magrit Austenå
Norsk PENs styreleder
Noe av det vi fikk til i 2023:
Vi tar med oss fortiden inn i fremtiden
En hilsen fra Jørgen Watne Frydnes, Norsk PENs generalsekretær
Vi er svært stolte over det vi har fått til i 2023. Vi fortsatte kampen for det frie ord og grunnleggende rettigheter for alle; for en verden der man skal kunne ytre seg uten å bli truet, forfulgt, fengslet eller drept; for et styrket rettssystem i Tyrkia; for at både kvinner og menn skal få tilgang til litteratur i Afghanistan; for frifinnelse av fengslede ytrere i Iran og Belarus; for at unge lettere skal kunne ytre seg i medier; og mye annet.
Men 2023 var også et annerledesår for Norsk PEN. Norsk PENs generalsekretær gjennom åtte år, Hege Newth, trappet ned. Det vil bli store sko å fylle. I september ble jeg ansatt som ny generalsekretær. Norsk PEN fikk ny styreleder, Ann-Magrit Austenå, som tok over stafettpinnen etter Kjersti Løken Stavrum. Vi fikk flere nye styremedlemmer, og i administrasjonen var det permisjoner som gjorde at vi måtte ansette vikarer.
Summen av disse endringene var krevende for Norsk PEN. Vi er en liten, men robust organisasjon. Den daglige driften ledes av et lite og engasjert sekretariat, støttet av et erfarent styre, med betydelig hjelp av frivillige med stor fagkompetanse som er engasjert i våre utvalg, komiteer og lokallag. Men de siste to årene har allikevel satt spor i organisasjonen, som enhver livsendring gjør.
Men med motgang og utfordrende tider kommer vekst og lærdom. Vi ble tvunget til å tenke nytt og komme opp med nye løsninger i en annerledes arbeidshverdag – både på individ- og organisasjonsnivå. Vi har brukt tiden til å reflektere over hvordan vi skal styrke oss, både organisatorisk og faglig, slik at vi står stødig og sikrer gjennomslagskraften vår.
Vi har nå en tydelig visjon for Norsk PEN. Det innebærer hvordan vi skal styrke og revitalisere organisasjonen; hvordan vi skal fortsette å være en faglig sterk ytringsfrihetsaktør, både i Norge og internasjonalt; hvordan vi skal inngå partnerskap med næringslivsaktører; hvordan vi skal sikre en langsiktig og bærekraftig økonomi; hvordan vi skal øke aktivitetsnivået; og aller viktigst, hvordan Norsk PEN skal fortsette å være en forkjemper for ytringsfriheten og frie ytrere.
Jeg er ufattelig stolt av mine ansatte, som har vist motstandsdyktighet og har bevart sitt engasjement i en utfordrende arbeidstid. Jeg er beæret over å arbeide med et så kompetent styre, som har vist meg stor tillit i min nye rolle. Og jeg er veldig entusiastisk for at vi har så dyktige fageksperter i våre utvalg og komiteer.
Det var med stort engasjement og pågangsmot at jeg tok på meg rollen som generalsekretær i Norsk PEN. Etter noen måneder i organisasjonen er dette engasjementet enda sterkere, og jeg er ikke i tvil om at jeg er på rett sted. Jeg gleder meg til veien videre med Norsk PEN, og til å se hva vi sammen kan skape for organisasjonen og ytringsfriheten.