Flyktet fra tortur: – Frykter at verden ser en annen vei.
– Det finnes nesten ikke verre sted for journalister enn Talibans Afghanistan, sier Khalid Qaderi. Eksiljournalisten etterlyser større internasjonalt press.
Khalid Qaderi (31), en afghansk eksiljournalist bosatt i Frankrike, utrykker sterk bekymring for utviklingen i hjemlandet. Under sitt besøk til Oslo i November fortalte han sin sterke historie om tortur og flukt fra et Taliban som stadig finner nye brutale måter å undertrykke pressefriheten på.
Katastrofale forhold for pressefriheten
Journalister i Afghanistan jobber under stadig farligere forhold på grunn av Taliban undertrykkelse.
Menneskerettighetsorganisasjoner og landets journalistforening rapporterer om hyppige angrep på journalister og uavhengige medier, samtidig som manglede informasjonstilgang er en av landets største utfordringer.
Ifølge Afghanistan Journalists Center (AFJC) ble det registrert hele 89 brudd på pressefriheten bare i første halvdel av 2024.
Disse bruddene inkluderer alt fra vilkårlige stengninger av TV- og radiosendinger til fengsling av journalister som ikke overholder Talibans regler.
Taliban har innført 21 nye mediekrav siden de tok til makten, noe som har ført til en kraftig innstramming, med stadig flere restriksjoner. I oktober 2024 sluttet flere mediehus i provinsen å sende visuelle fremstillinger av ‘levende vesener’ for å tilpasse seg innførte morallover.
De frie mediene forsvinner
Ifølge RSF har 43 % av landets medier forsvunnet siden Talibans maktovertakelse i august 2021. Mer enn to tredjedeler av de 12 000 journalistene som var i landet i 2021, har forlatt yrket.
– 43 % av Afghanistans medier har forsvunnet. Åtte av ti kvinnelige journalister har måttet gi opp sitt virke.
Qaderi hevder det bare er 15 kvinnelige journalister igjen i landet, et tall vi ikke har kunne verifisere av en uavhengig kilde. Men UN Women for Afghanistan opplyser at 80 prosent av landets kvinnelige journalister har blitt tvunget til å slutte å jobbe på grunn av restriksjoner, trakassering og trusler.
Tilbake til steinalderen
I 2022 ble Qaderi selv offer for Talibanregimets stadig strammere grep og behandling av opposisjonelle stemmer.
Han ble dømt til ett års fengsel i byen Herat, vest i Afghanistan, anklaget for regimekritisk propaganda og spionasje for utenlandske medier – anklager han selv benekter.
– Mens verden tar i bruk kunstig intelligens, klamrer Taliban seg til steinalderen og ønsker å dra hele landet med seg tilbake i tid, bemerker journalisten.
Han har lang erfaring fra pressen i hjemlandet, hvor han arbeidet som reporter og produsent for den uavhengige radiokanalen Radio Nawruz i Herat-provinsen. Qaderi er også poet.
Behandlet som en terrorist
Den 17. mars 2022 ble han arrestert og kort tid etter, den 26. april, dømt til ett års fengsel.
– Jeg ble behandlet som om jeg var en hardbarket militant og terrorist, ikke en journalist.
Han ble tvunget til å skrive under på en erklæring der han fraskrev seg retten til advokat og ankemuligheter.
– De fulgte ingen juridiske lover eller regler. Jeg ble behandlet og dømt som om jeg var en hardbarket militant og terrorist, ikke en journalist, fortalte Qaderi under et arrangement i Oslo i november 2024, arrangert av Norsk PEN.
I fengselet ble han tilbudt en lysere fremtid dersom han sluttet seg til Taliban.
– Men mitt ønske om at restriksjonene på mediene skulle oppheves og at kvinner skulle få slippe til i det offentlige liv igjen, var mye større, sier han.
Khalid Qaderi hos Norsk PEN på Litteraturhuset før jul. Foto: Kiyya Baloch
Tortur og trusler i fengsel
Fengselsoppholdet bød på både fysisk og psykisk tortur, ifølge Qaderi:
– Jeg satt i samme celle som militante IS-krigere og fryktet for livet mitt.
En dag ble han slåt og dyttet så hardt at han ble liggende bevisstløs på bakken med seks brukne tenner. Han innrømmer at det er krevende å snakke om den mishandlingen han ble utsatt for.
Talibanregimets behandling av journalister har fått sterk kritikk av Committee to Protect Journalists (CPJ) og Reportere uten grenser (RSF).
Mishandling av journalister, fysisk og psykisk, er en vanlig praksis i dagens Afghanistan. Det har blitt farlig å gjøre jobben sin som journalist.
Et glemt land for verdenssamfunnet
Qaderi mener at verdens oppmerksomhet har vendt seg bort fra Afghanistan, mye på grunn av den pågående konfliktene i Ukraina og Gaza.
– Mens verden ser ut til å bry seg stadig mindre om den islamske fundamentalistiske gruppen, blir situasjonen i Afghanistan stadig verre, sier Qaderi.
– Hvor er det internasjonale samfunnet?
Han legger til at selv om Talibanledere ofte opptrer dannet på TV og på pressekonferanser og kan snakke om at de ønsker frihet, er virkeligheten på bakken en helt annen.
Flere journalister har flyktet til nabolandet Pakistan og Iran, i påvente av hjelp fra det internasjonale samfunnet.
–Medier på bakken føler at «ingen historier kan publiseres» uten Talibans godkjennelse, sier Qaderi.
Afghanistan er nå rangert som nummer 178 av 180 i RSFs Press freedom index, noe som gjør det til et av de tre verste landene i verden når det gjelder pressefrihet. Landet har falt dramatisk med 26 poeng bare i løpet av det siste året.
– Under Taliban har Afghanistan blitt det mest undertrykkende landet for journalister, men verden ser en annen vei, sier Qaderi. Han spør: hvor er det internasjonale samfunnet?