Massaad Abu Fajr sammen med sin datter – fotografert mens de fortsatt befant seg på Sinai. Foto: Amr Adel
Fribyforfatter Massaad Abu Fajr utestengt fra Facebook
Fribyforfatter Massaad Abu Fajr har i en årrekke vært en aktiv talsperson og forkjemper for sinaibeduinene i Egypt. 24 april 2021 ble han utestengt fra Facebook – uten noen form for forklaring. “Det er oppsiktsvekkende,” sier Kjersti Løken Stavrum, Norsk PENs styreleder.
I et brev til Facebook Norge ber Norsk PEN om en forklaring på hvorfor kontoene hans har blitt permanent stengt, og ber om at de gjenåpnes umiddelbart. “Det er oppsiktsvekkende, men først og fremst trist, at nok en fribyforfatter – som har fått opphold i Norge for å kunne ytre seg fritt – opplever å bli utestengt fra Facebook,” sier Stavrum.
Som demokratiforkjemper og menneskerettighetsaktivist er Facebook en av de aller viktigste kanalene Massaad Abu Fajr har til å nå ut med informasjon om krigsforbrytelser og overgrep begått av egyptiske myndigheter og militære mot den beduinske befolkningen på Sinai.
“Vi i Norsk PEN mener det er uakseptabelt. Vi forsøker å hjelpe så godt vi kan. Men alle som har prøvd å komme i kontakt med Facebook vet hvor vanskelig det er,» påpeker Stavrum.
5. mai 2021: Brev fra Norsk PEN til Facebook Norge:
Vi må nok en gang henvende oss til dere, denne gangen på vegne av Massaad Abu Fajr, som er fribyforfatter i Norge. 24. april fikk han beskjed fra Facebook om at både hans personlige Facebook-konto og siden som han administrerer, er blitt stengt på permanent basis.
Massaad Abu Fajr er fra Sinai i Egypt, og har i en årrekke vært en aktiv talsperson og forkjemper for sinaibeduinene i Egypt. Gjennom sin skribentvirksomhet og som aktivist har han tatt til orde for beduinenes sivile og politiske rettigheter. I 2013 deltok han i kommisjonen som laget et utkast til ny egyptisk grunnlov, og ble sett på som beduinenes representant. Tidligere var han hyppig brukt som kommentator i media, og er derfor kjent både i og utenfor Egypt. Fordi han gjør oppmerksom på hvordan sinaibeduinene utsettes for diskriminering, overgrep og forfølgelse, blir han ansett som en kritiker av både egyptiske myndigheter og ekstremistiske terrororganisasjoner, og han var selv forfulgt og utsatt for stor fare mens han fremdeles bodde i Egypt. Siden 2015 har han imidlertid bodd i Norge, invitert under fribyordningen, og har dermed fått beskyttelse og mulighet til å gjenoppta sitt arbeid.
Massaad Abu Fajr har en personlig Facebook-konto med ca. 45 000 følgere, og en FB-side under samme navn med ca. 9000 følgere. Her har han jevnlig delt informasjon om diskriminering og overgrep mot Sinai-beduinene. Både kontoen og siden hans er imidlertid nå stengt. Kontoene skal ha blitt opprettet i 2007, og frem til 2019 opplevde han ingen problemer med dem.
Massaad Abu Fajr forteller selv følgende om bakgrunnen for at han begynte å få problemer med Facebook-kontoen og -siden sin: «My problems with Facebook begun in September 2019 after I did a live video where I told people to go to the streets and protest against [President] al-Sisi, not just me but several other activists. Around 10s of thousands of people went and protested, after that I got huge negative feedback from the Egyptian government. I got it from the press/journalists, tv channels and social media which belong to Sisi regime. With this negative attack, I’ve had problems with Facebook, they banned me from my account several times in this period. Sometimes they were for 3 days sometimes for 7 days, and 90 days banning from making live videos and the banning was after each other, so it was constantly banning.»
Forrige uke, 24. april, mottok Massaad tre meldinger fra Facebook. Den første var en beskjed om at han blir midlertidig utestengt i tre dager. Den andre var en orientering om at han ble utestengt pga. en post der han gjengir litt av en tale holdt av den egyptiske presidenten (ifølge Massaad skrev han følgende: “Al Sisi: 435 billion Lahlouh (Egyptian pound in public speech) to build desalination plants for salty sea water”.) Den tredje meldingen fra Facebook sier at han ble utestengt fordi han har delt en video som det visstnok er copyright på. Massaad har undersøkt «firmaet» som påstår at de har copyright på videoen han har delt, og mener at det i realiteten er egyptisk militær etterretning som har opprettet et fake, ikke-eksisterende firma som bare finnes på papiret, i den hensikt å kunne rapportere og stilne regimekritikere.
Kort tid etter den første meldingen om midlertidig utestengelse, har Massaad Abu Fajr nå fått ny beskjed fra Facebook om at kontoen og siden hans er stengt for alltid. Fordi han ikke lenger har tilgang til kontoen sin, har han heller ikke fått tatt skjermbilder som dokumentasjon på innholdet i postene han har delt.
Massaad Abu Fajr kontaktet selv Facebook support 24. april (Copyright Appeal Contact Form #496787124688458, Parent Report ID: 3809706635818521) for å be om at kontoen hans gjenåpnes, og fikk følgende svar 28. april:
«Hi, Thanks for contacting Facebook. Based on the information provided to us, we’re unable to restore your content. If you continue to believe this content should not have been removed from Facebook, you can contact the reporting party directly to resolve this matter. If an agreement is reached to restore the content, please have the reporting party email us at ip@fb.com with their consent and the original report number.
Thanks, Andi»
Norsk PEN ber med dette Facebook om en forklaring på hvorfor kontoen og siden til Massaad Abu Fajr er blitt permanent stengt. Som demokratiforkjemper og menneskerettighetsaktivist er Facebook en av de aller viktigste kanalene han har til å nå ut med informasjon om krigsforbrytelser og overgrep begått av egyptisk militære mot den beduinske befolkningen på Sinai. Det er urimelig å kreve at Massaad Abu Fajr selv skal måtte kontakte egyptiske myndigheter for å inngå avtale med dem om å få lov til å gjenåpne Facebook-kontoen sin. Vi ber derfor også om at Facebook gjenåpner kontoen og siden hans umiddelbart.
Med vennlig hilsen,
Kjersti Løken Stavrum, styreleder, Norsk PEN
Hege Newth, generalsekretær, Norsk PEN