Oppdatert: 10. november 2023
Nærmest umulig å være journalist i Gaza
57 journalister har blitt drept siden krigen startet mellom Hamas og Israel 7. oktober, ifølge Committee to Protect Journalists (CPJ). Den brutale krigen i Gaza kan bli enda farligere hvis sannheten om situasjonen på bakken ikke kommer frem.
Over 16000 palestinere har blitt drept i Gaza, inkludert over 4000 barn, siden Israel gikk til krig mot Hamas 7. oktober. Hundretusener har mistet sine hjem og er drevet på flukt uten rømningsveier, og med minimal tilgang til humanitær hjelp.
– Situasjonen i Gaza er forferdelig, en humanitær krise uten sidestykke. Det er viktigere enn noensinne at journalister får mulighet til å dekke denne krigen og rapportere fritt for å gi verdenssamfunnet et sannferdig bilde av krigens brutaliteter, sier generalsekretær i Norsk PEN, Jørgen W. Frydnes.
Et begrenset antall journalister er i Gaza for å rapportere om krigens herjinger. Det har ikke vært mulig for internasjonale journalister å ta seg inn i Gaza siden 7. oktober. Journalistene står overfor svært høye risikoer når de dekker Israels dødelige luftangrep. I tillegg fortsetter Israel å blokkere tilførsel av humanitær hjelp, strøm og bensin. Som journalist er man i tillegg avhengig av transport og tilgang til strøm og internett, samt PC, kamera og annet teknisk utstyr for å gjøre jobben sin.
Mange av de modige journalistene i Gaza prøver å rapportere om krigen med Israel mens de samtidig står overfor de samme utfordringene som den beleirede palestinske befolkningen for øvrig – de lurer på hvor de skal bo, hvor de kan få tak i mat og vann, og hvordan de kan passe på familiene sine mens de lever under konstant frykt for sitt liv og livene til de rundt seg. Det er nærmest umulig å rapportere fra Gaza mens bombene faller kontinuerlig.
– Vi er sjokkert over antallet journalister og sivile som er drept på Gaza de siste blodige ukene. Norsk PEN fordømmer på det sterkeste brudd på internasjonal lov, drap på sivile og Israels blokade. Vi krever samtidig at de involverte partene opprettholder internasjonale forpliktelser ved å sørge for å beskytte fri journalistikk og at journalister ikke utsettes for angrep, avslutter Frydnes.