25. april 2024

Rapper Toomaj Salehi dømt til døden i Iran

Toomaj Salehi ble pågrepet høsten 2022 etter å ha støttet ‘kvinne, liv, frihet’-bevegelsen og åpent kritisert regimet gjennom sine tekster. Norsk PEN krever artistens umiddelbare løslatelse og frifinnelse.

– Regimet setter alt inn på å kvele folkebevegelsen, sier Dag Larsen, leder i Norsk PENs komité for fengslede forfattere.

Det er Salehis advokat, Amir Raisian, som ifølge nyhetsbyrået Reuters har bekreftet kunstnerens dødsdom.

Støttet demonstrasjoner

Rapperen ble pågrepet i oktober 2022 etter å ha kritisert regimet og vist støtte til de mange protestene som mobiliserte store mengder demonstranter samme høst. Han var en av de første kunstnerne som stilte seg bak demonstrasjonene.

I juli 2023 ble Salehi dømt til seks år og tre måneders fengsel, da etter å ha unngått dødsdommen i høyesterett. Men i januar i år ble han på nytt siktet for en rekke nye lovbrudd.

Onsdag 24. april kom meldingen om at en revolusjonsdomstol har dømt han til døden for å ha ført «krig mot Gud» i tillegg til å ha «spredt korrupsjon i verden», ifølge opposisjonsvennlige iranske medier.

Det iranske regimet må stilles til ansvar

– Vi krever Toomaj Salehis umiddelbare løslatelse og frifinnelse, og at det iranske regimet stilles til ansvar. Det er ingen rettssikkerhet i dagens Iran, sier Larsen.

– Det iranske regimet må blant annet stilles til ansvar ved at Norge og andre land kutter sine handelsforbindelser til landet, samt ved å forsterke økonomiske sanksjoner som kan ramme iranske myndigheter, deres familier og støttespillere. Vi ber om at Storting og regjering forsterker arbeidet for å støtte opposisjonen i Iran, praktisk og økonomisk, og å styrke hjelpen til dem som flykter fra landet, fortsetter han.

Kritiske tekster

Lyrikeren og rapperen er en av de mest kjente kunstnerne som har blitt utsatt for forfølgelse i Iran de siste årene.

Salehi ble også arrestert, og siden løslatt, for sine regimekritiske tekster i 2021. Det har derimot ikke stoppet ham fra å fortsette å publisere musikk og videoer hvor han gir uttrykk for sin motstand mot myndighetene.

En lang liste med overgrep

Opprørene i Iran etter at Jina Masha Amini døde i politiets varetekt, ble møtt av massive overgrep og undertrykkelse fra regjeringen.

Den islamske republikken har siden demonstrasjonene startet utsatt hundrevis av aktivister, forfattere, kunstnere og journalister for trakassering, kidnappinger og arrestasjoner. Mange er truet med at slektninger vil bli drept. Mange er blitt torturert. De som allerede var fengslet har fått dårligere soningsforhold.

Norsk PENs komité for fengslede forfattere aksjonerer for fengslede forfattere, journalister, kunstnere og andre som er forfulgt og fengslet for sine ytringer, og protesterer overfor myndighetene i de aktuelle landene. Komiteen er en del av PEN Internationals Writers in Prison Committee (WiPC), og i tett samarbeid med de nordiske PEN-sentrene

DEL SAKEN PÅ: