Skuffende tap for Assange og ytringsfriheten i retten
I går fikk USA medhold i fem av punktene sine. Norsk PEN fulgte rettshøringen, og er svært skuffet over utfallet.
Som følge av USAs anke etter kjennelsen dommer Vanessa Baraitser kom med i januar, begynte ankeprosessen i britisk høyesterett i går. Rettsmøte fokuserte på Julian Assange’s mentale helse og faren for at han skal ta sitt eget liv, og hvorvidt det er grunn nok til å nekte utlevering.
Men Assange tapte kampen om å stanse USAs forsøk på å utvide ankesaken mot ham.
– Det er svært skuffende. Det er et tap for Assange og et tap for ytringsfriheten. Vi snakker om en publisist som risikerer 175 års fengsel for å dokumentere fakta om krigsforbrytelser. At dommeren ga medhold i hele fem punkter viser nivået av urett i denne saken, sa Rune Ottosen, leder av Norsk PENs Varslerutvalg, etter høringen.
Høringen foregikk i London, med digital video-overføring for presse. – Assange er klinisk deprimert, og det var tydelig at det var en svært nedbrutt person som satt på tiltalebenken, påpekte Ottosen.
Som forventet prøvde USAs advokater å undergrave et ekspertvitne som tidligere har konkludert at Assange sin selvmordsfare var overveiende. En av dem, advokat Clair Dobbin, anklaget psykiatri-eksperten Michael Kopelman for å ha villedet retten. Dommeren vektla dette argumentet – at opplysninger om hans forlovede Stella Morris og barn ble tilbakeholdt av Kopelman – og erklærte at dette svekket tilliten til Kopelmans rapport.
Retten vedtok at det blir full behandling av anken i et to-dagers rettsmøte 27. og 28. oktober 2021. – Spørsmålet om presedens er viktig. Britisk rett har tidligere nektet å utlevere Augusto Pinochet til spansk domstol, til tross for at han var siktet for tortur og grove menneskerettighetsbrudd. Uansett er det ikke ytringsfriheten som seirer, og det er heller ikke bakteppet for at han ikke utleveres. Det i seg selv er både oppsiktsvekkende og skuffende, avslutter Ottosen.
Norsk PEN vil fortsette å kjempe for Julian Assange.
Rune Ottosen sitt referat fra rettshøringen, 11 august 2021:
Resultatet av rettshøringen om ankesaken om utlevering av Julian Assange er at det blir full behandling av anken i et to-dagers rettsmøte 27. og 28. oktober. Rettsmøtet i dag begrenset seg til å behandle spørsmålet og selvmordsfaren, og om det er grunn nok til å nekte utlevering. Det betyr at den nye utviklingen i saken etter forrige rettsrunde i januar ikke ble behandlet. Det gjelder først og fremst det faktum at USAs sak mot Julian Assange er blitt kraftig svekket etter at et av deres hovedvitner, Sigurdur Ingi Thordarson, i et intervju med den islandske avisen Stundin har innrømmet å ha løyet om påstander om at Assange har bedt ham om å “hacke” datamaskiner og politikeres mobiltelefoner. Det viktige, prinsipielle spørsmålet for Norsk PEN, at en publisist risikerer 175 års fengsel for å dokumentere fakta om krigsforbrytelser i Irak og Afghanistan i 2010, blir ikke behandlet i dag og heller ikke når ankesaken skal opp for retten 27. og 28. oktober.
Det betyr at det fortsatt er mulig for USA å få medhold i sin anke vedrørende dommen fra rettssaken i januar, da dommeren sa at faren for selvmord gjør at han ikke skal utleveres. Som ventet prøvde USAs advokater la stor vekt på at professor Kopelman, som i sin rapport konkluderte med at selvmordsfaren var stor, hadde holdt tilbake opplysninger fra sin ekspertrapport om at Assange hadde innledet et forhold med Stella Morris og fått barn med henne mens han satt i asyl i den ecuadorianske ambassaden. USAs advokater mente at dette var viktig informasjon som tilsa at selvmordsfaren var mindre siden han hadde en familie å ta hensyn til. Assanges forsvarere sa på sin side at dette var behandlet av dommer Barrister i forrige rettsrunde, og at det ikke hadde betydning for hennes konklusjon. Dommer Barrister aksepterte Kopelmans argument om at opplysninger om Assanges familieforhold ble holdt tilbake for å beskyttet privatlivet og sikkerheten til Stella Morris og barna. Dommeren i dagens høring la vekt på at det var alvorlig å holde dette tilbake, og støttet USAs argumenter om at dette var egnet til å svekke tilliten til Kopelmans rapport. Spørsmålet er om Kopelmans konklusjon om selvmordsfare kommer til å stå helt sentralt i ankebehandlingen 27.-28. oktober. Vi får håpe at argumentene mot utlevering blir stående etter rettsrunden i oktober, men sikre kan vi ikke være. Så det gjelder å holde ved like oppmerksomheten rundt sakens realiteter.
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Siri Berge Engerud,
Kommunikasjonsrådgiver, Norsk PEN
siri@norskpen.no