OL i Beijing bak fasaden
Under OL i Beijing følger millioner av mennesker over hele verden, inkludert politikere og statsoverhoder, med på vinterlekene. Samtidig som folk heier på sine helter, sitter tusenvis av frie ytrere fengslet, og millioner av uigurere, tibetanere og andre kinesere blir diskriminert og forfulgt.
Ilham Tohti
Ilham Tohti er en profilert menneskerettighetsforkjemper i Kina. Han har promotert uigurenes rettigheter og arbeidet for samarbeid og forsoning mellom Kinas majoritetsbefolkning og uigurene, blant annet ved å opprette nettstedet uighurbiz.net i 2006.
I januar 2014 ble han imidlertid arrestert, og senere dømt og fengslet på livstid, anklaget for «separatisme». Familien har ikke hørt fra ham siden 2017. I 2020 utnevnte Norsk PEN Ilham Tohti til æresmedlem i Norsk PEN.
Norsk PEN krever at Ilham Tohti frifinnes og løslates umiddelbart.
Gui Minhai
17. oktober 2015 ble den svensk-kinesiske bokhandleren og forleggeren Gui Minhai kidnappet av kinesiske agenter på et feriested i Thailand. Han var en av fem bokhandlere som ble bortført til Kina fordi de spesialiserte seg på å utgi bøker med kritikk av det kinesiske lederskapet.
I 2020 ble han dømt til 10 års fengsel i Kina for å ha formidlet hemmelige dokumenter til utlandet. I løpet av Guis fangenskap i Kina er han flere ganger blitt fremført på statlig kinesisk TV med «tilståelser», kritikk av svenske myndigheter og opplysninger om at han har frasagt seg sitt svenske statsborgerskap. Slike offentlige innrømmelser skjer vanligvis under press i Kina.
Da han i en periode i 2018 var i «husarrest» i hjembyen Ningbo, ble han fulgt av to svenske diplomater for å få nødvendig legehjelp i Beijing. Underveis ble toget bordet av kinesisk politi som igjen arresterte ham. Gui Minhai-affæren er en betent diplomatisk sak i forholdet mellom Sverige og Kina.
Saken er ikke bare et typisk eksempel på Kinas hardkjør mot egne dissidenter. Her dreier det seg også om en utenlandsk statsborger som ble bortført i et fremmed land og brakt til Kina. Det viser at Kinas mangel på respekt for universale menneskerettigheter er grenseløs.
Norsk PEN krever at Gui Minhai frifinnes og løslates umiddelbart.
Kunchok Tsephel Gopey Tsang
Den tibetanske forfatteren Kunchok Tsephel Gopey Tsang ble dømt til 15 års fengsel i 2009, anklaget for å ha lekket statshemmeligheter. Dommen ble avsagt etter en lukket høring. Rapporter tyder på at han har pådratt seg alvorlige medisinske problemer under soningen.
Den tibetanske fangens «egentlige forbrytelser» er sannsynligvis hans innsats for å fremme tibetansk språk og kultur, noe kinesiske myndigheter ofte betrakter som ulovlig oppfordring til separatisme.
Kunchok Tsephel Gopey Tsang, som er fra den tibetanske delen av Gansu-provinsen i Kina, forlot landet i 1989 for å studere tibetansk språk i Nord-India. Da han vendte tilbake til Folkerepublikken Kina i 1994, ble han umiddelbart fengslet og torturert. Først etter to måneder ble han sluppet fri uten å ha blitt tiltalt for noen forbrytelse.
Senere på 1990-tallet fortsatte han språkutdannelsen i engelsk og mandarin ved universiteter i Beijing og i Ganzu. I 2004 etablerte han, sammen med den kjente tibetanske poeten Kyabchen Dedrol, nettstedet Choemei (Lampen), det første i sitt slag i Kina som spesialiserte seg på tibetansk litteratur. Dette nettstedet har vært under konstant overvåking fra kinesisk politi, og har vært stengt av myndighetene gjentatte ganger.
Norsk PEN ser på fengslingen av Kunchok Tsephel Gopey Tsang som et klart brudd på retten til frie ytringer, og krever at han må frifinnes og løslates umiddelbart.
Zhang Zhan
Grasrotjournalisten og tidligere advokat Zhang Zhan var blant de aller første til å rapportere usensurerte nyheter om det nyoppståtte koronaviruset i Wuhan i februar 2020. Kinesiske myndigheter brukte sterke virkemidler for å legge lokk på all informasjon om viruset, og Zhang Zhan rapporterte blant annet om arrestasjoner av uavhengige journalister og trakassering av familiemedlemmene deres.
I mai 2020 ble Zhang arrestert, og hun ble den første grasrotjournalisten som ble dømt til fengsel for å ha delt informasjon fra krisehåndteringen i Wuhan myndighetene ønsket å holde skjult. Hun ble dømt til fire års fengsel, og gikk til sultestreik i fengselet i protest mot mangelen på ytringsfrihet i Kina.
Hun har blitt utsatt for tortur, blant annet holdt i håndjern og fotlenker døgnet rundt i månedsvis, og var høsten 2021 på sykehus på grunn av alvorlig underernæring. Advokaten og familien til Zhang er svært bekymret for hennes helsetilstand som stadig forverres, og er redd hun vil dø i fengselet.
Norsk PEN ser på fengslingen av Zhang Zhan som et klart brudd på retten til ytringsfrihet og ber om at hun må løslates umiddelbart.
Yang Hengjun
Yang Hengjun er en kinesisk-australsk forfatter og blogger, kjent for sin pro-demokratiske og frittalende kritikk av Kina. Siden 2019 har han sittet fengslet under anklager om spionasje, anklager han selv avviser blankt.
I mai 2021 ble det avholdt en lukket høring. Yang risikerer dødsstraff om han blir funnet skyldig. Dommen er ennå ikke avsagt, men rundt 99% av kinesiske rettssaker ender i domfellelse. Verken Yang selv eller australske myndigheter har fått vite detaljene i anklagene mot ham.
Yang har blitt avhørt over 300 ganger, og utsatt for tortur i fengselet. Familien og støttespillere er svært bekymret for Yangs helse etter å ha vært fengslet i tre år, og samtidig blitt nektet nødvendig legehjelp. De frykter han vil kunne dø i fangenskap, lik andre politiske fanger som Liu Xiaobo.
Fengslingen av Yang Hengjun er et brudd på ytringsfriheten, og Norsk PEN krever at han må løslates umiddelbart.