Til de som kjemper for pressefrihet, og til de som ofret livet for pressefriheten
I dag, på Verdens pressefrihetsdag, hedrer Norsk PEN de 212 personene som i Norge mistet livet sitt fordi de publiserte illegale aviser under andre verdenskrig. Av de 212 personene ble 62 henrettet.
Sammen med Den norske UNESCO-kommisjonen og Norsk Presseforbund, la Norsk PEN ned en krans ved minnesmerket for den illegale pressen, som står i Hydroparken i Oslo, i deres minne.
Frihet og demokrati er uløselig knyttet til en fri presse. La oss verne om det frie ord, lyder inskripsjonen i skulpturen som er laget av Skule Waksvik. Disse ordene blir stadig viktigere.
– Pressefrihetssituasjonen i Europa, og globalt, er bekymringsverdig. Pandemien har ført til ytterligere angrep på pressefriheten, også i Norges nærområder, sier Hege Newth, daglig leder i Norsk PEN.
Hemmelige aviser var et svært viktig våpen i motstandsbevegelsen under nazi-okkupasjonen av Norge. Men presse utenfor nazistenes kontroll var strengt forbudt, og dødsstraff ble praktisert for de som drev med «ulovlig propaganda».
– Vi må ikke glemme historien vår. Det er ikke mange tiår siden pressefriheten sto svakt i vårt eget land. Det viser hvor skjør friheten kan være, og hvor viktig det er at vi fortsetter å kjempe for fri presse, både i Norge og globalt, fortsatte Newth.
I dag markeres også 30-årsjubileet til Verdens pressefrihetsdag, som ble opprettet 3. mai 1991 i Windhoek, Namibia for å minnes Windhoek-erklæringen, vedtatt av UNESCOs generalkonferanse for å fremme pressefrihet i Afrika.
For eventuelle spørsmål, ta kontakt med Siri Berge Engerud, Norsk PENs kommunikasjonsrådgiver, siri@norskpen.no