To år med Talibanregime – to år uten ytringsfrihet
Da Taliban rykket inn i Kabul for to år siden, lovet de å respektere både ytringsfrihet og kvinners rettigheter. To års erfaringer forteller en annen historie.
Skrevet av Norsk PENs Afghanistan-utvalg
Mediesektoren er sterkt svekket. Mange medier er stengt av Taliban, andre på grunn av manglende internasjonal støtte. Minst 80 prosent av de kvinnelige journalistene og om lag halvparten av de mannlige er ute av yrket. De gjenværende kvinnene blir pålagt å skjule ansiktene sine og må i stor grad arbeide hjemmefra. Talibanstyrte etterretningsgrupper oppsøker redaksjoner og gir beskjed om hva som er akseptabelt. Tilgangen til informasjon er svært dårlig. Dette, parallelt med trusler, samt mishandling og fengsling av journalister, har ført til omfattende selvsensur.
Jenters og kvinners rettigheter har blitt kraftig innskrenket de siste to årene. Jenter nektes fortsatt skolegang utover 6. klasse, og kvinner er utestengt fra de fleste arbeidsplasser. Musikere og kunstnere flykter eller går arbeidsledige, og kunstneriske aktiviteter må skje bak lukkede dører.
I denne fryktkulturen opplever Afghanistan en storstilt hjerneflukt, mens de som ennå tør å utfordre makten i hjemlandet, løper en stor risiko. I forrige uke ble fem journalister fra medier som Killid, Salam Watandar og Ariana, samt en frilanser, fengslet. Nylig angrep Taliban et mediehus som drev kurs for unge journalister i Jalalabad. Slike handlinger undergraver den lille fliken av pressefrihet som ennå eksisterer.
Under forrige Taliban-regime ble mediene helt borte, og mangelen på ytringsfrihet var total. Den teknologiske situasjonen er annerledes nå. Noen medier er blitt hybride og ledes fra eksil, med reportere på bakken. De journalistene som ennå forsøker å informere, med fare for egne liv, fortjener vår fulle støtte.
Norsk PEN stiller seg solidarisk med alle som bidrar til å støtte kampen for ytringsfrihet og menneskerettigheter i Afghanistan.