Foto: Sviatlana Tsikhanouskaya med styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum.
Toårsmarkering for demokratiframstøt i Belarus
To år etter det tvilsomme gjenvalget av Aliaksandr Lukašenka fortsetter undertrykkelsen i Belarus. I mellomtiden bygger den belarussiske demokratibevegelsen opp sivilsamfunnet i eksil.
Denne uken markerer PEN-bevegelsen toårsdagen for forsøket på demokratisk endring i Belarus. I følge den belarussiske opposisjonen var Sviatlana Tsikhanouskaya valgets vinner.
– Vår strategi er å slite ut regimet så mye som mulig, sa Tsikhanouskaya da Norsk PEN møtte henne i Oslo i våres.
– Vi må holde sivilsamfunnet sterkt og virksomt, støtte media, kultursektoren og organisasjonslivet, sa hun i mai.
Etter Russlands invasjon av Ukraina har den autoritære presidenten Lukašenka intensivert sin jakt på motstemmer i Belarus. For øyeblikket er det over 1200 politiske fanger i landet. Mange opposisjonsledere har fått over 10 år i fengsel, i følge den ledende Minst-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Viasna. Særlig fredsdemonstranter har blitt hardt behandlet.
Som den 20 år gamle studenten Danuta Pyarednya, som fikk seks og et halvt års fengsel for å ha delt et innlegg mot krigen i sosiale medier. Filosofen, skribenten og TV-mannen Uladzimir Mackievic fikk fem års fengsel for å skulle danne en ekstremistorganisasjon og fornærme presidenten i kjølvannet av fredelige antikrigsdemonstrasjoner.
Lovverket mot ytringsfrihet og forsamlingsfrihet har blitt strammet kraftig inn det siste året. PEN Belarus er en av mange opposisjonelle som måtte flykte etter invasjonen av Ukraina. Høyesterett i landet fastslo at PEN-organisasjonen måtte avvikles. Fra eksil fortsetter de å dokumentere overgrep mot kultursektoren. En ny rapport fra PEN Belarus i juli slår fast at 699 kulturpersonligheter har blitt utsatt for overgrep, i alt fra raid i bokhandlere, vilkårlig fengsling og påstander om landsforræderi. For øyeblikket er 29 journalister fengslet for sitt virke.
Norsk PEN følger situasjonen i Belarus, og har tett kontakt med PEN Belarus i eksil. To år etter forsøket på demokrati i Belarus støtter vi opposisjonens arbeid for ytringsfrihet og demokrati i Europa.
Se vårt intervju med Hanna Komar fra mars i år. Hun er medlem av PEN Belarus og vinner av Den norske forfatterforenings ytringsfrihetspris.
Da den belarussiske opposisjonen var i Norge, minnet de om båndet mellom de autoritære regimene i Belarus og Russland.
– Lukašenka og Putin må havne i samme rettssal. Belarus og Ukraina er på samme side, og Lukasjenko og Putin er på samme side. På denne måten får vi skilt mellom Belarus og Lukasjenko, sa Franak Viacorka, Tsikhanouskayas utenrikspolitiske rådgiver.
– Den store forskjellen [mellom Belarus og Ukraina] er at Ukraina har en regjering på folkets side. I Belarus har vi en medløper til Russland, sa Franak.