Trippel diskriminering: Livet som kvinne, kurder og journalist i Tyrkia
Kampen for kvinners rettigheter tar mange former. For de uredde kvinnene bak nyhetsbyrået Jin News i Tyrkia er målet å kommunisere kvinners utfordringer, prestasjoner og kamp for frihet. – Vi skriver den kollektive og uskrevne historien om kvinnenes motstand, sier redaktøren i Jin News, Ayşe Güney.
Intervju med Ayşe Güney, redaktør i Jin News. Les hele intervjuet her.
Jin News ble grunnlagt i 2017 basert på slagordet “På veien til sannhet, med en kvinnes penn.” Byrået ble opprettet som følge av nedleggelsen av JINHA – et av flere mediehus som tyrkiske myndigheter stengte i 2016.
– Som kvinne, kurder og journalist opplever jeg at jeg blir diskriminert på tre nivåer. Derfor er frihet, mer enn noe annet, viktig for meg. Jeg ønsket å delta mer aktivt i kvinnekampen, og det var det som brakte meg til Jin News, sier Güney.
36 personer jobber i nyhetsbyrået, men inkludert frivillige korrespondenter over hele landet er tallet nærmere 70 personer. Jin News er det eneste nyhetsbyrået i Tyrkia med kun kvinnelige ansatte og frivillige. Nyhetene publiseres på kurdisk (både kurmanji og kirmancki), tyrkisk og engelsk, med fokus på temaer som arbeidskraft, økonomi, samfunn, politikk, kultur og kunst, vitenskap og sport fra et feministiske perspektiv.
– Vi rapporterer ikke bare om volden og undertrykkelsen av kvinner, men forteller også om kvinners liv og kamp. Vi fremmer kvinners suksesshistorier. Vi spør kvinner om deres meninger om økonomi, ytringsfrihet og makt, og vi gir dem en stemme, forteller Güney. Gravejournalistikken deres har ført til en rekke avsløringer. Blant annet har de avdekket flere saker om voldtekt av barn og kvinner, som har ført til at sakene har endt i retten.
Mye motstand
Nyhetsbyrået verdsetter leserne sine svært høyt, og ønsker å bygge bro mellom dem og omverdenen. De vektlegger kontakten med kurdiske kvinner og kvinner fra Midtøsten, som ellers opplever mye diskriminering i Tyrkia.
Men kvinnekampen kommer ikke uten reaksjoner og sanksjoner – fra flere hold. I 2021 blokkerte tyrkiske myndigheter tilgangen til byråets nettside 21 ganger. I januar 2022 utstedte presidenten et rundskriv om media, som praktisk talt legaliserte sensur. Samtidig er faren for å bli arrestert alltid stor. – Man kan trygt si at vi ikke har en eneste journalistkollega som ikke har en sak mot seg. Vi blir varetektsfengslet på grunn av nyhetene vi dekker, sier Güney. – Siktelsene som går igjen, er «medlemskap i en terrororganisasjon» og «spredning av propaganda for en terrororganisasjon».
I tillegg får de sterke reaksjoner fra enkeltindivider og samfunnet for øvrig. Güney forteller at trakassering og undertrykkelse har blitt rutine. – Vi mottar trusler om arrestasjon, død og voldtekt. Å være kvinne er ‘vanskelig i seg selv, men å være kvinnelig journalist er enda vanskeligere. Vi er under kontinuerlig angrep. Et angrep som har som mål å undertrykke sannheten, sier hun.
Klar visjon for fremtiden
På kort tid har nyhetsbyrået fått et godt fotfeste i det tyrkiske samfunnet. Og selv om det er lett å miste motet, har kvinnene i Jin News en klar visjon for fremtiden.
– Vårt ønske i 2022 er å leve i et demokratisk system der kvinner ikke blir drept og hvor fred råder. Vi ønsker å rapportere om suksesshistoriene og kvinnenes latter.
Hun understreker at det kreves en enorm felles innsats for å realisere målene og håpene for fremtiden. Men realismen går ikke på bekostning av håpet. – Selvfølgelig er vi håpefulle! Vi deltar i denne kampen fordi vi er håpefulle. [..] Kvinners kamp mot den patriarkalske tankegangen, vold, trakassering, voldtekt og brudd på rettigheter skaper nye muligheter og håp for kvinner.
Les også artikkelen Jin News Agency: “On the path to truth with a woman’s pen”, skrevet i forbindelse med Norsk PENs Turkey Indictment Project.