Tyrkia-nytt fra Norsk PEN
Tyrkia-nytt fra mars 2017: Jagland advarer Erdogan, heksejakt mot parlamentarikere, Sanar Yurdatapan dømt og President Erdogan mer og mer fornærmet
Jagland advarer Erdogan og det sivile samfunn følger med
I en uttalelse etter et møte med justisminister Bekir Bozdag i Strasbourg tidligere denne måneden, sa Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland at han hadde bedt den tyrkiske forfatningsdomstolen om å behandle søknader fra arresterte journalister og politikere meget nøye, slik at de ikke også måtte behandles i den europeiske menneskerettighetsdomstolen som eventuelt ville kunne overprøve tyrkisk rett.
Tyrkiske medier har meldt at det ble tydelig gitt uttrykk for Europarådets “ubehag” med tyrkiske domstoler. Dette ifølge justisministeren selv.
Venezia-kommisjonen, det rådgivende organ for konstitusjonelle saker i Europarådet, har utarbeidet en ny rapport etter et besøk i Tyrkia. Rapporten hevder at Tyrkia er «på vei til enevelde» og at landet «mangler alle nødvendige mekanismer for å hindre et autoritært regime.»
Overvåkingskommisjonen oppnevnt av Europarådets parlamentarikerforsamling har også besluttet å sette Tyrkia under politisk og juridisk overvåking igjen, den samme status landet hadde i en periode fram til 2004. Den oppgitte årsaken er at Tyrkias demokratiske institusjoner ikke fungerer i henhold til europeiske standarder.
Samtidig har Utenriksdepartementet i USA lansert sin årlige menneskerettighetsrapport. Rapporten fokuserer på Tyrkia over hele 75 sider, og peker særlig på problemene med rettferdige rettssaker og ytringsfrihet.
I tillegg har representanter fra seks internasjonale ytringsfrihetsorganisasjoner (blant disse var PEN International) foretatt observasjonsreiser i Tyrkia mellom 27. februar til 2. mars 2017. Etter besøkene er det blitt påpekt at demokratiet er truet i Tyrkia, særlig på grunn av rettighetsbrudd overfor journalister.
Regjeringen gir selv tillatelse til valgkamp fra opposisjonen
Et høyere valgråd i Tyrkia har nå evaluert protestene fra frivillige organisasjoner (NGOer) mot forbudet mot å drive valgkamp rettet mot den kommende folkeavstemmingen 16. april. Forbudet gjelder alle, med unntak av visse politiske partier (men ikke det kurdiske – HDP). Rådet har nå gitt distriktsguvernørene fullmakt til å gi tillatelse til motdemonstrasjoner, men disse er direkte tilknyttet regjerende myndigheter og altså president Erdogan.
Heksejakt mot parlamentarikere i det kurdiske partiet HDP
Leyla Zana, parlamentariker i Folkets demokratiske parti (HDP) er siktet og står overfor en strafferamme på opptil 21 år. Hun er anklaget for ”medlemskap i en væpnet terroristorganisasjon», for å «delta i ulovlige møter og demonstrasjoner» og for å “lovprise kriminalitet og kriminelle.» Tiltalen, utarbeidet av Diyarbakırs femte “High Criminal Court”, antyder at en “seierssikker håndbevegelse fra Zana”, da hun ankom “Democratic Society Congress” (DTK) for å holde en tale på kvinnedagen 8 mars, er tilstrekkelig bevis.
En annen rettsinstans har dømt journalisten og maleren Zehra Doğan til 2 år, 9 måneder og 22 dager fengsel på grunn av hennes omtale av ytringer (på en vegg) gjort av et 10 år gammelt barn.
Sanar Yurdatapan dømt
Dommen mot Norsk PENs mangeårige kollega, musikeren og ytringsfrihetsforkjemperen Sanar Yurdatapan, som ble dømt for å delta som en av flere frivillige redaktører i solidaritetskampanjen for avisen Özgür Gündem, er nå blitt offentliggjort. Yurdatapan ble dømt til 1 år og 3 måneder betinget fengsel for “å drive propaganda for en [ulovlig] organisasjon”, samt en bot på 1590 Euro for «publisering og distribusjon av publikasjoner fra [ulovlige] organisasjoner».
Yurdatapan er også en av flere som, i en kort video med tittelen “Ja? Nei? Hvorfor?”, forsøker å forklare folk innholdet i de konstitusjonelle endringene det skal stemmes over, og de konsekvensene det vil kunne få dersom Erdogans syn vinner frem. Du kan se videoen på denne lenken:
https://youtu.be/sicnjX5Aiis
President Erdogan – mer og mer fornærmet
Ifølge en rapport utarbeidet av Professor Dr. Yaman Akdeniz og Assisterende Prof. Dr. Kerem Altıparmak for “Human Rights Common Platform” (IHOP) vedrørende søksmål for å ha fornærmet president Erdogan, har 2673 søksmål for denne “forbrytelsen” – å fornærme presidenten – blitt registrert i løpet av de siste seks årene. Bare 280 av disse søksmålene har resultert i frifinnelse.
Dette er en redigert utgave på norsk av de siste tre nyhetsbrevene fra vår tyrkiske samarbeidspartner Initiative for Freedom of Expression som sender ut ukentlige “Freedom of Expression Bulletin”. Frem til folkeavstemningen i Tyrkia i april sender vi, med jevne mellomrom. ut en redigert utgave på norsk av disse nyhetsbrevene.
The Initiative for Freedom of Expression har kartlagt pågående rettssaker mot skribenter, journalister og andre frie ytrere i databasen Current Trial Library.
Vi anbefaler også en rundtur i deres Museum of Crimes of Thought.
Nærmere informasjon om enkeltsaker:
Freedom of Expression Weekly Bulletin/Düşünce Suçuna, epost: dusunthink@gmail.com