Tyrkianytt nr. 8, september 2017
Fengsling på grunn av ytringer på sosiale medier, Erdogan bruker Interpol mot opposisjonelle, flere journalister arrestert
Nr 8/september 2017
Dette er en redigert utgave på norsk av de siste nyhetsbrevene fra vår tyrkiske samarbeidspartner Initiative for Freedom of Expression som sender ut ukentlige “Freedom of Expression Bulletin”. Disse nyhetsbrevene vil fortsatt bli distribuert våre medlemmer, media, etc.
The Initiative for Freedom of Expression har kartlagt pågående rettssaker mot skribenter, journalister og andre frie ytrere i sin database Current Trial Library.
Nærmere informasjon om enkeltsaker: Freedom of Expression Weekly Bulletin/Düşünce Suçuna, epost: dusunthink@gmail.com.
Erdogan bruker Interpol mot opposisjonelle
Erdogan fortsetter jakten på reelle og innbilte motstandere med full styrke etter at han har sørget for å arrestere og/eller frata jobben fra nærmere 200.000 mennesker. Et siste middel er at han bruker Interpol for å arrestere tyrkisk-fødte statsborgere i andre land under påskudd av forbrytelser de skal ha gjort seg skyldig i for flere år siden. Ett eksempel er Dogan Akhanli, en forfatter som har kritisert Erdogans regime og dessuten har skrevet om deportasjonene og massakrene på armenerne i 1915 under merkelappen «folkemord», en karakteristikk som tidligere var forbudt i Tyrkia, men som er et sterkt angrepet standpunkt hos konservative tyrkere. Akhanli er tysk statsborger og ble arrestert av spansk politi mens han var på ferie i Spania.
I følge avisen Hürryet har Ankara avvist kritikken fra kansler Angela Merkel, som anklaget Tyrkia for å «misbruke» Interpol, og uttaler at den mistenkte ikke ble arrestert på bakgrunn av sitt journalistiske arbeid, men for et væpnet ran i 1984.
Köln-baserte Akhanlı, som har skrevet mye om menneskerettigheter i Tyrkia, ble arrestert 19. august mens han var på ferie i Granada.
Tyskland avviser tyrkisk forespørsel om å fryse Gülen-eiendeler
Tyskland har avvist en formell anmodning fra Tyrkia om å fryse eiendeler til medlemmer av nettverket til den amerikansk-islamske predikanten Fethullah Gülen, som påstås å stå bak det mislykkede kuppforsøket 15. juli 2016, ifølge det tyske tidsskriftet Der Spiegel.
Avvisningen vil sannsynligvis forverre det allerede anstrengte forholdet mellom de to NATO-allierte etter at kansler Angela Merkel sa at Tyskland burde reagere besluttsomt på Tyrkias fengsling av to tyske statsborgere basert på politiske anklager.
Uten å oppgi kilder, sa bladet at den tyrkiske regjeringen hadde bedt utenriksdepartementet i Berlin om å fryse eiendelene til personer som var knyttet til Gülen-bevegelsen i Tyskland. De vedla en liste med 80 navn. Den tyske regjeringen har avvist anmodningen og fortalte Ankara at det ikke var noe juridisk grunnlag for at Tysklands “økonomiske vakthund” – BaFin – skulle slå ned på Gülen-bevegelsen og dens sympatisører.
Utenriksdepartementet i Berlin har nektet å kommentere saken.
26 journalister arrestert i løpet av tre måneder
Contemporary Journalists Association (ÇGD) har lansert sin medierapport som dekker perioden april-mai 2017. Ifølge rapporten ble 39 medie-arbeidere satt i varetekt og 26 ble arrestert. Åtte nettsteder ble forbudt og 20 søksmål mot medie-arbeidere ble behandlet, hvorav 15 resulterte i fengselsstraffer. I løpet av ett år med unntakstilstand er 319 medie-arbeidere satt i varetekt ifølge rapporten. 103 av disse ble senere arrestert.
Flere hundre personer ble varetektsfengslet på grunn av ytringer på sosiale medier
I perioden 17. og 24. juli 2017 ble 2 697 innlegg på sosiale medier etterforsket. 151 av de identifiserte ble satt i varetekt. Disse er anklaget for å ha “utført terroristorganisasjonens propaganda, rost ulovlige organisasjoner og offentlig kunngjort tilknytning til terroristorganisasjoner, oppfordret folk til hat og fiendtlighet, fornærmet myndighetene, truet statens og sikkerhet i samfunnet og ytret hatefulle meninger.”
I følge Innenriksdepartementet 168 personer satt i varetekt i perioden 24.-31. juli. 2.619 innlegg ble etterforsket i denne perioden og anklagene er stort sett sammenfallende. Hele 921 personer ble varetektsfengslet. Tall for perioden 7-14 august viser at 2.703 kontoer på sosiale medier ble undersøkt. Av disse ble 1.264 “identifisert” og 152 personer ble satt i varetekt. Igjen er anklagene de samme.
Straffefrihet for drap etter kollisjon
Emrah Barlak kolliderte med en politipatruljebil 12. august 2012 og politimannen İmran Kahya skjøt og drepte ham i slåsskampen som fulgte. Høyesterett dømte İmran Kahya, som også såret fire andre personer, til 11 år, 8 måneder og 15 dager fengsel. Court of Appeals reverserte så dommen med begrunnelsen at saksøkte hadde utført drapet «innenfor grensene for selvforsvar» og utstedt en frikjennelse.
Free Journalists Initiative: 5 journalister arrestert i juli
Organisasjonen Free Journalists Initiative har offentliggjort sin rapport om rettighetsbrudd i juli. Ifølge rapporten ble 25 journalister satt i varetekt og fem journalister ble arrestert i forrige måned. Ni arresterte journalister ble løslatt, mens 171 journalister fortsatt er i fengsel. Det ble gjennomført rettsaker mot 41 journalister i denne månedsperioden. Tre journalister ble dømt til totalt 9 år, 10 måneder og 7 dagers fengsel.
Human Rights Watch: Forsvinninger i Ankara må undersøkes
Human Rights Watch (HRW) har sendt et brev til justisminister Abdulhamit Gül, og bedt om at «tyrkiske myndigheter snarest må starte undersøkelser i forbindelse med en rekke kidnappingssaker og forsvinninger i Ankara siden mars 2017. Dette gjelder minst fire tilfeller.» HRWs direktør for Europa og Midtøsten, Hugh Williamson, har uttalt: «Det er troverdige grunner som får oss til å tro at det er snakk om mennesker som er blitt ofre for tvungen forsvinning gjennomført av myndighetene. En av de savnede personene ble identifisert etter å ha blitt arrestert av politiet 42 dager etter at vedkommende hadde “forsvunnet”. Minst tre andre personer er blitt kidnappet under lignende forhold.
Personen som ble identifisert etter å ha blitt, var en tidligere lærer, Önder Asan.
HRW sier videre: «I tilfeller av forsvinninger, som startet i mars 2017, viser det seg at de tre andre menneskene bærer sterke likhetstrekk med Asan. Disse er Turgut Capan, Mustafa Özben og Cemil Koçak. Alle tre er lærere og var offentlige ansatte som ble avskjediget i forbindelse med unntakstilstanden.»
11 Beşiktaş-fans arresterte etter demonstrasjon på fotballkamp
11 Beşiktaş-fans ble arrestert etter å ha vist fram et plakat under Super Cup-finalen i Samsun. Plakatens tekst var: «La Nuriye og Semih leve.» Påtalemyndighetene utstedte så en anklage mot 17 fotballfans på grunn av «propaganda for en terroristorganisasjon».
ISIS mistenkt i forvaring knivstakk politimann, påtalemyndighetene legger lokk på informasjon til media
En ISIS-mistenkt stakk en politibetjent i hjel i Istanbuls sikkerhetsdirektorat mens han befant seg i varetekt siktet for å delta i forberedelser av et terrorangrep. Istanbuls statsadvokat kunngjorde et såkalt “media blackout” når det gjaldt alle nyheter i sakens anledning. Forbudet mot intervjuer, kritikk og lignende skriftlige og visuelle innslag i sosiale medier og i publikasjoner er forbudt inntil nærmere undersøkelser er gjennomført.
Denne utgaven av Tyrkia-nytt har også bidrag fra Ragnar Næss, medlem av Norsk PENs Tyrkia-gruppe.
Oversatt fra engelsk og redigert av Carl Morten Iversen