Dette er heading til artikkel som kan være så lang man ønsker
PRESSEMELDING FRA NORSK PEN
Dato: 17. januar 2018
11. januar besluttet forfatningsdomstolen i Tyrkia at journalistene Mehmet Altan og Sahin Alpay satt i varetekt på feilaktig grunnlag og at fengslingen var et brudd på deres grunnleggende rettigheter. Domstolen besluttet derfor at Altan og Alpay skulle løslates umiddelbart. Samme dag trosset straffedomstoler i Istanbul avgjørelsen og nektet å frigi journalistene.
Straffedomstolene hevdet at dommen i forfatningsdomstolen var en «tilranelse av autoritet» og kunne derfor ikke aksepteres. Straffedomstolene uttalte videre at Altan og Alpay ville forbli i varetekt inntil avgjørelsen fra forfatningsdomstolen ble offentliggjort. Forfatningsdomstolen svarte kort tid etter via sin offisielle twitter-profil at dommen var tilgjengelige på deres hjemmeside og dermed offentliggjort.
Norsk PEN er sammen med PEN International og en rekke andre internasjonale ytringsfrihetsorganisasjoner bekymret over at de lokale straffedomstolene ikke følger forfatningsdomstolens beslutning. Løslatelsen av Altan og Alpay ville ha vært en historisk begivenhet som kunne ha gitt positive signaler om rettsstaten Tyrkia.
– Vi ønsker avgjørelsen i den tyrkiske forfatningsdomstolen velkommen, Altan og Alpay har vært fengslet i over ett år, kun for å ha utført sitt arbeid som journalister. Denne beslutningen utgjør en milepæl og er et viktig skritt for å forbedre presse- og ytringsfriheten i Tyrkia, sier William Nygaard, leder av Norsk PEN.
– Vi kritiserer imidlertid sterkt de lokale domstolene som nekter å følge beslutningen om å frigi journalistene, og vi ber dem om å iverksette forfatningsdomstolens dom umiddelbart. Dersom tyrkiske straffedomstoler ikke respekterer forfatningsdomstolen, vil det føre til en ytterligere forverring av Tyrkias konstitusjonelle krise og maktfordelingsprinsipp, fortsetter Nygaard.
Det var forventet at forfatningsdomstolens avgjørelse ville skape presedens for løslatelse av andre journalister i landet. I henhold til den tyrkiske forfatningens artikkel 153, trer alle forfatningsdomstolens avgjørelser i kraft umiddelbart og er bindende for lovgivende, utøvende og rettslige organer, herunder administrasjon og tjenestemenn.
For mer informasjon om saken mot Mehmet Altan og Sahin Alpay og andre aktuelle ytringsfrihets- og pressesaker, anbefaler vi den uavhengige, tyrkiske organisasjonen Bianet.
Nærmere informasjon:
Eugene Schoulgin, medlem av Norsk PENs Tyrkia-gruppe
Hege Newth, generalsekretær i Norsk PEN