Bekymringsmelding om pressefriheten på Filippinene
I anledning Pressefrihetens dag 3. mai ønsker pressefrihetsutvalget i Norsk PEN å uttrykke bekymring over bølgen av klager og rettslig skritt mot frie medier på Filippinene. Angrepene undergraver mulighetene for faktasjekk og samfunnskritiske reportasjer, og truer derfor pressefrihet og demokrati.
Den negative utviklingen bekreftes av at Filippinene har falt fra 127 plass i 2017 til 138 plass i 2021 på Reportere Uten Grensers pressefrihetsindeks. Vi er særlig bekymret for de mange og alvorlige angrepene mot Nobel fredsprisvinner Maria Ressa og mediehuset Rappler.
I forkant av valget 9. mai brukes lovverket til å true og forfølge Maria Ressa og Rappler fra å rapportere om maktmisbruk, overgrep, feil og mangler fra offentlige myndigheter.
– Statens utilslørte forsøk på å undertrykke Rapplers faktasjekk i valgkampen er et uakseptabelt forsøk på å frarøve publikum deres rett til presis informasjon som er livsnødvendig i valg, sier Hold the Line Coalition Steering Committee. Den består av 60 internasjonale kunst-, medie- og menneskerettighetsorganisasjoner dannet for å støtte Ressa og frie medie på Filippinene.
President Rodrigo Dutertes pastor Apolli Quiboloy og hans partnere er blant annet siktet for medvirkning til trafficking med barn. Han er ettersøkt av FBI for menneskehandel. Journalister som har rapportert om disse alvorlige mistankene er møtt med anklager om ærekrenkelser.
Quiboloy’s selskap Sonshine Media Network International (SMNI) har også angrepet uavhengige journalister og mediehus som har kritisert myndighetene. Selskapet fikk nylig tildelt TV-lisens av regjeringen.
Ressa er i tillegg navngitt som en av 17 reportere og medieledere og syv mediehus i en ærekrenkelsessak reist av energiminister Alfonso Cusi. Hvis myndighetene forfølger saken rettslig, risikerer de involverte lange fengselsstraffer.
Ressa er allerede dømt i en sak om ærekrenkelser og lever i konstant fare for å miste sin frihet i kampen for uavhengig journalistikk og et levende demokrati.
– Jeg kan ende i fengsel resten av livet. Fordi jeg nekter å stoppe jobben som journalist. Fordi Rappler holder stand og fortsetter å forsvare den offentlige sfæren, sa Ressa nylig i det amerikanske senatet.
Vennlig hilsen,
Annette Groth , Nina Kristiansen, Hege Ulstein, Siri Gedde-Dahl, Thomas D. Spence og Kjersti Løken Stavrum
Norsk PEN, pressefrihetsutvalget
Foto: Norsk PENs pressefrihetsutvalg møtte Filippinenes ambassadør 12. mai for å overlevere vårt bekymringsbrev. Fra venstre: Thomas D. Spence, Hege Ulstein, ambassadør Enrico T. Fos, Annette Groth og Nina Kristiansen.