– Støtt sivilsamfunnet fra Norge: Vi bygger opp et maktsentrum
Foto: Sviatlana Tsikhanouskaya med styreleder i Norsk PEN, Kjersti Løken Stavrum.
– Vår strategi er å slite ut regimet så mye som mulig.
Beskjeden fra Sviatlana Tsikhanouskaya var klar. Opposisjonslederen er i Norge for å samle støtte til sitt arbeid for demokrati i Belarus.
– Vi må holde sivilsamfunnet sterkt og virksomt, støtte media, kultursektoren og organisasjonslivet, sa Tsikhanouskaya.
– Vi bygger opp et maktsentrum, en alternativ stat, slo hun fast.
Norsk PEN møtte Tsikhanouskaya hos Den norske Helsingforskomité. Om lag femti representanter fra det norske sivilsamfunnet var til stede.
Opposisjonslederen mente Norge kan bidra med å velte diktaturet til Lukasjenko gjennom støtte til forfattere, oversettere, skribenter og journalister. Særlig de som er igjen i landet trenger økonomisk støtte, fortalte hun.
Tsikhanouskaya løftet også fram bloggere og borgerjournalister som en viktig del av den belarussiske demokratibevegelsen.
De seneste årene har mange belarussere flyktet til Ukraina. Nå har de flyktet videre til Polen, Litauen og Georgia.
– Det koster penger å jobbe fra utlandet. Journalister og sivilsamfunn trenger ressurser der de er, sa Franak Viacorka, Tsikhanouskayas seniorrådgiver.
Han trakk også fram hvor viktig det er å gi oppmerksomhet til belarussisk litteratur.
– Å oversette litteratur vil hjelpe oss veldig på lang sikt. Det vil hjelpe oss med den nasjonale identiteten, sa Viacorka, som også leder opposisjonens utenriksavdeling.
Associated Press’ overraskende intervju med den belarussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko fra i går ble også et tema på møtet med eksildelegasjonen.
Opposisjonslederen og hennes kolleger la vekt på at Aleksandr Lukasjenko ikke er en suveren statsleder.
– I alle svarene sine prøver han å overbevise omverdenen at han er en suveren statsleder. «Se på meg, jeg har soldater, et land». Men han lyver, mente Franak Viacorka.
– Lukasjenko kontrollerer ikke militæret. Han kontrollerer ikke informasjonsfæren, fordi alle mediene kopierer russisk propaganda. Han er redd for sanksjonene, og han klarer ikke å dra nytte av krigen.
– Han er så avhengig av Putin akkurat nå, men han prøver å finne en vei ut, sa Tsikhanouskayas rådgiver.
Intervjuet med Lukasjenko i går styrker opposisjonens tro på at Lukasjenko blir stadig mer isolert.
– Det var morsomt. Hver gang Lukasjenko er i trøbbel, ringer han internasjonal presse. Noen mediehus siterer uttalelsene til Lukasjenko som om de seriøse. Han er desperat, skjør og usikker, mener Hanna Liubakova, en annen rådgiver tilstede med Tsikhanouskaya i dag.
– Men vi ser at sanksjonene virker. Det vil tvinge dem til å se etter en vei ut, sa Liubakova.
Opposisjonslederen selv understreket at Lukasjenko fortsatt har et valg. Han kan samarbeide med det belarussiske sivilsamfunnet.
Til slutt tok den belarussiske opposisjonen opp veien videre etter krigen i Ukraina.
– Lukasjenko og Putin må havne i samme rettssal. Belarus og Ukraina er på samme side, og Lukasjenko og Putin er på samme side. På denne måten får vi skilt mellom Belarus og Lukasjenko, mente Franak
Tsikhanouskaya og hennes to rådgivere tok opp likheten mellom Belarus og Ukraina flere ganger i løpet av samtalen hos Den norske Helsingforskomite, hvor Belarus lenge har blitt styrt fra Kreml.
– Den store forskjellen er at Ukraina har en regjering på folkets side. I Belarus har vi en medløper til Russland, sa Franak.
I Intervjuet med Associated Press sa Lukasjenko at bruk av atomvåpen er «uakseptabelt». Senest i februar endret han grunnloven slik at det er lovlig med atomvåpen i Belarus. Lovendringen åpnet også opp for russisk utplassering av atomvåpen, ifølge russiske medier, sitert av Reuters.
Norsk PEN samarbeider med PEN Belarus i eksil og sikrer akutt økonomisk støtte til frie ytrere på flukt. I tillegg driver vi med forløpende informasjonsarbeid om situasjonen for belarussiske aktivister. Se vårt intervju med Hanna Komar fra mars år. Hun er medlem av PEN Belarus og vinner av Den norske forfatterforenings ytringsfrihetspris.