Program uke 3
Mandag 31. oktober
Carole Cadwalladr
Sted: Nedjma, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 18:00 – 21.00
En kritisk reportasje om en av Storbritannias rikeste menn, Arron Banks, sendte henne til rettssalen i tre år. Banks var Brexit-kampanjens viktigste donor, og det ble dokumentert bånd mellom Banks og russiske myndigheter. Rettssaken mot Carole Chadwalladr har blitt kalt et strategisk søksmål for å hindre offentlig debatt. Før sommeren ble hun frikjent, men strever med en milliongjeld i advokatutgifter.
Chadwalladr kommer Oslo for å fortelle oss hvordan vi kan stoppe lignende rettssaker mot journalister som følger pengene.
Arrangert av pressefrihetsutvalget i Norsk PEN.
Tirsdag 1. november
Boris Raonic
Sted: Nedjma, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 18:00
Krigen i Ukraina slår tungt inn på Balkan, og legger seg inn i allerede dype kløfter i området. Boris Raonics oppgave er å sørge for balansert nyhets- og kunnskapsformidling i et medielandskap med mye konflikt og gruppemotsetninger. For å ikke snakke om desinformasjonen fra et utall aktører, kanaler og sider av konfliktene i regionen. Da kommer det godt med at kringkastingssjefen Boris Raonic har bakgrunn fra freds- og demokratibevegelsen i Montenegro.
Raonic kommer til Oslo 1. november for å fortelle om arbeidet med å reformere det statlige TV- og radiokanalen RTCG i Montenegro. Kanalen har gått fra å være et politisk styrt organ til å være et fritt mediehus.
Arrangert av utvalget for Øst- og Sentral-Europa i Norsk PEN.
Onsdag 2. november
Krig, dokumentasjon og retten til informasjon
Sted: Nedjma, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 18:00
PEN Ukraina jobber hver dag med å dokumentere russiske overgrep i landet. Sammen med en rekke tunge kulturinstitusjoner lanserte PEN Ukraina utstillingen The War Is Not Over Yet denne sommeren. Maksym Sytnikov leder menneskerettighetsarbeidet i PEN Ukraina og er en av mange aktivister bak dokumentasjonsprosjektet. Han er utdannet statsviter, og har jobbet som skribent, produsent og oversetter for medieprosjektet Ukrainer.
Sytnikov kommer til Oslo 2. november for å presentere utstillingen på lerett, og diskutere dokumentasjon og journalistikk i krig.
I panelet:
- Maksym Sytnikov, PEN Ukraina
- Oleksandra Hrybenko, ukrainsk forsker på journalister og sikkerhet i krig
- Hege Moe Eriksen, utenriksjournalist NRK (ordstyrer)
Torsdag 3. november
«Sorry, det der er ikke morsomt lenger!»
Sted: Nedjma, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 18:00
For 10-20 år siden lo vi av ting som slett ikke er morsomt lenger. Hva skyldes denne utviklingen – og hvilken innvirkning har den på den skapende virksomheten? Har kunstnere, forfattere og komikere blitt forsiktigere med hva de skriver og sier? Sier produsenter, forlag og andre institusjoner oftere fra til utøvere hva de kan tillate seg og ikke? Er det en positiv utvikling eller virker den ødeleggende på ytringsklimaet?
- John Magnus Dahl er forsker ved Universitetet i Bergen og har skrevet doktorgrad om humor og innvandring. Han vil holde en kort innlending.
- Bahareh Badavi er manusforfatter, og står blant annet bak drama-komedien Norsk-ish.
- Yousef Hadaoui er en prisbelønnet komiker og skuespiller, blant annet fra serien “Svart humor” på NRK.
Samtaleleder Jørgen Strickert er satiriker, radiomaker og dramaturg ved Teater Innlandet.
Arrangert av utvalget for litteratur og kunst i Norsk PEN.
Fredag 4. november
Forestilling: Refusert av Tommy Sørbø
Med Lars Sørbø.
Sted: Wergeland, Litteraturhuset i Oslo
Tid: 19:00
TRYKK HER for å kjøpe billett.
Dramatiker: Tommy Sørbø
Instruktør: Peder Opstad
Skuespiller: Lars Sørbø
Komponist: Iver Bjurgren
Billetter: 200 kroner.