Foto: Khamkéo Vilaysing
Island: Farlig utvikling for pressefriheten
Islandsk politi etterforsker fire journalister etter at de avslørte ulovlig virksomhet i et av de største fiskeriselskapene i landet.
Den såkalte Samherji-saken skapte store overskrifter tilbake i 2019 da journalistene avdekket at Samherji, en av Islands største fiskeribedrifter, bedrev ulovlig aktiviteter i Namibia. Også norske DnB var en periode under etterforskning som følge av avsløringene. Nå har saken tatt en uventet vending. Politiet på Island har startet en formell etterforskning av journalistene bak avsløringene – Aðalsteinn Kjartansson, Arnar Þór Ingólfsson, Þórður Snær Júlíusson og Þóra Arnórsdóttir – for brudd på personvern i Samherji-saken. De er nå tiltalt i saken.
– Denne utviklingen, der politiet vender seg mot de gravende journalistene, er svært underlig og urovekkende, sier Kjersti Løken Stavrum, styreleder i Norsk PEN. – I vår del av verden tar vi for gitt at pressefriheten vernes og gravende journalistikk respekteres. Her er det grunn til å være på vakt og følge med på hva som skjer videre med de fire journalistene, sier hun.
En av de fire, Aðalsteinn Kjartansson, sa nylig til den islandske radiostasjonen Rás 2 at det største sjokket for ham personlig var at et samlet politi sto klar til å gå denne veien: – Å gjøre journalister til mistenkte sender en svært klar beskjed. Denne saken handler ikke om meg eller noen andre individuelle journalister. Den handler om hvilket samfunn vi ønsker å ha, sa han til radiostasjonen.
Journalistene avslørte blant annet at Samherji hadde en “gerilja-avdeling” som arbeidet for å sikre at journalister og andre ikke skrev negative omtaler om bedriften. Korrupsjonssaken ble fordømt av både Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir og finansminister Bjarni Benediktsson. Samherji publiserte i 2019 en offentlig unnskyldning, og flere personer i sentrale roller gikk av. Det har ikke blitt reist tvil om journalistikken i saken.
Siden Samherji-skandalen i 2019, har Island falt to plasser på pressefrihetsindeksen og har mistet fire poeng på Transparency Internationals Corruption Perceptions Index.
Reporters Without Borders skriver i pressefrihetsindeksen at «klimaet for journalister på Island blitt dårligere i flere år på grunn av en hardere relasjon mellom den politiske verden og media.»
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Siri Berge Engerud,
Kommunikasjonsrådgiver, Norsk PEN
siri@norskpen.no