Tyrkianytt – Nr. 4/april 2019
Fredsakademikere – rettsakene fortsetter
Antall akademikere som er blitt dømt for «å gjennomføre ulovlig organisasjonspropaganda» ved å signere et fredsopprop, var i midten av mars oppe i 156. I høringer holdt i midten av mars ble en professor dømt til to år og seks måneders fengsel.
Ytterligere ti akademikere ble dømt til fengsel fra ett år og tre måneder og opp til to år og seks måneder senere i samme måned. Dermed nådde antallet dømte akademikere 167. I slutten av mars ble ytterligere åtte dømt og i midten av april var totalt 180 akademikere dømt til fengselsstraffer for å ha undertegnet oppropet. Ytterligere informasjon og oversikt over rettssakene finnes på denne lenken.
For første gang i disse sakene har en dommer vært uenig i en dom og har uttalt: «For at en person skal kunne tiltales for “propaganda for en terrororganisasjon”, må organisasjonens metoder som involverer vold og trussel legitimeres, roses eller oppfordres. Ytringsfrihet gjelder ikke bare for informasjon og ideer som er velkomne, eller uttalelser som kan ignoreres fordi de kan sies å være ufarlige og ubetydelige, men det må også gjelde angrep, sjokkerende, forstyrrende eller diskriminerende ideer, noe som er et krav til mangfoldet, toleransen og åpenheten som danner grunnlaget for et demokratisk samfunn.”
Myndighetene trakasserte opposisjonskandidater før valget
Dager før lokalvalgene ble kandidater fra opposisjonspartiene kontinuerlig og målrettet truet av myndighetene, særlig av Erdoğans meningsfeller. Media som støtter myndighetene spredde negativ informasjon om kandidatene, såkalt ”tagging.» Navn, bilder og informasjon om kandidatene innhentet av regjeringen på 325 personer ble offentliggjort. Navn på slektninger av kandidatene ble også offentliggjort på en anklagende måte. Informasjon om hver enkelt kandidat ble offentliggjort når det gjaldt ulike aktiviteter, som for eksempel å besøke en slektning/venn som var blitt arrestert på grunn av ulovlig organisasjonsmedlemskap.
Özgür Gündem-eier Kemal Sancılı løslatt
Avisen Özgür Gündem eier, Kemal Sancılı, ble løslatt etter den siste høringen i saken mot avisens skribenter, forfattere og redaksjonelle styremedlemmer. Avisen ble tidligere stengt gjennom en juridisk resolusjon.
Etter frigivelsesdommen ble Sancılı sendt tilbake til fengselet da han måtte fullføre en annen fengselsdom. I forbindelse med søksmålet er avisens forfattere og redaksjonelle medlemmer, Filiz Koçali, Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay, Ragıp Zarakolu, sjef Zana (Bilir) Kaya, administrerende redaktør İnan Kızılkaya, forfatter Eren Keskin og styremedlem Bilge Aykut, i retten sammen med Sancılı, anklaget for å «forstyrre statens territoriale integritet», «å gjennomføre væpnet propaganda for en terrororganisasjon » og «etablere en ulovlig organisasjon for å begå lovbrudd.» Neste høring er planlagt til 3. juli 2019.
Freemuse: Unntakstilstanden stoppet kunstnerisk frihet i Tykia
Organisasjonen for ytringsfrihet for musikere, Freemuse, har rapportert om trykket og restriksjonene mot musikere over hele verden med tittelen «Status for kunstnerisk ytringsfrihet 2019.» Rapporten beskriver 673 episoder i 80 land i løpet av 2018, med stor vekt på Tyrkia.
Ifølge rapporten ble mer enn 30 kunstnere og kulturarbeidere arrestert i Tyrkia i fjor. Gjennom fengsling av ni artister i Tyrkia, plasserer landet seg blant de ledende, der mange artister blir rettsforfulgt og dømt til fengsel eller sensurert. Freemuse antyder at en rekke tvilsomme lovbestemmelser brukes i mange land for å hindre kunstnere i å uttrykke seg. Som eksempler på dette viser rapporten til at fire artister ble dømt til fengsel i Tyrkia for å ha ”fornærmet presidenten» og 13 kunstnere var i retten anklaget under den såkalte antiterrorlovgivningen. 10 av de 286 tilfellene av sensur innen musikk, visuell kunst, film, teater, litteratur og dans fra 60 land foregikk i Tyrkia. Vennligst klikk her for hele rapporten.
Protestforbud
Myndighetene i Muş, hvor Folkets Demokratiske Parti (HDP) protesterte mot de lokale valgresultatene, forbød alle møter, demonstrasjoner og pressemeldinger i femten dager etter valget. Beslutningen ble basert på «potensielt provoserende protester» og «potensiell konflikt med den offentlige orden». I Iddır, hvor HDP vant lokalvalget i henhold til uoffisielle resultater, ble det kunngjort et 15 dagers protestforbud.
Human Rights Watch: «Retten til en rettferdig rettssak er under press”
Human Rights Watch har undersøkt rettssakene som er igangsatt mot 168 advokater i Tyrkia de siste tre årene og har lansert en rapport med tittelen «Advokater og retten til forsvar er under press i Tyrkia.» Rapporten avslører at rettsmyndighetene trakk forbindelser mellom advokatene og deres klienters forbrytelser, og rettsforfulgte advokatene gjennom etterforskning, samt vilkårlige fengslinger og arrestasjoner.
HRW-direktør for Europa og Midt-Østen Hugh Williamson uttalte at erfaringene med Tyrkia avslører alvorlighetsgraden i situasjonen i dagens tyrkiske rettssystem og uttalt at denne situasjonen må bekymre alle – både i Tyrkia og i det internasjonale samfunnet. Man kan lese hele rapporten på denne lenken.
Den ”kriminelle” (!?) Ayşe Çelik er igjen i fengsel!
Konstitusjonsdomstolen fant ikke tid til å gjennomgå Ayse Celiks søknad i tide, suspensjonsperioden for straffefullføring ble avsluttet, og Ayse Celik er derfor blitt fengslet igjen. Ayşe Çelik ble dømt for å si «Barn dør, ikke vær stille» på et TV-show. Hun ble anklaget for «å utføre propaganda for en terrororganisasjon». 38 andre rettighetsforkjempere fra Istanbul, Ankara og Izmir erklærte at de skrev under på Ayşe Çeliks uttalelser, men bare Ayşe Çelik ble dømt og fengslet.
Dommen var basert på følgende spørsmål: «Det er åpenbart at PKK står bak volden, hvorfor nevnte du ikke det?” Hun ble altså ikke dømt for sine uttalelser, men for det hun ikke hadde sagt. Hennes dom ble suspendert to ganger fordi hun nettopp hadde fått barn. Men hennes søknad til Konstitusjonsdomstolen ble ikke vurdert i tide før suspensjonsperioden var avsluttet. Derfor måtte Ayşe Çelik i fengsel igjen, og hun måtte forlate sin halvannet år gamle datter.
Ayşe Çelik er faktisk fengslet på våre vegne. Fordi det var «fred» som var tiltalt gjennom Ayşe Çelik, og ytringsfriheten ble krenket. Ingen av oss er frie mens hun er i fengsel og borte fra datteren sin. Vi oppfordrer forfatningsdomstolen til å gjennomgå og avgjøre Ayşe Çeliks søknad. Les støtteuttalelsen på denne lenken (engelsk tekst følger etter den tyrkiske).
Retssaker mot 17 “ulydige sivile” som støtter fredsakademikerne
Rettssaker mot 17 personer er blitt gjennomført, inklusive talsperson Şanar Yurdatapan i “Initiative for Freedom of Expression. Disse 17 hadde uttalt at de støttet fredsakademikerne. Høringsplanen for de “ulydige sivile”, som er anklaget og der myndighetene krever fengsel på opptil fem år for «å gjennomføre ulovlig organisasjonspropaganda» finner du på denne lenken.
Tyrkia er rangert som nr. 157 i Journalister uten grensers oversikt over pressefrihet
Journalister uten grenser (RSF) lanserte nylig sin årlige World Press Freedom Index, og Tyrkia ble rangert som nr. 157 blant 180 land ( nr. 1 = størst pressefrihet), samme rangering som i fjor. “Rettssikkerhet er kun et svakt minne i “Det nye Tyrkia» der presidentens myndighet er overordnet alt. Tyrkia er verdens største fengsel for profesjonelle journalister. Å tilbringe mer enn ett år i varetekt før rettssaken starter er nå den nye normen, og lange fengselsstraffer er vanlige, i noen tilfeller livsvarig fengsel uten mulighet for løslatelse,» står det i rapporten. Les hele rapporten på denne lenken.
Høring i saken mot Özgür Gündems stedfortredende redaktører Fincancı, Önderoğlu og Nesin
Den tiende høringen i søksmålet mot Tyrkias menneskerettighetsstiftelse (TIHV) ved styreformann Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, Reportere Uten Grensers (RSF) Tyrkia- representant Erol Önderoğlu og forfatter Ahmet Nesin, tiltalt for «å gjennomføre propaganda for en terroristorganisasjon» gjennom deltagelse i aksjonen der de gikk inn som “stedfortredende redaktører» for avisen Özgür Gündem, ble nylig avholdt i Istanbul.
I sin forsvarstale under høringen uttalte Önderoğlu: «Dette søksmålet er et eksempel på presset mot menneskerettighetsforkjempere og journalister i Tyrkia, som har blitt svært omfattende. Et demokratisk samfunn kan ikke eksistere uten at mediene produserer arbeid uten å bli presset,” sa Önderoğlu videre. Neste høring av saken er planlagt 17. juli 2019. Les hele talen til Önderoğlu på denne lenken og styremedlem Ingeborg Sennesets rapport fra hele rettsaken her.
Konstitusjonsdomstolen: «Samtaler om ikkevoldelige møter kan ikke straffes”
Konstitusjonsdomstolen (AYM) har nå uttalt at en forbudt kunngjøring fra arrangørene av en demonstrasjon som ble arrangert i Ankara i 2015, var et brudd på retten til møter og demonstrasjoner. I uttalelsen ble det understreket at invitasjoner til ikke-voldelige møter ikke kan forbys.
Radiokanal straffet for å bruke ordet “Kurdistan”
Radio- og TV-bransjens øverste råd (RTÜK) har straffet kanalen Tele1 med en bot på to prosent av sitt reklameoverskudd og midlertidig stenging av sendinger to ganger. Grunnen til dette er at de har ha sendt en tale av formannen i People’s Democratic Party (HDP) – Sezai Temelli – som inkluderte ordet «Kurdistan» i talen. Straffen var basert på bestemmelsen om at publikasjoner og sendinger «ikke kan være imot eksistensen og uavhengigheten til Tyrkias regjering, og prinsippene og reformasjonene til Atatürk”, slik de er definert i artikkel 8 i loven.
Tyrkia-nytt er en redigert utgave på norsk av de siste nyhetene fra våre tyrkiske kontakter og samarbeidspartner, Initiative for Freedom of Expression, Bianet og dokuz8NEWS når ikke andre er kreditert. Tyrkianytt blir distribuert til våre medlemmer, samarbeidspartnere, media, etc. En oversikt over nyhetsbrevene fra Initiative for Freedom of Expression finnes her. Nærmere informasjon om enkeltsaker: Freedom of Expression Weekly Bulletin/Düşünce Suçuna, epost: dusunthink@gmail.com.
Redigert og oversatt fra engelsk av Carl Morten Iversen