Norsk PEN er 100 år

Den 20. oktober 1922 stiftet Johan Bojer Norsk PEN. Forfatteren og dramatikeren fra Orkanger hadde nettopp vendt tilbake fra et lengre opphold i Paris da han tok initiativ til “PEN-klubben”. Norsk PEN var lenge et uformelt samlingssted for journalister, forfattere og skribenter. Ikke før på 1990-tallet begynte Norsk PEN å operere som en sivilsamfunnsorganisasjon.

I en måned inviterte Norsk PEN til med fullt program på Litteraturhuset i Oslo med banebrytende journalister, forfattere og aktivister som kjemper for ytringsfriheten på hver sin måte. Vi fikk høre om alt fra rapportering i diktatur, sensurens uransakelige veier, stormaktenes kamp mot informasjonsfrihet, frihet i humor og sportsvasking.

Gjestene våre

Vi får gjester fra Ukraina, Tyrkia, Azerbaijan, Afghanistan, Nicaragua, Montenegro, Belarus og Storbritannia. Ikke minst får du mulighet til å møte våre fribyforfattere, som kommer på besøk fra hele landet.

Ossietzkyprisen 2022

På fengslede forfatteres dag, 15. november, deler styret i Norsk PEN ut den årlige Ossietzkyprisen. Prisen gis til en person eller institusjon som over tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten. Prisvinneren skal ha en tilknytning til Norge. Prisutdelingen avslutter Norsk PENs festival for ytringsfrihet.

Festivalen er støttet av Fritt Ord.