Shabana Rehman får Ossietzkyprisen 2022
Shabana Rehman (46) har beriket den norske offentligheten med humor, satire og klokskap i flere tiår. Som skribent, aktivist og kunstner har hun vært en viktig og modig utøver av ytringsfrihet på kreativt og oppsiktsvekkende vis. Rehman får Norsk PENs Ossietzkypris for 2022.
Religionskritikk er en viktig del av ytringsfriheten. Standup-komiker, skribent og dramatiker Shabana Rehman har vært en modig stemme i Norge mot religiøs undertrykkelse og æreskultur i nesten en generasjon. Hun har banet vei for større åpenhet om vanskelige spørsmål de siste 25 årene. Hun har skrevet flere sakprosabøker, blant annet boka Blåveis (2009) som omhandler seksuelt misbruk fra tillitspersoner og veien ut av et voldelig forhold.
Som stand up-komiker har Rehman utfordret samfunnsforhold på nye måter. Hun har dessuten ønsket å utforske og dokumentere hva som provoserer og hvordan. Da hun overraskende løftet Mullah Krekar i 2004, ville hun snu maktforholdet mellom seg selv og en religiøs autoritetsperson. Da hun blottet baken på scenen og malte det norske flagget over hele kroppen, ville hun både vise at alle kvinner eier sin egen kropp og hvilke reaksjoner det skaper. Og reaksjoner ble det!
Shabana Rehman har ført et kompromissløst forsvar for satire. I store og små saker har hun stått opp for seg selv og andre, om det er støtte til andre komikere eller til skolerevyen fra Stovner. Innsatsen for dyrevelferd de siste årene har vist den allsidig tilnærmingen Rehman har til rettighetsarbeid.
Ytringsfriheten har kostet Shabana Rehman mye. Også Shabana Rehmans familie har blitt angrepet på grunn av hvordan hun har brukt sin ytringsfrihet. Rehman har vært en prinsippfast stemme for at alle er født fri, og gjennom sitt virke har hun derfor banet vei for at andre og nye med- og motstemmer har trådt inn i den offentlige debatten.
Styret i Norsk PEN mener at Shabana Rehman er en verdig mottager av Ossietzkyprisen på grunn av sin særlige og særegne innsats for ytringsfriheten og vårt ytringsrom.
Hvert år deler Norsk PEN ut Ossietzkyprisen til en person eller institusjon som over tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten.
Prisvinner bør ha en tilknytning til Norge, personlig eller i forbindelse med den aktuelle saken.
Ossietzkyprisen 2022 deles ut på Kulturhuset i Oslo på fengslede forfatteres dag, 15. november. Prisutdelingen avslutter Norsk PENs festival for ytringsfrihet.
Retningslinjer for prisen:
- Prisen deles ut til en person eller institusjon som over noe tid, eller i forbindelse med en spesiell sak eller hendelse, har gjort en særlig innsats for ytringsfriheten.
- Prisvinner bør ha en tilknytning til Norge, personlig eller i forbindelse med den aktuelle saken.
- Det er ingen forutsetning at prisvinner er skribent eller medlem av Norsk PEN.
- Norsk PENs medlemmer er velkomne til å foreslå aktuelle kandidater. Norsk PENs styre beslutter prisvinner.
Ossietzkyprisen 2021 tildeles frie ytrere fra Afghanistan
Et mangfoldig og aktivt sivilsamfunn har vært en av de fremste suksessene i Afghanistan de siste 20 årene. Ossietzkyprisen 2021 tildeles frie ytrere fra Afghanistan for deres fremragende og betydningsfulle innsats for ytringsfriheten.
Prisvinnere
2021: Frie ytrere fra Afghanistan
2020: Satiretegnerne i Norge
2019: Afshin Ismaeli
2018: Ahmedur Rashid Chowdury, også kjent som Tutul
2017: Tormod Heier
2016: Edward Snowden
2015: Ulrik Imtiaz Rolfsen
2014: Sidsel Wold
2013: Sidsel Mørck
2012: Deeyah Khan
2011: Mohammad Mostafaei
2010: Mansour Koushan
2009: Mohammed Omer
2008: Chungdak Koren og Francis Sejersted
2007: Democratic Voice of Burma
2006: Ebba Haslund
2005: Fakhra Salimi
2004: Aage Storm Borchgrevink
2003: Stavanger Kommune
2002: Elisabeth Eide
2001: Sigmund Strømme
2000: Britt Karin Larsen
1999: Wera Sæther
1998: Ketil Lund
1997: Haakon Børde
1996: Koigi wa Wamwere
1995: Johanna Schwarz
1994: Axel Jensen
Retningslinjer for Ossietzkyprisen vedtatt av styret i Norsk PEN, 2. februar 2016.